Un computer home theater (HTPC) sau un computer media center este un dispozitiv convergent care combina unele sau toate capacitatile unui computer personal cu o aplicatie software care accepta functii de inregistrare video, foto, audio si, uneori, de inregistrare video. In ultimii ani, alte tipuri de electronice de larg consum, inclusiv consolele de jocuri si dispozitivele media dedicate, s-au combinat pentru a gestiona continut video si muzical.

Termenul de „centru media” se refera, de asemenea, la aplicatii software specializate, concepute pentru a rula pe computere personale standard.

HTPC si alte dispozitive convergente integreaza componentele unui sistem home theater intr-o unitate co-localizata cu un sistem de divertisment la domiciliu. Un sistem HTPC are in mod obisnuit o telecomanda, iar interfata software are in mod normal o interfata de utilizator conceputa pentru a fi vizualizata cu usurinta de la o distanta de aproximativ 3 metri, astfel incat sa poata fi utilizata confortabil la distante tipice de vizionare a televizorului.

Un HTPC poate fi achizitionat preconfigurat cu hardware-ul si software-ul necesar pentru a adauga programe video sau muzica pe computer. Entuziastii pot, de asemenea, sa compuna un sistem din componente discrete, ca parte a unui HTPC bazat pe software.

Din 2007, playerul media digital si software-ul pentru televizoare inteligente au fost incorporate in electronica de consum prin schimbari de software sau hardware, inclusiv console de jocuri video, playere Blu-ray, playere media in retea, televizoare si set-top box-uri.

Disponibilitatea crescuta a dispozitivelor specializate, impreuna cu continutul digital online cu plata si gratuit, ofera acum o alternativa la computerele personale multifunctionale (care sunt de obicei mai costisitoare).

Caracteristicile HTPC

Mediul in sine poate fi stocat, primit prin difuzare terestra, prin satelit sau prin cablu sau transmis de pe internet. Suporturile stocate sunt pastrate fie pe un hard disk local, fie pe stocarea atasata la retea. Unele programe software sunt capabile sa indeplineasca alte sarcini, cum ar fi gasirea de stiri (RSS) de pe Internet.

Dincolo de functionarea ca un PC standard, in mod normal HTPC-urile au cateva caracteristici suplimentare:

Conectivitate la televizor

Unitatile PC standard sunt de obicei conectate la un ecran CRT sau LCD, in timp ce HTPC-urile sunt proiectate pentru a fi conectate la un televizor. Toate HTPC-urile ar trebui sa aiba o optiune TV-out, utilizand fie un HDMI, DVI, DisplayPort, component video, VGA (pentru unele televizoare LCD), S-Video sau iesire video compozita.

Telecomanda

Integrarea unui HTPC intr-o camera de zi tipica necesita un mod de a-l controla de la distanta. Multe carduri tip tuner / captura TV includ telecomenzi pentru utilizare cu aplicatiile incluse cu cardul. Software-uri precum Boxee, GB-PVR, SageTV, MediaPortal si Beyond TV accepta utilizarea Windows MCE si a altor telecomenzi. O alta optiune este folosirea cu ajutorul mouse-ului, cum ar fi telecomanda Wii, GlideTV Navigator sau Loop Pointer, care ofera controlul cursorului de la distanta.

De asemenea, este posibil sa utilizati tastaturi wireless obisnuite si alte periferice pentru a obtine acelasi efect (desi este posibil ca intervalul sa nu fie atat de lung ca cel al unei telecomenzi tipice).

Unele HTPC-uri, cum ar fi combinatia Plex / Mac Mini, accepta telecomenzi programabile concepute pentru o gama larga de dispozitive tip home theater. Inovatiile mai recente includ aplicatii de control de la distanta pentru smartphone-urile si tabletele Android si Apple iOS.

Dispozitive de stocare externe si in retea

Datorita naturii HTPC, unitatile necesita capacitati mai mari decat media pentru stocarea de imagini, muzica, emisiuni de televiziune, videoclipuri si alte elemente multimedia. Conceput aproape ca un dispozitiv de „stocare permanenta”, spatiul se poate epuiza rapid pe aceste dispozitive. Din cauza restrictiilor privind spatiul intern pentru unitatile de hard disk si a dorintei de niveluri de zgomot reduse, multe unitati HTPC utilizeaza un dispozitiv NAS (Network Attached Storage) sau un alt tip de server de fisiere conectat la retea.

Carduri TV-tuner

Un card de tip tuner TV este o componenta hardware care permite receptionarea semnalelor de televiziune de catre un computer. Majoritatea tunerelor TV functioneaza si ca placi de captare video, permitandu-le sa inregistreze programe de televiziune pe un hard disk. Mai multi producatori construiesc tunere TV cu functie de captura, pentru PC-uri.

Multe astfel de carduri ofera codare hardware MPEG pentru a reduce cerintele de calcul. Unele carduri sunt proiectate pentru semnalele TV analogice, cum ar fi cablul de definitie standard, in timp ce altele sunt proiectate pentru televiziunea digitala de inalta definitie.

