Designul web este ceea ce creeaza aspectul general atunci cand utilizati un site web. Este procesul de planificare si construire a elementelor site-ului dvs. web, de la structura si aspect la imagini, culori, fonturi si grafica.

Proiectarea web are numeroase componente care lucreaza impreuna pentru a crea experienta finalizata a unui site web, inclusiv proiectarea grafica, proiectarea experientei utilizatorului, designul interfetei, optimizarea motoarelor de cautare (SEO) si crearea de continut.

Aceste elemente determina modul in care arata, simte si functioneaza un site web pe diverse dispozitive. Consultati acest ghid aprofundat pentru crearea unui site web, daca doriti sa aflati mai multe despre intregul proces.

Proiectarea web este diferita de dezvoltarea web, care este codificarea reala care face ca un site web sa functioneze. Cand construiti un site web, aveti nevoie atat de design web, cat si de dezvoltare web. Desi puteti gasi designeri web care sunt si dezvoltatori web si UX, acestea sunt seturi de abilitati distincte.

Designerii web va iau ideile si le transforma intr-un model care arata cum va arata viitorul dvs. site web. Designerii web se ocupa de partea creativa a proiectarii unui site web.

Dezvoltatorii web – numiti uneori si ingineri sau codificatori – iau machetele pe care le-a facut designerul web si il traduc intr-un limbaj de codare, astfel incat sa poata fi afisat pe web. Acestia fac functionale site-urile web, ceea ce inseamna adesea widgeturi si alte instrumente de codare personalizata.

Un dezvoltator de experienta de utilizator, cunoscut si ca dezvoltator UX, este cel care face ca site-ul dvs. sa fie usor de utilizat. Au abilitati tehnice, precum si abilitati de proiectare si le pun la treaba creand site-uri web care atrag si mentin vizitatorii.

De ce este important designul web?

Primele impresii conteaza cu adevarat. Nu putem sublinia acest punct suficient: daca nu aveti o prezenta puternica pe web, brandul dvs. are de suferit.

Clientii potentiali care cauta pe web brandul dvs. si nu gasesc nimic ar putea crede ca ati iesit din activitate. Daca cauta si gasesc ceva care sa nu fie pe placul lor, vor avea impresia ca nu va pasa prea mult de compania sau produsul dvs.

Faceti din fiecare relatie care incepe pe site-ul dvs. una excelenta obtinandu-va designul corect.

Cum arata un design web bun?

Un design web bun nu este subiectiv. Cu alte tipuri de design, cum ar fi ilustratia sau designul autocolantului, multe din ceea ce constituie „bun” sunt in functie de gustul privitorului. Cu designul web, linia dintre „bun” si „nu este bun” este mult mai definita. Un site web bine conceput este un site web care creeaza perfect experienta pe care o cauta vizitatorul tau.

Designul web care functioneaza este designul web care transforma. In webspeak, „a converti” inseamna a-l determina pe utilizator sa ia o anumita actiune.

Cand un utilizator urmareste o actiune pe care site-ul dvs. web a setat sa o intreprinda, site-ul dvs. web a facut o conversie. Conversiile pot fi orice, cum ar fi inscrierea la un newsletter, efectuarea unei achizitii, deschiderea unui cont sau accesarea mai multor continut pe site-ul web.

Un design web eficient aduce cateva elemente diferite pentru a promova conversiile. Acestea includ:

  • Utilizarea convingatoare a spatiului negativ.
  • Optiunile prezentate in mod clar pentru utilizator (cu cat sunt mai putine alegeri, cu atat mai putin probabil sa devina coplesiti si confuzi).
  • Evident, apeluri clare la actiune.
  • Distrageri limitate si o calatorie bine gandita a utilizatorului (de exemplu, folosind doar imagini si text 100% relevante pentru subiectul din pagina, care contine doar butoane care duc la actiuni dorite si folosind variatii de fonturi pentru accent si apeluri la actiune, nu doar de dragul de a prezenta diferite fonturi).
  • Design sensibil (un design care se redimensioneaza si se reorienteaza pe ecranul utilizatorului, ceea ce face site-ul usor de utilizat pe orice dispozitiv: telefon, tableta, laptop sau browser desktop).
  • Fonturi de dimensiuni adecvate care urmeaza o ierarhie (a se vedea „Distractii limitate”).
  • Continut si imagini relevante, de inalta calitate, care atrag atentia cititorilor.
  • Un echilibru intre cantitatea de text si imaginile de pe fiecare pagina (prea mult text poate coplesi un vizitator, prea putin text poate fi la fel de dezavantajant).

Daca nu credeti ca alegerile de design estetic afecteaza conversiile, ganditi-va din nou. Site-ul dvs. web trebuie sa fie atractiv in special pentru potentialul dvs. utilizator.

Design web: ceea ce nu functioneaza

ItExclusiv este o agentie web design care va poate spune ce nu functioneaza, si care va poate oferi cele mai bune solutii pentru site-ul dvs. Apelati cuu incredere la serviciile lor, si veti ave in cel mai scurt timp un site perfect, astfel incat sa obineti rate ale conversiei cat mai mari.

Ca idee, imaginile si fundalul distractiv pot fi factori care va afecteaza site-ul. Mai multe detalii insa, va vor oferi specialistii de la ItExclusiv.