Aproximativ 92 de kilograme de plastic pe cap de locuitor sunt consumate anual in Europa de Vest, iar aceasta cantitate continua sa creasca. Utilizarea globala pe cap de locuitor este de aproximativ 35 de kilograme. Cea mai mare cantitate de deseuri de plastic provine din industria ambalajelor: doua treimi generate in gospodarii si o treime in industrie si comert.

Utilizarea masiva a plasticului a inceput in anii 1950, mentinand o crestere constanta de atunci. Mai mult de 300 de milioane de tone de plastic sunt produse in fiecare an. In timp ce productia de plastic din Europa a ramas relativ constanta in ultimul deceniu, in tarile in curs de dezvoltare, in special, aceasta continua sa creasca.

Plasticul isi datoreaza popularitatea nu numai costurilor scazute de productie, ci si numeroaselor sale caracteristici practice, cum ar fi greutatea redusa, rezistenta la acid si flexibilitatea. In plus, proprietatile care fac din plastic un material flexibil care favorizeaza inovatiile tehnologice care (in special in domeniile medicinei, tehnologiei constructiilor si fabricarii avioanelor si automobilelor) conduc la noi solutii, imbunatatiri si facilitati.

Cu toate acestea, consumul imens de plastic duce, de asemenea, la numeroase probleme. O multime de plastic ajunge la gunoi in cel mai scurt timp. Deoarece plasticul obisnuit nu este biodegradabil, deseurile aruncate necorespunzator polueaza mediul timp de decenii sau chiar secole.

Astazi, muntii de plastic se acumuleaza in gropile de gunoi si in salbaticie. Pe masura ce consumul creste, nevoia de solutii holistice si orientate spre viitor la aceasta problema devine mai evidenta.

CELE MAI IMPORTANTE MATERIALE PLASTICE TRADITIONALE

Materialele plastice constau in lanturi moleculare lungi, cunoscute sub numele de polimeri, formate prin lipirea aceluiasi element de constructie repetat (monomer). Materialele plastice produse sintetic sunt fabricate din ulei mineral, carbune sau gaze naturale. Un total de 4% din productia mondiala de petrol si gaze merge la fabricarea de materiale plastice.

In plus fata de materialele plastice sintetice exista, de asemenea semisintetice, care sunt fabricate din polimeri naturali, ar fi celuloza. In prezent, materialele plastice organice fabricate din materii prime durabile sunt produse in cantitati tot mai mari.

Cele mai frecvente tipuri de materiale plastice, cunoscute sub numele de materiale plastice produse in masa sunt: polietilena, polipropilena, clorura de polivinil (PVC), polistiren, polietilenterhthalat (PET) si poliuretan.

POLIURETAN (PU)

Poliuretanii se formeaza prin polimerizarea izocianatilor (esteri) si glicolilor (alcooli diedrali). In functie de metoda de productie, acest grup de materiale plastice poate afisa proprietati foarte diferite.

Poliuretanul este de obicei produs sub forma de spuma. O spuma moale care isi pastreaza forma este recomandata in special in tapiteria mobilierului. Pe de alta parte, spuma tare este utilizat in industria constructiilor.

Acest plastic poate fi de asemenea utilizat in fabricarea de vopsele, adezivi sau fibre textile elastice. Cu toate acestea, este dificil sa reciclat si, daca este ars elibereaza substante toxice (izocianati, acid hidrocian).

Utilizari:

Saltele, scaune auto, bureti de bucatarie, izolatie termica, protectia impotriva coroziunii in industria auto, mobilier si pardoseli, textile (elastan); sunt fabricate din acest material plastic.

POLICARBONAT (PC)

Policarbonatele apartin de asemenea grupului de polimeri si sunt de obicei produse din fosgen si bisfenol A. Policarbonatul este un plastic important datorita proprietatilor sale specifice, cu toate acestea, fiind relativ scump, este utilizat numai atunci cand este necesar si nu se numara printre materialele plastice produse in masa.

