Absolvirea liceului este ceva ce multi tineri asteapta cu nerabdare, nu doar pentru ca este o realizare, ci si pentru libertatea pe care o aduce aceasta etapa a vietii. Gata cu scoala! Nu mai suna nici un ceas desteptator la 6 dimineata, nu mai trebuiesc facute in fiecare zi teme pentru scoala, etc.

Sigur, intrarea in forta de munca va presupune un program, dar va fi diferit de scoala – exista un salariu implicat si nu exista cursuri la care absolventii de liceu trebuie sa participe.

Exista insa si multi tineri care imediat dupa ce au terminat liceul, dupa ce au promovat si examenul de bacalaureat, aleg sa urmeze o facultate, pentru ca isi doresc sa aiba parte de un viitor stralucit, isi doresc cariere de succes, si nu se stimti intimidati ca la finalul anilor de facultate, vor prezenta lucrari licente si vor sustine examene de licenta.

Scopuri diferite

Invatamantul superior serveste mai multor scopuri, doar unele dintre ele fiind accentuate in cultura noastra. Deoarece noi, ca societate, nu recunoastem intreaga cauza a motivelor pentru urmarirea educatiei dupa liceu, unii tineri ar putea crede ca nu este pentru ei si, prin urmare, rateaza multe dintre beneficiile potentiale pe care le ofera o astfel de experienta educationala.

Mai jos, vom analiza unele scopuri bine-cunoscute si nu atat de cunoscute pe care le pot servi diferitele forme de invatamant superior. Nu este vorba doar de invatare; este vorba despre oportunitatea dezvoltarii personale ulterioare.

  1. Pregatirea pentru cariera

Unii tineri au o idee destul de solida despre ce tip de cariera ar dori sa aiba ca adult. Pentru astfel de persoane, invatamantul postliceal sau universitar va servi in primul rand ca un mijloc de dobandire a competentelor, formarii si cunostintelor necesare pentru a intra in profesia dorita.

Acesta este unul dintre motivele cele mai recunoscute pentru ca oamenii sa solicite studii superioare. Cu toate acestea, multi tineri nu sunt siguri ce vor sa faca, si este in regula. A avea obiective este grozav, dar nimic nu spune ca trebuie sa ne avem viata complet planificata pana la varsta de 18 – 19 ani. Deci, chiar daca nu sunteti sigur ce profesie sunteti interesat sa urmati, ar trebui sa ramaneti atenti ca mediile academice ofera unul dintre cele mai bune locuri pentru a va explora optiunile si pentru a face aceasta alegere.

  1. Beneficii practice mai ample

Pregatirea pentru o cariera nu este singurul beneficiu practic al unei educatii universitare. Luati in considerare urmatoarele domenii in care persoanele cu mai mult de o diploma de liceu tind sa aiba mai mult succes:

Economic: Venitul anual al unui angajat care a urmat studii superioare, este mult mai mare in comparatie cu venitum anual al unui angajat care a terminat liceul, si nu si-a mai considerat studiile. Luati drept exemplu, doi fosti colegi de clasa, dintre care unul ajunge inginer, iar celalalt casier intr-un supermarket….diferenta dintre salariile celor doi va fi una foarte mare.

Persoanele care cauta educatie dincolo de liceu sunt susceptibile de a fi mai bune in ceea ce priveste bunastarea economica, sanatatea fizica si participarea la treburile politice si comunitare. Indiferent de ceea ce studiati, dedicarea timpului educarii si formarii creierului dvs. dincolo de liceu vine cu multe avantaje potentiale.

  1. Dezvoltare personala

Nu toate abilitatile sunt clar conectate la o cariera sau statistici, dar pot fi la fel de importante pentru o viata bine-rotunjita, implinitoare. Urmatoarele beneficii, obtinute de obicei dintr-o experienta de succes in invatamantul superior, se pot dovedi a fi imbunatatiri majore pentru viata ta:

O mai buna comunicare (scrisa si verbala): Multe programe de invatamant superior prezinta sarcini avansate de scriere si vorbire; aceasta antreneaza indivizii sa se exprime clar si sa comunice mai eficient cu ceilalti.

Aptitudini de gandire critica: Abilitatea de a gandi bine, de a pune intrebari, de a analiza si de a reflecta, de exemplu – este cruciala pentru toate domeniile vietii. Abilitatea de a identifica si rezolva problemele este utila in viata personala si sociala, precum si la locul de munca.

Abilitatile de gandire critica pot fi cultivate in orice numar de programe de invatamant superior, indiferent daca inveti sa diagnostici o problema in motorul unei masini sau sa analizezi o lucrare literara.

Identificarea abilitatilor: tinerii pot constata ca detin abilitati pe care nu stiau ca le au, deoarece sunt expusi la lucruri noi si idei noi intr-un mediu de invatamant superior. S-ar putea sa fii surprins sa descoperi ca excelezi la un anumit tip de matematica, ca ai un talent pentru dans sau vrei sa citesti mai multe de la un anumit autor. Exista multe lucruri grozave de stiut care iti vor largi perspectivele in viata, iar invatamantul superior te va expune la multe dintre ele.

Realizarea pasiunilor: tinerii pot fi socati sa afle ca iubesc fizica la facultate sau ca doresc cu adevarat sa urmeze arta. Aseza-te intr-un cadru educational in care poti sa te duci cu diferite discipline te poate trezi la pasiuni despre care nu stiai sau nu ai realizat niciodata.

Acestea sunt doar cateva dintre marile avantaje care vin la pachet cu urmarea studiilor superioara, iar cei care vor fi inspirati sa urmeze studii superioare, cu siguranta vor avea si alte beneficii majore.