Nimănui nu îi este ușor să treacă peste momentul pierderii cuiva drag. Din păcate, cu toții ne vom confrunta cu asta la un moment dat, așa că este bine să știi care este cea mai bună decizie pe care o poți lua în aceste clipe dificile.

Și aceasta este una singură: apelarea la o firmă de pompe funebre profesioniste care să se ocupe de tot ce înseamnă organizarea unei înmormântări în locul tău.

Nu trebuie să îți mai faci griji nici în ceea ce privește costurile, deoarece dacă vei colabora cu profesioniști, vei avea la dispoziție multe pachete funerare pentru care poți opta, există posibilitatea să achiți în rate sau pe baza ajutorului de deces. În rest, ei se vor ocupa de tot, evident doar cu acordul tău.

Vei putea alege dintr-o gamă variată de sicrie și alte obiecte funerare pe care pe care le dorești, dar și multe altele. Dar, nu despre aceste amănunte ne vom ocupa în rândurile următoare ci de un alt aspect, adesea neglijat, atunci când vine vorba despre organizarea unei înmormântări: alaiul funerar.

Reguli bine stabilite

La prima vedere, nu pare că există niciun fel de regulă, și fiecare merge după cum dorește, cu condiția să nu meargă înaintea mașinii cu care se face transportul funerar. De fapt, lucrurile nu sunt chiar așa, ci trebuie respectate anumite recomandări.

Atunci când vei colabora cu o firmă de pompe funebre, cel mai probabil vei primi aceste informații, dar totuși ne facem datoria să ți le spunem încă o dată.

Crucea, întotdeauna în fața convoiului

Majoritatea românilor sunt creștini, așa că vom vorbi despre o înmormântare tradițională. Astfel, în fața alaiului funerar se va afla o persoană care va duce crucea de lemn care urmează să fie așezată la capul persoanei decedate.

Urmează cei care poartă coroanele și jerbele funerare, persoanele care poartă steagurile – atunci când acestea sunt prezente, după care urmează fețele bisericești. În spatele acestora este mașina în care se află sicriul cu trupul celui decedat, urmată de restul participanților la înmormântare.

Atmosferă solemnă și plină de respect

Pe parcursul traseului, vor mai avea loc unele opriri, în special în intersecții sau în dreptul domiciliului persoanei decedate, prilej cu care preotul va rosti în fața sicriului cu persoana decedată o mică slujbă care se numește ectenie.

Pe tot parcursul drumului către locul de veci, atmosfera din cadrul alaiului trebuie să fie una solemnă și plină de respect pentru cel care tocmai ce a încetat din viață. De asemenea, pentru a-ți demonstra sprijinul pentru membrii familiei greu încercate, este bine să fie evitate glumele sau discuțiile fără rost. Dacă nu poți participa la înmormântare, este bine să anunți din timp pe cineva din familia respectivă.