Policarbonatul este incolor si translucid. In ciuda faptului ca are o rezistenta relativ scazuta la agenti chimici, este foarte rezistent la rupere si rezistent la impact. Prin urmare, policarbonatul este ideal pentru utilizarea in domeniul opticii si geamurilor securizate. Cu toate acestea, datorita continutului sau de bisfenol A, acest plastic poate fi daunator pentru sanatate.

Utilizari:

CD si DVD, industria auto, electronice, ochelari de sticla, casti de protectie, etc

POLISTIREN (PS)

Polistirenul este produs din stiren lichid incolor. Sub forma de spuma, acest plastic este cunoscut sub denumirea comerciala styrofoam (polistiren extrudat).

Polistirenul are o suprafata lucioasa, asemanatoare sticlei. Este greu si fragil, ceea ce poate provoca formarea fisurilor de stres. Ca o spuma, acest material este utilizat in principal ca izolator termic. Polistirenul este problematic datorita continutului de substante cancerigene, in principal in productie si prelucrare. Este, de asemenea, greu de reciclat.

Utilizari:

carcase CD, izolatie prin cablu electric, carcase pentru aparate, recipiente de iaurt, hartie de ambalare din aluminiu, izolatie termica, materiale de ambalare termica.

POLIETILENA (PE)

Polietilena este produsa prin polimerizarea etilenei in forma gazoasa (etan). Densitatea materialului poate fi modificata folosind diferite procese de sinteza si pot fi create trei tipuri: polietilena de inalta densitate (desemnata ca HDPE), polietilena liniara de joasa densitate (LLDPE) si polietilena de joasa densitate (desemnata ASDPE).

In general, polietilena este un plastic destul de moale, cu o mare stabilitate impotriva substantelor chimice. Deoarece polietilena abia absoarbe apa si este de joasa densitate, pluteste pe suprafata apei.

Utilizari:

Polietilena de inalta densitate: cutii de sticle pentru bauturi, butoaie, sticle si flacoane, galeti, boluri, si chiar navete stivuibile precum cele pe care le gasiti pe https://www.schoellerallibert.com/ro/products/stackable-containers/, printre altele.

Polietilena de joasa densitate si polietilena liniara de joasa densitate: hartie de ambalaj, pungi de plastic, acoperiri de cablu, tuburi, etc.

POLIPROPILENA (PP)

Polipropilena este un termoplastic derivat din gaz de propilena. Acest plastic este adesea prelucrate pentru a fi transformate in fibre.

Polipropilena este plasticul produs in masa cu cea mai mica densitate si pluteste in apa. Stabilitatea si rezistenta sa la substante chimice este similara cu cea a polietilenei de joasa densitate, cu toate acestea, acesta poate fi utilizat la temperaturi mai ridicate. Deoarece polipropilena este inodor si nu irita pielea, este utilizat pe scara larga in industria alimentara si farmaceutica.

Utilizari:

Ambalaje alimentare, aparate, piese auto, constructii, mobilier de gradina, gazon artificial, carcase valiza, aparate medicale, pungi de plastic, etc.

CLORURA DE POLIVINIL (PVC)

Clorura de polivinil este produsa din gaz de cloreten, cunoscut sub numele de clorura de vinil. Este posibil sa se acorde elasticitate acestui plastic destul de rigid datorita adaugarii de plastifianti. Ftalatii utilizati ca plastifianti in PVC pot constitui pana la 70% din material.

PVC-ul este un plastic izolator foarte rezistent la foc, facandu-l un material ideal in industria constructiilor, in special pentru tevi si profile de ferestre. Pe de alta parte, PVC-ul este departe de a fi inofensiv: nu este format numai din materie prima cancerigena si ftalati nesanatosi, ci elibereaza si dioxine toxice in timpul arderii.

Utilizari:

Pardoseli, conducte de drenaj, profile de ferestre, garnituri, discuri de vinil, flotoare, etc.