In zilele noastre, una dintre marile necesitati ale omului este aceea de a avea o masina personala, pe care sa o foloseasca oricand doreste pentru a se deplasa. O masina personala le permite oamenilor sa mearga la cumparaturi, sa iasa in oras sau sa mearga oriunde doresc, fara a fi nevoie sa astepte mijloacele de transport in comun.

Atunci cand vine insa vorba despre alegerea masinilor, optiunile sunt atat de multe, incat unii oameni sunt pur si simplu derutati. Exista masini mici de oras, exista SUV-uri, exista berline, exista masini combi.

De-asemenea, oamenii care se afla in cautarea unei masini, cu siguranta in afara de tipul de masina, trebuie sa aleaga cu o foarte mare atentie tipul de motorizare. Chiar daca acum au aparut si masini electrice pe piata, exista si masini hibrid, tot masinile diesel si pe benzina sunt cele mai populare.

Unii opteaza pentru masini cu motoare pe benzina pentru ca sunt mai usor de intretinut, si se gandesc ca o turbosuflanta defecta de exemplu, le poate produce o adevarata gaura in buget.

Altii, isi doresc masini diesel pentru a se bucura de o mai mare putere, si pentru a se bucura de turbo-ul masinii, despre care vom discuta in continuare.

Motoarele diesel obisnuiau sa aiba o reputatie de a fi economice, dar mai degraba lente. Faptul ca acest lucru s-a schimbat fundamental se datoreaza nu in ultimul rand folosirii de turbocompresoare la motoarele diesel.

Astazi, datorita turbo drive-ului si a altor inovatii, cum ar fi injectia directa de inalta presiune, motoarele diesel sunt predestinate pentru dezvoltarea excelenta a puterii si cuplurile impresionante. Turbocompresorul in sine nu este neaparat specific diesel-ului: de ceva vreme a fost obisnuit, de exemplu sa creasca performantele motoarelor cu Formula 1.

Deci, ce este un turbocompresor? Pentru a face acest lucru, mai intai ar trebui sa luati in considerare de unde provine un motor, si anume arderea amestecului combustibil-aer. Cu cat motorul este mai mare, cu atat se dezvolta mai multa putere.

Acest lucru poate fi obtinut de exemplu, prin cresterea cilindrilor (capacitate cubica) sau adaugarea cilindrilor (de exemplu, sase in loc de patru). Dar se poate realiza si prin stoarcerea de mai mult aer in buteliile existente. Turbocompresorul face asta.

In timp ce motoarele normale aspira doar aer proaspat pentru a se aproviziona in procesul de ardere, turbocompresoarele folosesc, de asemenea, gazul de evacuare pentru a conduce o turbina, care la randul sau sufla aerul printr-un compresor. Comprimat in acest fel, in cilindri ajunge mult mai mult aer decat fara incarcare. In detaliu, procesul urmeaza acesti pasi:

  • Aerul de evacuare este accelerat de o turbina la viteze foarte mari si introdus intr-un compresor.
  • Aerul este comprimat in compresor.
  • Aerul comprimat este trecut printr-un intercooler pentru a-l raci. Aceasta imbunatateste performanta motorului si ajuta la reducerea emisiilor.
  • Aerul comprimat este introdus in cilindri si conduce pistoanele cu combustibilul injectat.

O deficienta traditionala a motorului turbo este o anumita stanjeneala in intervalul de viteza scazut atunci cand cantitatea de gaz de evacuare nu este inca suficienta pentru a conduce turbina. De aceea, inginerii au inceput sa proiecteze lamele turbinei intr-o maniera reglabila, ceea ce compenseaza partial aceasta deficienta.