De obicei, nu ne gandim prea mult la franele masinii noastre. Calcam pedala si masina încetineste sau se opreste, si atat. Luati în considerare, totusi, ca un sofer calca pe frane de zeci de mii de ori într-un an de condus. Uneori va fi o lovitura usoara pe pedala si alteori o oprire brusca.

Avand în vedere ca franele se uzeaza încet si pot au viata limitata în functie de stilul dvs. de conducere, poate fi greu sa stiti cu adevarat cand sunt uzate pana la un punct în care au nevoie de înlocuire. De aceea, este important sa întelegeti bine cum este proiectat sistemul de franare si cum functioneaza.

Franarea cu discuri

Franele cu disc sunt similare în principiu cu franele de mana de pe bicicleta. Rotile dvs. sunt fixate pe discuri de otel netede, numite rotoare. Rotoarele au apoi un etrier care le închide si detine doua placute din material dur de frecare din ceramica sau semi-metalica.

Cand calcati pe pedala de frana, presiunea hidraulica a cilindrului principal de frana se deplaseaza si activeaza un piston în etrierele de frana. Cand pistonul se activeaza, forteaza placutele de frana pe suprafata rotorului, încetinind vehiculul prin frecare.

Franele cu tambur

Franele cu tambur sunt un sistem mai vechi la care s-a renuntat la vehiculele noi, deoarece franele pe disc sunt mai simple ca design cu mai putine piese si ofera, de asemenea, performante mai bune de franare. Cu toate acestea, exista o multime de vehicule pe drum care înca mai folosesc frane cu tambur, în special pentru rotile din spate.

Sistemele de franare cu tambur utilizeaza un tambur în forma de tigaie, cu stifturile rotilor care trec prin tambur. În interiorul tamburului exista o pereche de saboti de frana curbati care se potrivesc conturului captuselii tamburului. Cand calcati pe pedala de frana, un cilindru hidraulic al rotii forteaza pantofii spre exterior împotriva captuselii tamburului si apoi se retrag din nou cu arcuri rigide de întoarcere.

Franarea de tip ABS

Din anii 90, franele antiblocare au fost o caracteristica pentru majoritatea masinilor si sunt acum echipamente standard pentru multe automoile. Sistemele ABS au fost de fapt dezvoltate pentru aeronave si sunt concepute pentru a spori controlul prin prevenirea blocarii si derapajului.

Sistemele ABS includ senzori care monitorizeaza viteza de rotatie a fiecarei roti, trimitand mai multe impulsuri pe secunda catre un procesor. Cand orice roata începe sa încetineasca mai mult decat restul si pare ca ar putea fi pe punctul de a se bloca, procesorul si o serie de pompe si supape masoara forta de franare diferit de roata (roti), evitand derapajul.

Ce trebuie sa verificam pentru a fi siguri ca sistemul nostru de franare functioneaza perfect?

Lichidul de frana

Lichidul de frana al masinii dvs. este higroscopic, ceea ce înseamna ca poate atrage apa. Spre deosebire de ulei, care este mai greu si se va separa de apa, lichidul de frana îl poate sustine de fapt, ducand la probleme de coroziune si la deteriorarea garniturilor de cauciuc. În cazuri extreme, picaturile de apa din lichidul de frana pot „fierbe”, ceea ce duce la blocarea franei în timpul franarii puternice.

Verificati în mod regulat nivelul si starea lichidului de frana. Lichidul de frana trebuie sa fie de culoare chihlimbar deschisa si limpede. Daca lichidul de frana este tulbure sau întunecat, va trebui sa spalati complet sistemul, sa-l umpleti cu marca corecta si apoi sa curatati sistemul de orice bula de aer.

Care sunt semnalele principale ca avem o problema la sistemul de franare?

Deoarece franele se uzeaza atat de încet, poate fi greu de recunoscut cand este timpul pentru service-ul franei. Cu toate acestea, acestea sunt semne ale franelor uzate:

  • Vibratii sau pulsatii prin pedala de frana în timpul franarii
  • Tendinta ca una sau mai multe roti sa se blocheze si sa alunece în timpul franarii
  • Pedala de frana se deplaseaza spre podea în timpul franarii bruste
  • Pedala de frana se simte „moale” sub picioare

De asemenea, este important sa ascultati orice zgomote pe care franele le-ar putea produce. Gemetele, tipetele sau orice fel de alte zgomotele sunt toate semne de probleme.

Un tipat metalic este deosebit de îngrijorator – multe placute de frana sunt proiectate cu o lama de otel care iese din placa de sprijin si trage pe rotor atunci cand materialul de frecare al placutelor atinge o grosime minima. Acest indicator de uzura este conceput pentru a avertiza soferul ca este timpul sa schimbe tampoanele.

Pe alte modele de tampoane care nu prezinta un indicator de uzura, un zgomot de macinare metal-metal indica faptul ca suprafata de frecare este purtata liber prin nituri si placa de sprijin. În acest caz, singura capacitate de franare pe care o aveti provine din contactul metal-metal, care este evident foarte periculos si va distruge rapid suprafata neteda a rotorilor de frana.

Un alt semn este o pedala de frana care merge încet pe podea în timp ce tineti masina stationata, dar în viteza. Franele electrice se bazeaza pe vidul motorului pentru a multiplica efortul de franare atunci cand calcati pe pedala. Daca gasiti ca pedala de frana se scufunda sau daca este brusc la fel de grea ca si cum ati calca pe o piatra, este posibil ca sa existe problema la sistemul de franare.

Cum putem proteja sistemul de franare?

Urmariti viteza: Franarea de la 65 km/h înseamna sa opriti cu aproximativ o treime mai multa energie cinetica decat franarea de la 55 km/h. Formula pentru franare este de a multiplica jumatate din greutatea vehiculului cu patratul vitezei sale, astfel încat efortul de franare creste exponential cu viteza.

Viteza suplimentara de zece km/h cauzeaza o uzura si o caldura a franei mult mai mare decat ai crede!

Folositi-va doar piciorul drept: Unii oameni au adoptat obiceiul de a frana cu piciorul stang si acesta este un obicei rau. Daca folositi piciorul stang pe frane, sunteti în mod constant tentati sa plasati acel picior peste pedala de frana si sa atingeti franele atunci cand nu aveti nevoie cu adevarat.

Anticipati opririle: începeti sa franati cu cateva sute de metri inainte, mai degraba decat sa asteptati pana în ultima secunda si sa bruscati pedala de frana.

Uzura franelor poate varia. Daca tractati deseori greutati mari sau conduceti pe teren denivelat, poate fi necesar sa va înlocuiti franele mai repede. Cu toate acestea, obiceiul de condus atent ajuta foarte mult si ar trebui sa va amintiti sa va inspectati sistemul de franare la fiecare schimb de ulei.

Daca suspectati ca aveti probleme cu sistemul de franare nu ezitati si programati-va la un control amplu la un service autorizat si de incredere.

Exista multe service-uri auto care ofera servicii complete in materie de mecanica, electronica si care iti pot furniza chiar si piese de schimb la preturi foarte bune, cum ar fi turbosuflante Cluj second hand.