Un nou mod de a castiga bani.

Venus De Milo in interiorul blocurilor de informatii digitale

blackdovfx/iStock

Daca utilizati internetul in mod regulat, probabil ati auzit despre NFT-uri. Dar ce sunt ele si de ce s-a creat atat de multa isterie in jurul lor?

Sa incepem cu elementele de baza. „NFT” este un acronim care inseamna Non-Fungible Token (jeton non-fungibil). Intr-o lume digitala in care fiecare fisier este reproductibil, jetoanele non-fungibile sunt un tip special de fisier digital care reprezinta o singura unitate de valoare.

NFT-urile functioneaza ca active verificabile cu identificatori si atribute unice care le confera valoare. Sunt o marfa digitala individualizata care nu poate fi schimbata cu un alt activ, ci doar pentru ele insele. Asta inseamna a fi „non-fungibil” si de ce non-fungibilitatea conteaza in cripto.

AntonioSolano/iStock

Bitcoin, de exemplu, este un activ fungibil, deoarece un bitcoin este interschimbabil cu altul. Daca detineti un bitcoin, nimeni nu va vedea niciun motiv pentru a va oferi pe moneda mai mult sau mai putin decat orice alt bitcoin. Dar daca ar exista un singur bitcoin in lume, atunci existenta lui individuala ar fi mai valoroasa. In mod similar, o opera de arta originala, cum ar fi un tablou, nu este fungibila. Daca ati schimba un tablou cu un alt tablou, chiar si unul al aceluiasi artist, ati avea un tablou complet diferit.

Asta se intampla cu NFT-urile. Blockchain este in esenta un registru descentralizat al tuturor tranzactiilor care au loc intr-o retea. Folosind tehnologia blockchain, tranzactiile digitale pot fi confirmate fara a fi nevoie de o autoritate centrala de compensare, cum ar fi o banca. In schimb, foloseste criptarea pentru a verifica tranzactiile. Majoritatea oamenilor sunt familiarizati cu utilizarea blockchain-ului pentru a verifica tranzactiile care implica criptomonede.

Cu toate acestea, criptomoneda nu este singurul activ a carui proprietate poate fi verificata folosind blockchain. Aici intervin NFT-urile. Un NFT este un activ digital. Poate fi orice, un desen, un doodle, o piesa muzicala, text – atata timp cat este digital. De fapt, cea mai mare parte a entuziasmului din jurul NFT-urilor se refera la colectionarea operelor de arta NFT.

Si crearea si investitia in NFT, in ciuda preocuparilor de mediu cu privire la cantitatea de energie pe care criptomoneda si NFT o folosesc, si ingrijorarile legate de cantitatea uriasa de escrocherii, fraude si furturi de drepturi de proprietate intelectuala implicate, devine o afacere foarte mare.

Cum se face un NFT

NFT-urile pot fi orice fisier digital asupra caruia detineti drepturi de proprietate intelectuala. De exemplu, o mema, o imagine, un desen, o piesa muzicala etc., creata de dvs. este un activ digital unic pe care dvs., in calitate de proprietar al acelui material, il puteti converti intr-un NFT. Cu toate acestea, o problema cu NFT-urile este ca oricine poate crea un fisier digital ca NFT, indiferent daca are sau nu drepturi asupra acestuia in primul rand. Deoarece procesul este anonim, poate fi foarte dificil sa dibuiti „furturi”.

Pentru a crea un NFT, trebuie mai intai sa selectati o platforma blockchain pentru a va „coda” activul digital. In lumea criptomonedelor, tehnologia blockchain este folosita pentru a stoca si inregistra informatii legate de tranzactii in blocuri criptate care formeaza un lant inalterabil securizat in retele peer-to-peer. In acest fel, tertii de incredere nu sunt obligati sa confirme tranzactiile.

Floriana/iStock

Floriana/iStock

NFT-urile sunt, de asemenea, salvate in blockchain ca unitati unice de date care le identifica. Proprietarii de NFT pot alege pe ce blockchain sa-si stocheze activele digitale. In prezent, Ethereum este una dintre cele mai populare optiuni printre creatorii NFT.

Dar realizarea unui NFT nu este gratuita. La fel cum ar trebui sa platiti pentru o licenta de drepturi de autor daca doriti sa va inregistrati opera in mod traditional, trebuie sa acoperiti anumite taxe pentru a va inregistra informatiile NFT in blockchain (un proces numit batere) sau pentru a le pune la vanzare pe o piata NFT. Costurile exacte depind intr-adevar de platforma NFT pe care o veti folosi. Cand platiti pentru a bate un NFT, se utilizeaza criptomoneda, asa ca obtinerea unui portofel cripto este un pas suplimentar, necesar pentru creatorii NFT.

Odata ce NFT-ul este scos la vanzare, cumparatorii si investitorii NFT il pot achizitiona ca activ digital original. Cu toate acestea, acest lucru nu inseamna ca ei vor fi cei care il vor detine – doar cei care detin fisierul original in loc de o copie. Prin urmare, nu vor avea privilegii de drepturi de autor asupra NFT-ului. Detinerea unui NFT ofera cumparatorului dreptul de proprietate asupra NFT, nu asupra lucrarii originale pe care s-a bazat. In plus, oricine poate vizualiza un NFT gratuit.

