Exista multe mamici care nu produc suficient de mult lapte pentru bebelusii lor, asa ca se vad nevoite sa foloseasca diferite medicamente stimularea lactatiei, sau ceaiuri pentru stimularea lactatiei.

I ceea ce priveste medicamentele, trebuie sa precizam faptul ca in realitate nu exista medicamente disponibile care sunt special fabricate pentru a creste oferta de lapte matern, dar exista medicamente concepute pentru alte afectiuni, care sunt utilizate in acest scop.

Cum functioneaza

Aceste medicamente determina o crestere a nivelului de prolactina, hormonul responsabil pentru productia de lapte, astfel incat acestea au efectul secundar de a face lapte matern. Sub supravegherea si monitorizarea directa a unui medic, aceste medicamente au fost prescrise pentru a ajuta la crearea, restabilirea sau cresterea ofertei de lapte matern pentru mamele care alapteaza.

Efecte secundare ale medicamentelor

Toate medicamentele au efecte secundare si pot fi periculoase, asa ca nu incepeti niciodata niciun medicament fara sa discutati mai intai cu furnizorul de servicii medicale, mai ales daca sunteti gravida sau alaptati.

Daca dumneavoastra si medicul dvs. decideti ca veti beneficia de o reteta, asigurati-va ca o luati exact asa cum a fost comandata si urmati-va cu medicul dvs. in mod regulat.

De asemenea, este important sa intelegeti ca medicatia pe cont propriu nu este suficienta pentru a va stabili sau pentru a va creste oferta de lapte. De asemenea, este necesara alaptarea si / sau pomparea frecventa pentru stimularea sanilor si eliminarea laptelui.

Ceai pentru cresterea lactatiei

Exista insa si femei care nu doresc sa foloseasca medicamente pentru cresterea lactatiei, tocmai datorita efectelor secundare ale medicamentelor. Aceste femei insa, aleg sa consume diferite ceaiuri pentru cresterea lactatiei, iar in continuare puteti afla despre ce este vorba.

Ce este in ceaiurile de lactatie?

Ierburile pe care le gasesti in ceaiul de lactatie ambalat, sunt galactagogi obisnuiti. Alte ierburi pot fi incluse pentru a ajuta la gust, cum ar fi hibiscus, rooibos si menta. Iata cativa galactagogi obisnuiti:

 • Fenugreek (Trigonella foenum-graecum) poate stimula producerea de lapte prin antagonismul receptorilor dopaminei.
 • Thistle binecuvantat (Cnicus benedictus) poate stimula fluxul de sange catre glandele mamare.
 • Frunzele de Torbangun (Coleus amboinicus Lour) pot stimula proliferarea celulelor mamare secretoare.
 • Orzul (Hordeum vulgare) contine polizaharide care stimuleaza prolactina.
 • Rue de capra (Galega officinalis) contine un precursor al metforminei numit galegin. Se crede ca stimuleaza cresterea mamara.
 • Feniculul (Foeniculum vulgare) stimuleaza cu buna credinta cresterea mamara. De asemenea, poate creste productia de lapte matern si poate ajuta reflexul de abandon.
 • Malunggay sau tambur (Moringa oleifera) creste prolactina.
 • Anasonul (Pimpinella anisum) contine anetol, care este considerat slab estrogenic. Compusul aromatic din anason poate actiona ca un antagonist al receptorilor dopaminei.

Multe dintre aceste plante medicinale au alte beneficii pentru sanatate si trebuie luate in doze sigure numai dupa sarcina. Fenugreek poate provoca, de asemenea, un stomac suparat, scaune libere, urina inchisa la culoare si un miros de artar in urina, si transpiratie. Aceste simptome sunt de obicei cauzate de o reactie alergica usoara.

Asigurati-va ca cunoasteti doza adecvata de ceai si urmati instructiunile de pe pachet. Daca va luati ceaiul de la un medic specialist in natura sau un medic specialist, atunci urmati instructiunile lor de dozare.

Educati-va despre hormonii implicati in lactatie va pot ajuta sa intelegeti diferitele efecte ale ierburilor in ceaiurile de lactatie.

 • Oxitocina stimuleaza eliberarea / ejectarea laptelui.
 • Prolactina stimuleaza productia de lapte.
 • Progesteronul are un efect inhibitor asupra productiei de lapte.

Exista contraindicatii pentru ceaiurile de lactatie?

Ierburile sunt puternice si au multe utilizari diferite. A lua prea mult din orice plante poate cauza probleme.  Intr-un studiu dublu orb, ceaiul care alapta a fost administrat mamelor care alapteaza complet. Un grup de femei a primit ceai pentru mamele care alapteaza; al doilea grup de femei a primit un ceai de verbena cu lamaie (placebo), fara efecte secundare sau beneficii pentru alimentarea cu lapte.

Femeile tineau jurnalele urmarind efectele materne si infantile, consumau ceai si percepu satisfactia sugarului. Studiul a urmarit efectele asupra sanatatii mamei si bebelusului timp de 12 luni.

Cercetarile au descoperit ca nu au existat simptome adverse la niciun grup si nici diferente intre grupul de ceai alaptare si grupul placebo in ceea ce priveste calitatea vietii sau satisfactia sugarului. Ceaiul de sustinere a lactatiei nu a aratat nicio contraindicatie pentru mama sau bebelus in primul an de viata al copilului.

Daca doriti sa luati un ceai pentru mamele care alapteaza, puteti fi sigure ca nu exista pericole daca ceaiul este luat corect. Asigurati-va insa ca discutati cu medicul dumneavoastra, daca sunteti preocupati de consumul scazut de lapte.

Asadar, pentru mamicile suparate ca nu mai produc suficient lapte pentru a-si hrani bebelusii, vestile sunt bune, pentru ca exista atat medicamente pentru lactatie, cat si ceaiuri pentru lactatie, care ofera cele mai bune rezultate. Inainte de administrarea lor insa, este recomandat ca mamicile sa discute cu medicul si sa-i ceara sfatul.