Atunci cand vine vorba despre amenajarea dormitorului, majoritatea persoanelor pun mare pret pe alegerea obiectelor de mobilier dar si pe alegerea unor accesorii precum covorul sau perdeaua sau draperia.

De precizat insa este faptul ca un rol important in ceea ce priveste decorul unui dormitor este si veioza. Trebuie sa faceti cea mai buna alegere atunci cand cautati o veioza dormitor, dat fiind faptul ca aceasta are si rol estetic, dar si rol practic.

In ceea ce priveste rolul estetic, lucrurile sunt cat se poate de clare: o veioza dormitor aleasa cu inspiratie, poate deveni cel mai important accesoriu din incapere. O veioza dormitor aleasa fara a avea inspiratie, poate fi acel element care strica decorul. Deci, alegerea acesteia este foarte importanta si din punct de vedere estetic.

Mai importanta insa este o veioza din punct de vedere practic. Aceasta poate oferi lumina potrivita pentru a citi cartea preferata in timp ce stati seara asezati in pat.

Asadar, este important sa faceti alegerea corecta, iar in continuare vom discuta mai multe detalii legate de acest aspect.

De cate veioze este nevoie in dormitor?

In cele mai multe cazuri, intr-un dormitor este necesara o lampa de noptiera (pentru un dormitor in care doarme o singura persoana), sau dou astfel de corpuri de iluminat (pentru un dormitor in care dorm doua persoane).

In cazul unui dormitor in care salteaua este king size, chiar daca acesta este folosit de o singura persoana, pentru a oferi un echilibru mai bun pe timpul noptii, se recomanda folosirea a doua veioze.

De precizat insa este faptul ca, desi aveti doua veioze de noptiera in dormitor, nu trebuie sa va bazati doar pe acestea pentru a avea lumina in dormitor. In mod evident, o lustra sau o plafoniera sunt necesare intr-un dormitor. In caz contrar, doua aplice de perete sau o lampa de podea ar putea reprezenta de-asemenea alegeri inspirate.

Cat de mare trebuie sa fie veioza?

Foarte multe persoane, in momentul in care intentioneaza sa isi decoreze dormitorul, gresesc atunci cand isi aleg veiozele, pentru ca nu aleg dimensiunea potrivita.

Un lucru este cat se poate de evident: cu cat salteaua patului este mai mare, cu atat va fi si noptiera mai larga, iar cu cat noptiera este mai larga, cu atat trebuie sa fie si veioza mai mare.

Exista o regula nescrisa, dare spune ca ar fi indicat ca noptiera sa masoare intre o treime si doua treimi din latimea saltelei. In ceea ce priveste lampa de la noptiera, aceasta trebuie sa aiba in jur de o treime din latimea noptierei.

Se poate alege insa si o noptiera care sa aiba abajurul de 1/3 si 2/3 din latimea noptierei (doar pentru a lasa putin loc creativitatii).

Cat trebuie sa fie de inalta veioza?

Fara doar si poate, inaltimea veiozei este un factor foarte important, mai ales pentru persoanele care au obiceiul ca seara sa se puna in pat si sa citeasca.

Pentru multe persoane, poate parea un lucru nesemnificativ, dar lumina nepotrivita in timpul citirii seara, poate crea probleme de vedere, asa ca asigurati-va ca daca aveti acest obicei, tineti cont de inaltimea veiozei.

In cazul in care de exemplu noptiera este la fel de inalta precum salteaua, sau are doar cativa centimetri in plus, este important sa cautati o veioza care sa fie la aceiasi inaltime cu noptiera, sa care sa aiba in plus in jur de 2 – 3 cm.

In cazul in care sa zicem ca noptiera are in jur de 23 – 24 de centimetri, atunci o lampa care are inaltimea undeva la 25 – 27 de centimetri reprezinta o alegere ideala.

Trebuie neaparat sa tineti cont de inaltimea veiozei dat fiind faptul ca aceasta nu doar ca influenteaza lumina pe care veioza o ofera, dar inaltimea veiozei este un factor important si in ceea ce priveste stabilitatea acestuia.

Cum se alege marimea abajului

Marimea abajului este foarte important sa fie bine proportionata, astfel incat sa echilibreze veioza. De obicei, inaltimea abajului are in jur de 2/3 din inaltimea corpului lampii care se masoara de la baza lampii si pana la baza becului.

In ceea ce priveste latimea abajului, aceasta trebuie sa fie de doua ori mai mare comparativ cu latimea celei mai late parti a lampii.

Culoarea abajului

Foarte multe persoane aleg pentru dormitor, veioze care au abajul de culoare alba, dat fiind faptul ca acesta ofera o luminozitate mai buna. Exista insa si modele de veioze pentru dormitor care au abajul colorat, si care pot reprezenta alegeri potrivite pentru decorarea dormitorului.

Acestea sunt in mare parte, cateva dintre cele mai importante detalii pe care trebuie sa le luati in considerare in cazul in care urmeaza sa va cumparati veioze dormitor. Tineti cont de cele mai sus mentionate, si aveti toate sansele sa alegeti veioza/veiozele potrivite pentru dormitorul vostru.