Acoperirea cu pulbere de la crearea si comercializarea sa in anii ’60, a avut o crestere constanta pe piata industriala si se datoreaza faptului ca ofera o gama larga de solutii in aplicatii pe piese metalice.

Spre deosebire de vopselele lichide traditionale, aplicarea sa impiedica formarea bulelor pe suprafata si scurgerea oferind un finisaj mai uniform, printr-o aplicare mai simpla si mai ieftina.

Vopseaua electrostatica sau acoperirea cu pulbere adera printr-un proces fizic pe suprafete metalice si creeaza un strat mai puternic decat vopseaua conventionala.

Este un proces mai eficient, mai rapid, mai economic si nu afecteaza mediul inconjurator.

Aceasta vopsea are caracteristica de a putea acoperi toate tipurile de produse si materiale metalice, atat feroase, cat si neferoase, de exemplu, oteluri, aluminiu, tinichigerie, fier, masini, mobilier, piese auto etc.

Dar ce este vopseaua electrostatica si care sunt beneficiile acesteia? Sa o explicam pe scurt.

Vopsire electrostatica

Vopseaua electrostatica este un strat de pulbere care se aplica pieselor metalice, care permite, de asemenea, economii de pana la 97% atunci cand este aplicata, datorita utilizarii stratului de pulbere prin circuite inchise, ceea ce il face reciclabil si ecologic.

Vopseaua electrostatica consta dintr-un amestec omogen de umpluturi minerale, pigmenti si rasini intr-o forma solida, este preparata din particule foarte fine (pulbere). vezi aici mai multe despre servicii vopsitorie.

Cum se aplica vopseaua in electrostatice?

Acest strat de acoperire este aplicat cu ajutorul unui pistol special pentru vopsirea cu pulbere sau electrostatica, care amesteca aerul cu particulele vopselei si continua sa-l incarce electric, datorita acestei sarcini adera la suprafata piesei care urmeaza sa fie vopsita si raman aderente la piesa prin sarcina statica.

Ulterior, piesele sunt transferate intr-un cuptor, unde, datorita temperaturii si printr-un proces de intarire, rezulta o acoperire uniforma, de inalta calitate, atractivitate si durabilitate extrema.

Beneficiile picturii electrostatice

 • Eficienta aplicarii, necesita doar un singur strat.
 • Acesta sustine o reciclare mai mare de 97% din vopseaua care nu este aplicata piesei, in functie de eficienta sistemului de aplicare utilizat.
  Prezinta un risc mai mic pentru sanatatea persoanelor care aplica vopseaua, in comparatie cu produsele care contin solventi.
 • Rezistenta fizico-chimica mult mai mare impotriva impacturilor, zgarieturilor si agentilor chimici.

Vopsire electrostatica

Vopseaua electrostatica este formulata pentru a satisface o mare varietate de aparitii si caracteristici in functie de functia sa. Aceasta include grosimea filmului, luciul, textura, culoarea si calitatea (duritate, rezistenta chimica, rezistenta la UV etc.) a acoperirii.

Proprietatile stratului de acoperire (vopsea) depind de componentele sale si in principal de vehicul (rasina – intaritor). Fiecare dintre aceste tipuri de vopsea este utilizata in industrie pentru diferite aplicatii, in care trebuie luati in considerare factori precum coroziunea, expunerea la soare sau rezistenta la impact.

Acoperirea cu pulbere poate fi utilizata pentru diverse utilizari in aer liber si interior:

 • Utilaje agricole si de constructii
 • Vehicule grele
 • Echipamente electrice
 • Echipamente de climatizare
 • Aparate
 • Conducte de petrol si gaze
 • Structuri
  De mobilier

Procesul de aplicare a stratului electrostatic cu pulbere

 • Acest strat este aplicat cu o masina de vopsit pulbere, care amesteca aerul cu particulele prin incarcarea electrica a acestora. Vopseaua electrostatica este puternic atrasa de suprafata care este impamantata. Ulterior, este transferat intr-un cuptor de intarire care topeste particulele si le adera permanent la suprafata, oferind un finisaj perfect neted.
 • Vopseaua lichida electroforetica ofera un finisaj similar. Se compune din scufundarea pieselor in vopseaua la care se aplica un curent electric, generand o reactie chimica care o adera.

Tipuri

 • Vopsele epoxidice. Acestea se caracterizeaza prin faptul ca sunt vopsele de rezistenta ridicata la impact, o aderenta mare, o rezistenta excelenta la oxidare si pentru a oferi o performanta ridicata in momentul aplicarii lor. Acestea sunt alcatuite din rasini epoxidice care ofera functionalitate, dar au o durabilitate scazuta in ceea ce priveste luciul si finisajul. In general, acestea nu sunt recomandate pentru utilizarea in aplicatii de exterior, dar au o utilizare larga ca finisaje functionale, rezistente chimic si anticorozive.
 • Vopsele din poliester-TGIC. Acestea sunt ideale pentru aplicatii in aer liber datorita rezistentei lor ridicate la razele ultraviolete si variatiile de temperatura. Sunt vopsele cu un luciu durabil si o mare stabilitate in culoare si finisaj, cu toate acestea, ele pot izbucni atunci cand sunt expuse la sarcini functionale ridicate, cum ar fi impacturile si indoirile, si au o rezistenta mai mica la agenti chimici si coroziune decat cele epoxidice. Rasinile utilizate in formularea sa sunt poliester intarit cu izocianirat de triglicidil. Acestea sunt cel mai frecvent utilizate in aer liber, in finisaje arhitecturale si in zonele in care se genereaza multa caldura.
 • Vopsele epoxidice/poliesterice sau hibride. Acest tip de vopsele au un amestec de proprietati epoxidice si poliester, dar intr-o masura mai mica, oferind, in general, o buna rezistenta la impact, duritate si rezistenta la intemperii. Acestea sunt formulate cu rasini poliesterice intarite cu rasini epoxidice si sunt cel mai frecvent utilizate in interior si in decor.