Intr-un fel, cumparati dreptul de a spune ca detineti un NFT. De exemplu, un NFT al lui Jack Dorsey, fondatorul Twitter, primul tweet („doar imi configurez twttr”) a fost vandut cu 2,5 milioane de euro. Cumparatorul a achizitionat un certificat digital al tweetului, semnat digital si verificat de catre creator. Cu toate acestea, tweet-ul in sine poate fi vizualizat de oricine gratuit pe Twitter.

Arta NFT

Pentru artisti, NFT-urile au deschis o noua modalitate de a castiga bani. Arta NFT a fost numita arta viitorului. Functioneaza aproape ca arta traditionala, cu exceptia faptului ca operele de arta NFT sunt intotdeauna digitale, iar sistemul NFT inlocuieste certificatele conventionale de autenticitate.

Artistii, proprietarii de galerii si colectionarii de arta au nevoie de unul dintre aceste certificate pentru a cumpara si a vinde opere de arta in viata „reala”. Dar in lumea cripto, tot ce trebuie sa faceti pentru a dovedi proprietatea si autenticitatea operei dvs. de arta este un registru NFT in blockchain. Pentru artistii mai mici, in special, NFT-urile pot reprezenta o noua oportunitate de a-si monetiza munca fara a se baza pe galerii sau case de licitatii (care percep si taxe). De asemenea, artistii pot programa redevente care sa fie platite automat ori de cate ori un NFT este vandut unui nou proprietar.

Una dintre cele mai faimoase lucrari de arta NFT este „Everydays: the First 5000 Days”, un colaj de 5000 de ilustratii digitale ale artistului digital american Mike Winkelmann (cunoscut si sub numele de Beeple). Aceasta opera de arta a fost vanduta cu 69,3 milioane de dolari la casa de licitatii britanica Christie’s in 2021.

Cu toate acestea, este mult mai usor sa faci falsuri in spatiul blockchain decat in ​​lumea artei traditionale. Nu sunt necesare materiale sau cunostinte tehnice. Falsificatorii NFT folosesc roboti automati pentru a „razui” galerii intregi de lucrari ale artistilor. Piesele sunt apoi oferite spre vanzare pe pietele NFT. Natura anonima a blockchain-ului face foarte dificil pentru artisti sa urmareasca aceasta lucrare furata si sa obtina despagubiri.

Jocuri NFT

In jocuri, obiectele de colectie sunt elemente care nu sunt esentiale pentru a juca jocul. Acestea sunt folosite pentru a va permite sa deblocati anumite recompense (cum ar fi lucrari de arta speciale, modele 3D, trofee etc.) si/sau sa va ajute sa atingeti un procent de finalizare de 100% (daca sunteti un jucator care incearca sa indeplineasca fiecare provocare si sa castige fiecare realizare sau trofeu).

Obiectele de colectie din jocurile video exista de mult timp. Ganditi-va la Gold Skulltulas din The Legend of Zelda (1998) sau la stridiile si instantaneele din GTA San Andreas (2004). Piesele de colectie sunt chiar prezente in jocurile moderne AAA, cum ar fi Red Dead Redemption 2 (2018), in care puteti gasi oase de dinozaur de colectie, cartonase pentru tigari, prinzatoare de vise etc., pe harta.

Fiecare jucator care detine o copie a Red Dead Redemption 2 poate colecta aceste articole, dar daca fiecare dintre ele ar fi unic? Acesta este ceea ce se intampla in jocurile cu NFT. Jucatorii pot colecta si comercializa obiecte NFT care sunt valoroase, deoarece si proprietatea lor poate fi urmarita.

Phira Phonruewiangphing/iStock 

Unul dintre cele mai populare jocuri NFT este jocul CryptoKitties bazat pe Ethereum, care consta in colectionarea, cresterea si vanzarea pisicilor virtuale. Fiecare pisica este un articol NFT cu o secventa unica de numere, denumita „ADN”. Acest lucru le face obiecte de colectie cripto unice.

Exista si jocuri NFT de tip play-to-earn, in care jucatorul poate fi recompensat cu jetoane si NFT daca depaseste anumite provocari sau indeplineste anumite sarcini.

Dar nu totul este roz. Deoarece se bazeaza pe criptomonede, NFT-urile sunt foarte volatile si speculative si nu exista nicio garantie ca nu veti pierde bani daca intrati in lumea investitiilor in NFT.

Mai mult, asa cum am mentionat mai sus, exista o dezbatere activa asupra climei cu privire la cantitatea de energie electrica consumata de cripto mining, procesul care este necesar pentru ca blockchain-ul care face backup criptomonedelor si NFT-urilor sa functioneze.

Unii artisti importanti au primit o multime de reactii pentru emisiile generate in baterea NFT-urilor. Beeple, mentionat mai sus, a anuntat ca toate viitoarele sale NFT vor fi compensate pentru a le face „neutre” sau „negative” din punct de vedere al carbonului.

Desi nu exista masuratori formale ale emisiilor generate in mod specific de NFT-uri (spre deosebire de toate minarile cripto), unele statistici calculeaza ca o singura tranzactie Ethereum poate folosi la fel de multa energie electrica ca o gospodarie americana in aproape 9 zile, ceea ce anual poate avea un impact asupra mediului care este comparabil cu amprenta de carbon a Singapore.

Ethereum planuieste sa inlocuiasca algoritmul actual cu o alternativa mai eficienta din punct de vedere energetic, numita proof-of-stake, dar nu exista o data oficiala pentru inceputul tranzitiei.