De-a lungul timpului, apa alcalină a fost subiectul multor dezbateri și studii de cercetare și, din când în când, mai apare câte o informație care să ne convingă să alegem să consumăm acest lichid.

Dar ce este apa alcalină?

Apa alcalină are un pH mai mare decât apa potabilă normală, de obicei undeva între opt și nouă. Alcalinitatea apei, precum și a multor alte lichide, este determinată de nivelul pH-ului (potențialul hidrogenului). Cu cât pH-ul este mai mare, cu atât este mai alcalin sau bazic un lichid și invers.

Consumată într-o cantitate normală, apa alcalina pentru sanatate poate fi chiar benefică. Poate reduce refluxul gastro-esofagian, datorită faptului că dezactivează pepsina, principala enzimă care determină refluxul acid. Pe lângă această, îți menține corpul hidratat.

Apa alcalină poate proveni din izvoare sau fântâni din zonele în care există o cantitate mare de minerale dizolvate. De asemenea, o poți produce folosind metode foarte simple.

Cum se face apă alcalină?

Iată 3 moduri în care poți transforma apa normală în apă cu pH ridicat.

1.Folosește bicarbonat de sodiu

Cu un nivel de pH de 9, bicarbonatul de sodiu poate alcaliniza apa potabilă și este una dintre cele mai populare modalități de a face acest lucru.

O rețetă populară este 1/3 linguriță de bicarbonat de sodiu în 300ml apă filtrată. Se amestecă sau se agită bine amestecul, astfel încât bicarbonatul de sodiu să se dizolve complet, iar apa alcalină să fie pregătită pentru băut.

Ai grijă, totuși, că bicarbonatul de sodiu poate avea efecte secundare dacă este consumat în cantități mari. În special dacă iei medicamente care necesită un consum redus de sodiu, fii atent la consumul acestui amestec.

2.Folosește suc de lămâie

Acest lucru poate părea total pe dos, dacă ne gândim la aciditatea acestui fruct, dar sucul de lămâie face parte dintr-o dietă alcalină. Sucul, deși este foarte acid (de obicei are un pH de 2 sau 3), se pare că în urma metabolizării, se transformă în produși alcalini. S-a constatat de altfel că sucul de lămâie poate crește pH-ul urinei.

Dacă vrei să încerci această metodă, vestea bună este că sucul de lămâie diluat este sigur (și gustos) de băut. În plus, beneficiezi de un aport suplimentar de vitamină C.

Rețeta constă în zeama obținută din jumătate de lămâie stoarsă, adăugată în 300 ml de apă filtrată.

3. Adaugă picături de pH

Utilizarea picăturilor alcalinizante este în creștere, deoarece consumul de apă alcalină ia amploare.

Picăturile de pH sunt lichide concentrate, care conțin minerale și electroliți. Trebuie doar să adaugi câteva picături la fiecare pahar de apă pentru a-i crește pH-ul. Aceste picături se găsesc  de obicei în sticluțe mici, astfel încât să le poți purta oriunde cu tine. O singură sticlă poate îmbunătăți pH-ul a sute de pahare de apă. Acest lucru face ca aceste picături să fie o alegere preferată în comparație cu sucul de lămâie sau bicarbonatul de sodiu.

Indiferent de metoda pe care o alegi să îți prepari apa alcalină acasă, ține minte că orice lucru benefic poate trece granița spre a fi dăunător dacă este consumat în cantități exagerate. Astfel încât poți începe cu cantități mici, pentru a vedea cum îți influențează corpul această apă, apoi poți să mărești aportul până când îți găsești echilibrul.