Germania este una dintre tarile preferate ale romanilor, drept dovada exista aici cateva sute de mii de cetateni romani stabiliti. Unii au sosit in aceasta tara imediat dupa revolutia din 1989, cand s-au deschis granitele Romaniei.

Altii au ales sa soseasca in aceasta tara pe la inceputul anilor 2000, insa cei mai multi romani s-au stabilit in Germania dupa data de 1 ianuarie 2007, dat fiind faptul ca atunci Romania a devenit stat membru al Uniunii Europene.

Dat fiind faptul ca romanii pot sosi acum doar cu buletinul in aceasta tara, este evident ca se simt atrasi de Germania, mai ales daca stam sa ne gandim la nivelul de trai din aceasta tara, care este cu mult superior nivelului de trai din tara noastra.

Cei mai multi romani care au ajuns in Germania se felicita si in ziua de azi pentru decizia pe care au luat-o, dat fiind faptul ca viata li s-a schimbat radical. Din oamenii simpli din Romania, care aveau probleme financiare, au ajuns sa castige suficient de multi bani in fiecare luna, astfel incat sa se asigure ca duc o viata lipsita de grija banilor.

Multi romani au ales ca in cele din urma, dupa ce au muncit cativa ani in aceasta tara, sa se intoarca acasa, unde au inceput diferite afaceri, si s-au implicat in tot felul de proiecte, iar unii au avut succes, altii nu.

Vestea mai putin placuta insa este ca, multi romani s-au intors acasa din aceasta tara, insa in sicriu si gata sa fie inmormantati. Nu putine au fost cazurile in care fie in accidente de circulatie, fie din diferite alte motive, romanii si-au pierdut viata in aceasta tara, iar familiile indoliate au ales sa ii repatrieze.

Nu trebuie sa va surprinda acest lucru, tinand cont de cat de mari sunt costurile in Germania, atat in ceea ce priveste incinerarea, cat mai ales, in ceea ce priveste organizarea unei inmormantari.

Nu trebuie sa ne credeti pe cuvant, insa acest articol va prezinta unele informatii importante in acest sens, deci daca aveti rude in Germania ar trebui sa cititi. Nu trebuie sa puneti raul in fata binelui, dar informatiile bune cu siguranta sunt utile in orice situatie.

Cum se raporteaza un deces in Germania?

Fie ca este cetatean german, turist sau expatriat, decesul oricarei persoane din Germania necesita un certificat oficial de deces. Daca decesul are loc intr-un spital, personalul spitalului se va ocupa de asta. Daca decesul se intampla intr-o resedinta privata, medicul trebuie sa elibereze un certificat de deces.

Va fi nevoie de certificatul de deces german inainte de a fi contactat consulatul pentru a obtine un certificat de deces in limba engleza (sau in alta limba straina, cum ar fi limba romana in cazul de fata) in strainatate. Acesta este un pas important, mai ales daca familia intentioneaza sa repatrieze trupul neinsufletit pentru a fi inmormantat acasa.

De aceasta problema insa, se vor ocupa cu siguranta cei de la firma de servicii funerare, care vor efectua repatrierea. Ba chiar mai mult, este posibila o repatriere cost 0, in cazul in care defunctul a detinut o polita de asigurare de viata. In aceste conditii, familia indoliata va fi despagubita de catre firma de asigurari.

Totodata, firma care presteaza serviciile funerare (repatrierea decedatului, obtinerea documentelor pentru repatriere), va intocmi dosarul pentru ca familia sa primeasca banii de la firma de asigurari, iar in dosar va fi trecuta decontarea directa, astfel incat firma de asigurari sa livreze costurile repatrierii si celelalte servicii, direct in contul firmei de repatrieri decedati.

Cine plateste costurile funerare?

De cele mai multe ori, legislatia germana responsabilizeaza mostenitorul (deceptii) decedatului pentru costurile de inmormantare. Daca mostenitorii nu pot plati, oricine a fost responsabil pentru sprijinul financiar al persoanei decedate (inclusiv agentiile guvernamentale) ar trebui sa plateasca.

Daca cineva a cauzat moartea decedatului, mostenitorii au dreptul sa recupereze cheltuielile de inmormantare de la acea persoana sau persoane. Daca nu se gaseste nici o parte responsabila sau supravietuitori, Gesundheitsamt (autoritatea sanitara) locala trebuie sa aranjeze si sa plateasca inmormantarea. In orice caz, o inmormantare este necesara in conformitate cu legislatia germana!

Exemple de costuri de incinerare in Germania (preturi in euro)

Dosturile variaza in functie de locatie si de preferintele clientului.

  • Taxa pentru mormantul urnei (Urnengrab): 450 € – 1470 €.
  • Taxa pentru nisa de perete a urnei (Urnenwand): 600 € – 1600 €.
  • Taxa pentru inmormantarea de urne (Friedwald): 900 EUR (in medie).
  • Costuri totale tipice de incinerare (cu inmormantarea urnei): 2.800 € – 6.000 €.

Exemple de costuri de inmormantare in Germania

Costurile variaza in functie de locatie si de preferintele clientilor (preturi in euro).

  • Cosciug de lemn simplu (Holzsarg): 515 EUR sau mai mult (este necesar si un cosciug de lemn „certificat” pentru incinerare).
  • Ladite mai elaborate: 1.000 – 6.000 euro.
  • Teren de inmormantare si taxe: 524 EUR (mormant anonim) – 3.000 EUR.
  • Costuri totale tipice de inmormantare: 5.000 € – 15.000 €.

La astfel de costuri, este cat se poate de firesc ca familiile indoliate sa contacteze firmele care presteaza servicii funerare, pentru a-si repatria decedatii.