Termenul de cancer reprezinta, in general, boli tumorale maligne care sunt asociate cu cresterea necontrolata a tesuturilor. Boala tumorala maligna a sanului este cunoscuta sub numele de cancer mamar sau carcinom mamar, si din pacate afecteaza milioane de femei la nivel mondial, in fiecare an.

O umflare a tesutului corporal poate fi inteleasa ca o tumoare in sensul cel mai larg. In sens restrans, este o tumoare care a aparut din propriile celule ale corpului care cresc intr-o maniera necontrolata. Tumorile pot fi benigne sau maligne. Este caracteristic tumorilor maligne ca acestea sa patrunda in tesutul inconjurator si sa distruga structurile locale de acolo.

Cum este structurat sanul feminin?

Sanul feminin este format in principal din tesut adipos, glandular si conjunctiv. Tesutul glandular producator de lapte (glanda mamara) este compus din mai multi lobi glandulari. La randul lor, acestia constau intr-un numar mare de lobuli glandulari. Conductele de lapte care duc la mamelon fac parte, de asemenea, din tesutul glandular al sanului, care este inconjurat de tesutul conjunctiv de sustinere.

Pe langa vasele de sange, vasele limfatice trec si prin piept. Acestea apartin sistemului imunitar si transporta lichid tisular, asa-numita limfa. In plus fata de celulele albe din sange, limfa contine de asemenea, produse de descompunere a metabolismului celular, cum ar fi proteinele si grasimile. Ganglionii limfatici, in care converg vasele limfatice, servesc drept statii de paza.

Acolo limfa este curatata si eliberata de agenti patogeni si resturi celulare. Grupuri importante de ganglioni limfatici mamari sunt localizati in axile, deasupra si sub clavicula si in spatele sternului, printre altele.

Cauzele cancerului de san si sansele de vindecare

Cele cauzele profunde ale cancerului de san nu sunt cunoscute. Multi factori, cum ar fi modificarile hormonale, stilul de viata sau influentele de mediu, joaca un rol in dezvoltarea bolii. Factorii de risc genetic sunt de asemenea, din ce in ce mai mult in centrul stiintei.

Cel mai important lucru pentru o buna sansa de recuperare este diagnosticul si tratamentul la timp al tumorii. Sansele de recuperare dupa cancerul de san s-au imbunatatit considerabil datorita unui numar mare de metode de diagnostic precoce si optiuni terapeutice. Cancerul de san este de asemenea, unul dintre cele mai bine studiate tipuri de cancer.

Detectarea timpurie si simptome

Urmarirea sanului este cea mai buna forma de screening al cancerului mamar. Ca parte a examinarii preventive, ginecologul poate da instructiuni despre cum sa palpati corect. Cu toate acestea, nu fiecare nodul care se simte inseamna in mod automat cancer de san; chisturile inofensive pot fi de asemenea, cauza unei modificari. Cu toate acestea, fiecare nodul palpabil din san trebuie clarificat de catre ginecolog.

Auto-examinarea sanilor

De la varsta de 30 de ani, fiecare femeie are nevoie de un examen anual pentru depistarea precoce a cancerului de san. Ginecologul palpeaza sanul si ganglionii limfatici axilari. Cu toate acestea, se recomanda de asemenea ca toate femeile sa-si examineze singure sanii o data pe luna.

Perioada ideala este cu aproximativ o saptamana dupa inceperea ultimei perioade, cand sanii sunt cei mai moi si modificarile pot fi resimtite mai usor in aceste zile. Autoexaminarea se invata rapid si functioneaza cel mai bine cu un sistem.

Alte metode de depistare timpurie

Metodele moderne de diagnostic, cum ar fi mamografia, o ecografie san Cluj si tomografia prin rezonanta magnetica permit detectarea timpurie a tumorilor maligne. Cu cat este detectata mai devreme o tumoare, cu atat sunt mai mari sansele de recuperare.

Tratament

In ceea ce priveste tratamentul, acesta difera de la caz la caz. Exista metode precum interventia chirurgicala asupra sanului, dar si radioterapia sau chimioterapia care pot fi eficiente.

Totul depinde foarte mult de starea pacientului/pacientei, si de cat de mult a avansat cancerul, dar mai multe detalii va va oferi cu siguranta medicul.