Plantele dupa cum probabil stiti, au nevoie de anumiti nutrienti pentru a creste, iar acesti nutrienti vor fi absorbiti din sol prin sistemul radicular al plantei. Ingrasamintele sunt cele care se folosesc cu scopul de a le furniza substantele nutritive majore plantelor (azotul, fosforul si potasiul sunt necesare pentru plante, dar si diferite alte elemente secundare importante).

Exceptand cazul in care substantele nutritive sunt completate, capacitatea productiva a solului trebuie mentionat ca scade cu fiecare recolta.

Tipuri de ingrasaminte

Exista mai multe tipuri de ingrasaminte, in functie de ceea ce contin fiecare, iar in cele ce urmeaza vom dezbate acest subiect.

Ingrasaminte cu azot

Ingrasamintele pe baza de nitrati sunt fara doar si poate, cele mai utilizate ingrasaminte simple din Europa. In mod evident, cele mai importante produse sunt ingrasamintele pe baza de nitrati, cum ar fi printre altele azotatul de amoniu (AN) si azotatul de calciu amoniu (CAN).

Despre aceste ingrasaminte trebuie mentionat faptul ca sunt potrivite pentru majoritatea solurilor si conditiilor climatice europene, si reprezinta solutia apoasa de uree si azotat de amoniu (UAN), care sunt larg raspandite. De precizat este faptul ca acest tip de ingrasamant cu azot nu este folosit doar in tarile din Europa (printre care si Romania), ci este folosit in alte parti ale lumii.

Alte ingrasaminte simple cu azot includ de exemplu sulfatul de amoniu si nitratul de sulfat de amoniu, azotatul de calciu, azotatul de sodiu, azotatul chilian si amoniac anhidru.

Ingrasaminte cu potasiu

Potasiul este la randul lui disponibil intr-o gama de ingrasaminte care au in componenta doar potasiu, sau pot contine doi sau mai multi nutrienti, iar printre exemplele comune amintim clorura de potasiu (KCl), sulfatul de potasiu (K2SO4) sau sulfatul de potasiu (SOP), azotatul de potasiu (KNO3) care mai este si cunoscut sub numele de KN.

Ingrasaminte cu fosfor

Cele mai des intalnite ingrasaminte cu fosfat sunt superfosfatul unic (SSP), fosfatul monoamoniu (MAP), fosfatul di-amoniu (DSP), superfosfatul triplu (TSP) si polifosfatul de amoniu lichid. Unele tipuri de ingrasaminte au profiluri de degajare diferite si au nevoie de-asemenea de setari diferite de imprastiere pentru o aplicare eficienta.

Ingrasaminte cu calciu, magneziu si sulf

Calciul (Ca), magneziul (Mg) si sulful (S) sunt substante care au rol nutritiv, si care le sunt esentiale ale plantelor. De obicei nu se aplica ca ingrasaminte drepte, ci acestea sunt aplicate in combinatie cu substantele nutritive primare iar aici amintim azot, fosfor si potasiu.

Sulful trebuie mentionat ca este adesea adaugat ingrasamintelor cu azot, cum ar fi de exemplu azotatul de amoniu sau ureea. Alte surse de sulf ar mai fi superfosfatul unic (SSP), sulfatul de potasiu (SOP) si sulfatul de magneziu de potasiu (kainita). Referitor la acesta din urma, trebume mentionat faptul ca are in componenta si magneziu.

Kieseritul este un mineral de sulfat de magneziu care este extras si este utilizat ca ingrasamant in agricultura, in mod principal cu scopul de a corecta deficientele de magneziu. Calciul este aplicat in principal ca azotat de calciu, gips (sulfat de calciu) sau var / dolomit (carbonat de calciu), dintre care azotatul de calciu este singura sursa de calciu disponibila din plante.

Ingrasaminte cu micronutrienti

In zilele noastre un numar din ce in ce mai mare de ingrasaminte speciale sunt disponibile pe piata pentru aprovizionarea plantelor cu micronutrienti importanti cum ar fi de exemplu borul, cuprul, zincul, fierul si manganul. Acestia pot fi compusi anorganici sau organici, cu soiurile anorganice impartite in continuare in produse care pot fi solubile in apa si produse care nu pot fi solubile in apa (produse non-solubile in apa).

Inhibitori

Exista in zilele noastre doua tipuri principale de inhibitori disponibili pentru fermierii din Uniunea Europeana.

Inhibitorii de nitrificare de exemplu, sunt compusi chimici care au rolul de a intarzia nitrificarea amoniului prin suprimarea activitatii bacteriilor nitrosomonas in sol. Obiectivul este de a conserva amoniul in forma sa solabila si de a incetini conversia amoniului in nitrati, ceea ce va reduce temporar proportia de nitrati din sol, si astfel potentialul de percolare pierderilor in apa sau formarea de N 2 gaz O in atmosfera.

Inhibitorii de uree sunt compusi chimici au rolul de a care intarzia prima etapa de degradare a ureei in sol, hidroliza care poate sa creeze emisii de NH3 si care poate aparea inainte de transformarea sa in amoniu. Acest tip de inhibatori au un rol important in ceea ce priveste reducerea semnificativa a emisiilor de amoniac in aer, unul dintre principalii poluanti atmosferici.

Ingrasaminte organice

Cele mai importante ingrasaminte organice sunt in mod evident reziduurile de cultura, gunoiul animalelor si namolurile. In ciuda faptului ca au valori nutritionale variabile, acestea sunt in general prezente la ferma, iar substantele nutritive si carbonul organic pe care aceste ingrasaminte organice le contin sunt reciclate. Gunoiul de grajd si namolurile animalelor de exemplu, sunt deosebit de eficiente dat fiind faptul ca acopera o gama larga de surse de nutrienti care au proprietati fizice diferite si importante.