Expresia “planta medicinala” este dat tuturor plantelor ale caror calitati pot fi folosite pentru a vindeca diferite afectiuni externe, dar si interne.

Toate ingredientele active continute in speciile de plante, arbusti, flori si seminte sunt prelucrate de persoane de specialitate pentru a obtine unguente, uleiuri si parfumuri pretioase, tincturi, produse cosmetice si medicinale.

Valoarea si calitatile plantelor sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri: se face referire la „intelepciunea darurilor plantelor” in scrierile egiptene si apoi in textele secolului al V-lea i.Hr. in Grecia.

Totusi, Dioscoride, un botanist grec care a trait sub Nero, a scris primul tratat de botanica farmacologica din istoria antica, De Materia Medica, laudat ulterior de Dante ca „bun colectionar al calitatilor ierburilor”.

Sa vedem care sunt beneficiile acestor remedii naturiste pe baza de ierburi medicinale si cum le putem folosi cel mai bine pentru a ne bucura pe deplin de ele.

Fiecare planta, specie anuala sau perena ale carei parti aeriene erau verzi si cu o consistenta non lemnoasa era definite ca planta medicinala.

Precursorii laboratoarelor farmaceutice au stapanit tehnicile de prelucrare a plantelor, numeroasele proceduri de preparare pentru uleiuri, unguente si tincturi de toate felurile, parfumuri, amestecuri si au creat remedii cosmetice pentru bunastarea zilnica sau medicamente in scopuri terapeutice sau preventive.

Chiar si astazi, plantele se dovedesc a fi o familie foarte numeroasa folosita pentru a pastra sanatatea si bunastarea celor care inteleg pe deplin valoarea lor. Le gasim folosite ca plante aromatice in bucatarie pentru pregatirea alimentelor sau procesate cu proceduri chimice pentru producerea de tincturi, suplimente alimentare nutraceutice, produse cosmetice, medicamente si numeroase alte produse.

Plantele medicinale au o actiune curativa datorita ingredientelor active. Acestea sunt de diferite feluri. La nivel pur chimic, acestea privesc clasele de alcaloizi, gume, heterozide, taninuri, enzime si vitamine, mucilagii. Apoi, exista uleiurile esentiale, rasinile, balsamurile si rasinile gingivale, utilizate la prepararea produselor cosmetice, parfumurilor si bauturilor.

Sa exploram principalele ingrediente active:

Uleiuri esentiale se obtin prin distilarea plantelor aromatice. Sunt substante foarte volatile utilizate atat pentru uz intern, cat si extern si pot fi luate sub diferite forme. Ele nu doar corecteaza afectiunile minore, dar au adesea scopuri terapeutice sau preventive, creand un echilibru perfect in bunastarea psihofizica a corpului.

Taninurile sunt in schimb extrase din radacini, frunze si seminte, fructe. Au proprietati astringente, utilizate si pentru tratamentul umflaturilor, a inflamatiilor externe si pentru uz intern pentru gastro-enterita. Este bine sa ne amintim ca datorita compozitiei lor chimice, taninurile sunt greu de digerat. Le putem gasi in mod obisnuit in fructe, cum ar fi struguri, afine, ceai, ciocolata si unele ierburi.

Glicozidele sunt compusi chimici complecsi continuti in plante. Trebuie folositi cu precautie, deoarece unele sunt otravitoare. Glicozidele sunt utilizate pentru boli si probleme cardio-respiratorii, dar intotdeauna sub supraveghere medicala si prescriptie medicala.

Alcaloizii au in mare parte o origine vegetala, au un scop farmacologic valid si terapeutic. Actioneaza in principal asupra sistemului nervos: au efecte incitante si deprimante si din acest motiv trebuie utilizate cu precautie. Substante precum efedrina, codeina si morfina fac parte din grupul alcaloid.

Mucilagiile din plante sunt concentrate in seminte, in contact cu apa au particularitatea de a se umfla si de a deveni vascoase, din acest motiv sunt folosite ca remediu laxativ cu efecte prebiotice.

Saponinele sunt si ele continute in plante. Putini oameni stiu ca sute de plante contin saponine, acestea fiind adesea folosite pentru a forma solutii coloidale apoase spumante sau ca emulgatori.

Scopuri terapeutice sau preventive

Termenul de “planta medicinala” se refera la acele plante care contin substante care pot fi utilizate imediat in scopuri terapeutice sau preventive.

Astazi, utilizarea atenta a plantelor medicinale va permite sa evitati terapiile agresive cu efectele secundare asociate, dar este bine sa ne amintim ca aceste plante pot fi folosite si pentru a trata afectiuni minore, pentru a preveni afectiunile psihofizice, ca adjuvanti impreuna cu alte tipuri de terapii si pentru mentinerea starii optime de bunastare si asa mai departe.