Desi fiecare masina este diferita si fiecare marca foloseste propriile sisteme, exista un consens destul de larg cu privire la semnalele luminoase de pe tabloul de bord. De aceea am vrut sa ne uitam la diferitii indicatori care pot fi afisati.

Cand una dintre aceste lumini se aprinde, cel mai important lucru este sa ramaneti calm si sa acordati atentie semnalului. Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa identificati culoarea luminii, deoarece nivelul de pericol va depinde de acesta. Ca si in cazul semafoarelor, avertismentele rosii sunt cele mai grave, caz in care ar trebui sa opriti imediat vehiculul si sa cereti ajutor.

Luminile galbene sau chihlimbar nu necesita imobilizarea imediata a vehiculului, dar este recomandabil sa opriti si sa consultati un profesionist sau daca masina este inchiriata puteti suna la centrul de inchiriere auto Cluj in caz ca ati inchiriato de acolo.

Nivelul uleiului

Daca aceasta lumina rosie se aprinde, este foarte probabil ca presiunea uleiului sa fie sub minimul necesar pentru lubrifierea motorului. La unele masini, se aprinde atunci cand aprinderea este pornita si pana cand motorul porneste. Cand porneste, inseamna ca practic nu exista ulei in carter, ceea ce poate duce la probleme majore, cum ar fi stricarea motorului.

Temperatura lichidului de racire

Aceasta lumina lumineaza atunci cand temperatura lichidului de racire este prea mare. De asemenea, se aprinde in cazul in care nivelul lichidului de racire este scazut sau nu exista nici un lichid de racire. In unele cazuri, poate fi suficient sa opriti si sa lasati motorul sa se raceasca, dar este recomandabil sa fiti vigilenti pentru a evita defectiunile mai grave.

Defectiunea alternatorului sau a bateriei

Aceasta lumina tinde, de asemenea, sa lumineze pe unele modele atunci cand motorul este oprit. Dar daca persista atunci cand motorul functioneaza, poate insemna ca alternatorul are unele probleme si nu este in masura sa incarce bateria sau sa alimenteze anumite sisteme din masina. Bateria s-ar putea descarca apoi complet si vehiculul ar putea chiar sa se opreasca pe drum.

Nivelul lichidului de frana si frana de mana

In functie de model, acesta poate fi un semn de exclamare sau pictograma „P”. Daca apare in timp ce conduceti, verificati daca frana de mana este complet coborata. Un alt motiv principal ar putea fi faptul ca nivelul lichidului de frana este scazut. Daca s-a intamplat acest lucru, trebuie sa aveti grija la oprirea vehiculului, deoarece senzatia pedalei va fi diferita si este posibil ca franarea sa nu fie regulata. Exista o alta lumina portocalie cu nimic in ea si linii punctate care indica faptul ca placutele de frana sunt purtate.

Airbag

Cand aceasta lumina se aprinde, inseamna ca unul dintre airbag-uri nu functioneaza corect.

Centura

Desi lumineaza cu rosu, acest indicator nu indica un defect. Se aprinde atunci cand un pasager nu poarta centura de siguranta si, prin urmare, nu este recomandabil sa porniti vehiculul.

Abs

Acest indicator inseamna ca sistemul de franare antiblocare nu functioneaza corect.

Servodirectie

Cand aceasta lumina se aprinde, inseamna ca servodirectia nu functioneaza corect. Din punct de vedere tehnic, este posibil sa continuati sa conduceti fara servodirectie (anterior masinile nu au fost echipate cu aceasta), dar acest lucru nu este deloc recomandabil. Va fi mai dificil si exista riscul de a deteriora mecanismul de directie.

Anomalie motor

Aceasta lumina de chihlimbar apare in anumite situatii in care sunt inregistrati parametri anormali legati de motor. Este posibil sa existe o defectiune a sistemului de injectie, a aprinderii sau a gazelor de esapament. Daca clipeste, este posibil ca un mod de motor de urgenta sa fi fost activat pentru a minimiza daunele. In orice caz, cel mai bine este sa va opriti si sa verificati daca lumina se stinge dupa un timp. Daca persista, cel mai bine este sa consultati un profesionist.

Va recomandam sa invatati aceste lumini de bord deoarece ele sunt esentiale pentru evitarea numeroaselor probleme care pot aparea daca sunt ignorate, cu atat mai important este cand aveti de parcurs distante mari in zone de deal sau munte fiindca este crucial sa stiti ca masina este in perfecta stare.