Plosnitele sunt insecte care se ascund in locuri moi si calde, cum ar fi paturi, canapele si articole de imbracaminte. Acesti paraziti se hranesc cu sangele gazdelor pe timp de noapte, lasand mici urme de muscatura care, desi rareori sunt periculoase, ar trebui tratate imediat pentru a preveni simptomele nedorite si potentialele reactii alergice. Pentru a preveni muscaturile, va trebui sa scapati complet de infestarea cu plosnite.

Ce ar trebui sa stiti despre plosnite?

Inspectati cu atentie semnele muscaturii. Muscaturile de plosnite seamana de obicei cu alte muscaturi de insecte, inclusiv muscaturile de tantari sau muscaturile de purici. Acestea prezinta de obicei o umflatura ridicata, rosiatica, insa pot aparea si sub forma de vezicule. Muscaturile de plosnite sunt foarte greu de distins de alte muscaturi de insecte; chiar si un medic nu poate diagnostica de obicei muscaturile doar privindu-le.

Cu toate acestea, plosnitele au un mod unic de a musca. Desi unele muscaturi pot aparea singure, cele mai multe muscaturi apar intr-un rand de trei pana la cinci pete rosii (denumite „mic dejun, pranz si cina”) sau intr-un grup de umflaturi rosii (o eruptie cutanata numita dermatita). Muscaturile apar adesea intr-o formatiune in zig-zag, dar pot aparea in linie dreapta.

Aceste muscaturi tind sa apara in zonele expuse ale corpului. Studiile arata ca plosnitele prefera sa muste pielea din jurul pleoapelor si zone precum gatul, fata, picioarele si bratele. Spre deosebire de muscaturile de tantari, muscaturile de plosnite apar rar pe partea din spate a genunchilor sau intre pliurile pielii. Umflaturile sau eruptia cutanata dispare de obicei in decurs de una pana la doua saptamani.

Cu toate acestea, desi o muscatura individuala sau un set de muscaturi se pot vindeca, daca nu ati eradicat problema prin exterminarea daunatorilor, atunci aceste pete vor continua sa apara pe pielea dumneavoastra. Atata timp cat exista plosnite, ele se vor hrani in continuare cu sangele dumneavoastra.

Acordati atentie sporita cand va apar pe piele semnele unor muscaturi. Poate fi dificil sa determinati daca ati fost muscat sau nu de plosnite, deoarece timpul de reactie al fiecarei persoane poate varia semnificativ. Simptomele care rezulta din muscatura se pot manifesta in orice moment, de la cateva ore la mai mult de o saptamana dupa ce a avut loc muscatura. Muscaturile de plosnite pot avea o perioada lunga de incubatie. Semnele vizibile ale muscaturii (o umflatura rosie, mancarime) pot aparea pana la 10 zile dupa ce ati fost muscat initial.

In cazul in care ati fost muscat de plosnite, in primul rand va trebui sa va verificati casa pentru semnele  infestarii cu plosnite. Incepeti sa cautati incepand cu locul unde dormiti, deoarece plosnitele adora cadrele de pat, arcurile si saltelele. Plosnitele, de cele mai multe ori, se afla in camerele in care oamenii isi petrec cel mai mult timp, astfel incat sa poata sa se hraneasca rapid. Un alt semn al infestarii cu plosnite este reprezentat de micile pete rosii de pe lenjeria de pat.

Acestea pot proveni dintr-o plosnita care a fost zdrobita dupa hranire. Inspectati-va salteaua, arcurile, cadrele patului, inclusiv captuseala si cusaturile. La final, verificati si cearsafurile, fetele de perna si pernele.