Acoperirea cu pulbere de la crearea si comercializarea sa in anii ’60, a avut o crestere constanta pe piata industriala si se datoreaza faptului ca ofera o gama larga de solutii in aplicatii pe piese metalice. Spre deosebire de vopselele lichide traditionale, aplicarea sa impiedica formarea bulelor pe suprafata si scurgerea, oferind un finisaj mai uniform, printr-o aplicatie mai simpla si  mult mai ieftina.

Acoperire puternica

Vopseaua electrostatica sau vopseaua pulbere adera printr-un proces fizic pe suprafete metalice si creeaza o acoperire mai puternica decat vopseaua conventionala.

Este un proces mai eficient, mai rapid, mai economic si nu afecteaza mediul inconjurator.

Caracteristici de aplicare

Aceasta vopsea are caracteristica de a putea acoperi tot felul de produse si materiale metalice, atat feroase, cat si neferoase, de exemplu, oteluri, aluminiu, tinichigerie, fiare de calcat, masini, mobilier, piese auto etc.

Dar ce este pictura electrostatica si care sunt beneficiile sale? Sa o explicam pe scurt.

Vopsire electrostatica- strat de pulbere

Vopseaua electrostatica este un strat de pulbere care se aplica pieselor metalice, ceea ce permite, de asemenea, economii de pana la 97% atunci cand este aplicata, datorita utilizarii vopselei pulbere prin circuite inchise, ceea ce o face reciclabila si ecologica.

Vopseaua electrostatica consta dintr-un amestec omogen de umpluturi minerale, pigmenti si rasini in forma solida, este preparata din particule foarte fine (pulbere). Vezi aici o gama completa de servicii de vopsitorie accesand Electrostatica.ro.

Cum se aplica vopseaua in electrostatice?

Acest strat de acoperire este aplicat cu ajutorul unui pistol special pentru vopsirea cu pulbere sau electrostatica, care amesteca aerul cu particulele vopselei si continua sa-l incarce electric, datorita acestei sarcini adera la suprafata piesei care urmeaza sa fie vopsita si raman aderente la piesa prin sarcina statica.

Ulterior, piesele sunt transferate intr-un cuptor, unde, datorita temperaturii si printr-un proces de intarire, rezulta o acoperire uniforma, de inalta calitate, atractiva si extrem de durabila.

Beneficiile picturii electrostatice

 • Eficienta aplicatiilor, necesita doar un singur strat.
 • Suporta o reciclare mai mare de 97% din vopseaua care nu se aplica pe piesa, in functie de eficienta sistemului de aplicare folosit.
  Prezinta un risc mai mic pentru sanatatea persoanelor care aplica vopsea, comparativ cu produsele care contin solventi.
 • Rezistenta fizico-chimica mult mai mare la impacturi, zgarieturi, coturi si agenti chimici.

Vopsire electrostatica

Vopseaua electrostatica este formulata pentru a satisface o mare varietate de aparitii si caracteristici in functie de functia sa. Aceasta include grosimea vopselei, luciul, textura, culoarea si calitatea (duritatea, rezistenta chimica, rezistenta la UV etc.) a acoperirii.

Proprietatile acoperirii (vopsea) depind de componentele sale si in mod fundamental de vehicul (rasina – intaritor). Fiecare dintre aceste tipuri de vopsea este utilizata in industrie pentru diferite aplicatii, in care trebuie luati in considerare factori precum coroziunea, expunerea la soare sau rezistenta la impact.

Acoperirea cu pulbere poate fi utilizata pentru diverse utilizari in aer liber si interior:

 • Utilaje agricole si de constructii
 • Vehicule grele
 • Echipamente electrice
 • Echipamente de climatizare
 • Aparate
 • Conducte de petrol si gaze
 • Structuri de mobilier

Ce este campul electrostatic

Electrostatica, dupa cum sugereaza si numele, este studiul sarcinilor electrice stationare. O tija de plastic frecata cu blana sau o bagheta de sticla frecata cu matase va atrage bucati mici de hartie si se spune ca este incarcata electric. Sarcina pe plasticul frecat cu blana este definita ca negativa , iar sarcina pe sticla frecata cu matase este definita ca pozitiva.

Obiectele incarcate electric au cateva caracteristici importante:

Asemenea acuzatii se resping unele pe altele; adica pozitiv respinge pozitiv si negativ respinge negativ.

Spre deosebire de taxele se atrag reciproc; adica pozitivul atrage negativul.

Sarcina este conservata. Un obiect neutru nu are sarcina neta. Daca tija de plastic si blana sunt initial neutre, atunci cand tija devine incarcata de blana, o sarcina negativa este transferata de la blana la tija. Sarcina negativa neta de pe tija este egala cu sarcina pozitiva neta de pe blana.

Un conductor este un material prin care sarcinile electrice pot curge cu usurinta. Un izolator este un material prin care sarcinile electrice nu se misca usor, daca este deloc. Un electroscop este un dispozitiv simplu folosit pentru a indica existenta sarcinii.

Dupa cum se arata in figura 1, electroscopul consta dintr-un buton conducator si frunze conductoare usoare atasate – de obicei realizate din folie de aur sau folie de aluminiu. Cand un obiect incarcat atinge butonul, incarcaturile similare se resping si forteaza frunzele sa se desparta. Electroscopul va indica prezenta sarcinii, dar nu indica in mod direct daca sarcina este pozitiva sau negativa.

O sarcina mare in apropierea unui electroscop neutru poate face frunzele sa se departeze. Electroscopul este realizat din material conducator, astfel incat sarcinile pozitive sunt atrase de buton de tija incarcata negativ din apropiere (dar fara atingere). Frunzele raman cu o sarcina negativa si, prin urmare, se deflecteaza. Cand tija negativa este indepartata, frunzele vor cadea.