Timp de milenii, painea a insotit multe populatii umane. Cercetarile istorice sugereaza ca in urma cu aproximativ 11.000 de ani puteam gasi deja niste oameni care macinau cerealele cu pietre si faceau un fel de mancare care probabil accidental, din cauza umiditatii fortuite si a caldurii, ajungea sa devina prima paine din istorie.

Aproximativ 3.000 de ani mai tarziu, undeva in Mesopotamia antica (Orientul Mijlociu), se suspecteaza ca fabricarea painii putea incepe sa fie practicata intr-un mod mai controlat, separand procesele de macinare, framantare si aplicare a caldurii.

Se estimeaza ca in jur de 3.000 i.C.Hr. Sumerienii au predat arta de a face paine egiptenilor, iar acestia, la randul lor, au perfectionat-o si au dat loc unei paini mai asemanatoare cu ceea ce intelegem astazi ca fiind painea.

Cresterea popularitatii painii a fost de asa natura incat romanii au inceput sa importe grau de pe alte continente si a fost chiar motivatia cuceririlor pentru a continua aprovizionarea imperiului cu graul lor iubit.

Painea a evoluat si a variat foarte mult in functie de timpul si tipul de cereale folosite pentru productia sa (grau, orz…).

DE LA PAINEA MILENARA LA PAINEA DE ACUM

Desi poate parea ca painea se afla in hrana umana de mult timp, este de fapt un aliment modern, deoarece evolutiv vorbind, 10.000 de ani nu inseamna prea mult timp.

Cu toate acestea, painea veche bine facuta are prea putin de-a face cu ceea ce gasim astazi in supermarketuri.

Exista multi factori care influenteaza daca o paine este de calitate, nutritiva si sanatoasa sau este o pompa calorica care provoaca multe probleme pe care le vom dezvolta mai tarziu…

Paine extra rafinata, pre-gatita si cu fermentatie super rapida: cea mai rea dintre cele mai rele

Inainte de a intra in detalii vrem sa clarificam faptul ca painea in sine nu trebuie sa fie rea pentru toata lumea in mod universal, dar faptul ca are o mare prezenta in dieta poate distruge alte alimente si substante nutritive importante, cum ar fi fibrele, proteinele, grasimile, fructele, legumele… Mai ales daca vorbim despre paine cu aluaturi prefierte si fermentare super rapida.

Vrei o paine buna? Vezi aici franzela Alba cu Maia 400g! Vei descoperi aromele de pe vremuri intr-o noua forma de prezentare.

Rafinare

Procesul de rafinare a painii are consecinte importante care nu trebuie ratate.

In primul rand, taratele sunt eliminate, lucru care va scadea drastic capacitatea de satietate a produsului final, deoarece cantitatea de fibre dintr-un aliment este unul dintre factorii care influenteaza cel mai mult daca te face sa te saturi sau nu, pe langa eliminarea beneficiilor pentru tractul intestinal pe care le au fibrele.

De asemenea, elimina germenii, care scad (din nou, drastic), vitaminele si mineralele.

Astfel, prin procesul de rafinare transformam painea intr-un pseudo-aliment care ofera multe kcal, putine vitamine si minerale si, de asemenea, cu o capacitate mica de satietate pe termen mediu si lung. Mancam paine zilnic, si tocmai din acest motiv, alegerea unei paini bune, este esentiala pentru noi.