Tuner TV de retea

Un tuner TV de retea sau un gateway TV este un server care converteste semnalul TV din satelit, cablu sau antena in IP. Cu mai multe tunere TV, gateway-ul TV poate transmite mai multe canale catre dispozitive din retea.

Mai multi producatori de gateway TV construiesc dispozitivul pentru a transmite intregul flux DVB, bazandu-se pe dispozitivul player gazda pentru a procesa fluxul si pentru a inregistra / emite, in timp ce alte dispozitive precum VBox Home TV Gateway ofera o varietate de optiuni de la PVR complet si TV live.

Zgomot minim

O reclamatie obisnuita a utilizatorului PC-urilor standard sau HTPC, este zgomotul de fond, in special in scenele de film mai linistite. Majoritatea calculatoarelor personale sunt proiectate pentru performante maxime, in timp ce functiile unui sistem HTPC pot sa nu necesite un procesor foarte performant.

Astfel, in locul sistemelor de racire conventionale se folosesc sisteme de racire pasive, ventilatoare cu zgomot redus, suporturi elastice absorbante pentru vibratii, hard disk-uri silentioase si alte dispozitive de reducere a zgomotului.

Receptoare media digitale si integrare electronica de consum

Desi playerele media digitale sunt adesea construite folosind componente similare cu computerele personale, acestea sunt adesea mai mici, mai silentioase si mai putin costisitoare decat computerele cu functii complete adaptate divertismentului multi-media.

Player-ul Roku XD / S accepta transmisiuni media pe internet si media locale prin intermediul unui port USB sau servere media de acasa, cum ar fi Plex.

 

black-desk-laptop-computer-with-color-pink-purple-light-display

Netflix si-a integrat playerul de streaming in multe dispozitive electronice de larg consum, inclusiv Xbox 360.

In ultimii ani, dispozitivele de convergenta pentru divertisment la domiciliu, inclusiv sisteme de jocuri, DVR-uri, playere Blu-Ray si dispozitive dedicate, cum ar fi Roku, au inceput, de asemenea, sa gestioneze continut video local, muzica si / sau streaming de continut internet.

De asemenea, unele servicii video gestionate, cum ar fi FiOS de la Verizon, permit utilizatorilor sa-si incorporeze fotografiile, videoclipurile si muzica de pe computerele lor personale in set-top-box-ul FiOS, inclusiv DVR-uri. Sistemele de jocuri, cum ar fi Nintendo Wii, Sony PlayStation 3 si Microsoft Xbox 360 accepta gestionarea mass-media ca o functie suplimentara.

Pe masura ce puterea de calcul creste si costurile scad, dispozitivelor media traditionale, cum ar fi televizoarele, li s-au oferit capacitati de retea. Asa-numitele televizoare inteligente de la Sony, Samsung si LG (pentru a numi cateva branduri) au modele care permit proprietarilor sa includa un continut media gratuit sau cu abonament disponibil pe internet. Cresterea rapida a disponibilitatii continutului online, inclusiv muzica, videoclipuri si jocuri, a facut, de asemenea, mai usoara pentru consumatori utilizarea acestor dispozitive in retea.

YouTube, de exemplu, este o aplicatie comuna, disponibila pe majoritatea dispozitivelor din retea. Netflix a incheiat, de asemenea, acorduri cu multi producatori de produse electronice de larg consum pentru a avea interfata lor disponibila pentru abonatii lor de streaming. Aceasta relatie simbiotica dintre Netflix si producatorii de electronice pentru larg consum a ajutat Netflix sa devina cel mai mare serviciu de abonament video din SUA, acest serviciu folosind pana la 20% din latimea de banda a SUA la orele de varf.

Alti comercianti cu amanuntul de media digitale, cum ar fi Apple, Amazon.com si Blockbuster, au la dispozitie optiuni de achizitie si inchiriere pentru videoclipuri si muzica la cerere. Apple, in special, a dezvoltat un dispozitiv de management al continutului si un ecosistem de integrare strans legat de iTunes Store, computerele personale Apple, dispozitivele iOS si receptorul media digital AppleTV.

Cea mai recenta versiune a AppleTV, la 99 USD, a pierdut hard disk-ul inclus in predecesorul sau si depinde pe deplin fie de fluxul de continut de pe internet, fie de un alt computer din reteaua de domiciliu pentru mass-media.

Impactul asupra serviciilor traditionale de televiziune

Convergenta continutului, tehnologiei si accesului in banda larga le permite consumatorilor sa transmita emisiuni de televiziune si filme la televiziunea lor de inalta definitie in concurenta cu furnizorii traditionali de servicii (televiziune prin cablu si televiziune prin satelit). Compania de cercetare SNL Kagan se asteapta ca 12 milioane de gospodarii, aproximativ 10%, sa treaca la televiziunea fara cablu pana in 2015. Aceasta reprezinta o noua tendinta in industria de televiziune prin difuzare, deoarece lista de optiuni pentru vizionarea de filme si TV pe internet creste in fiecare zi.

Cercetarile arata, de asemenea, ca, desi furnizorii traditionali de servicii de televiziune isi reduc bazele de clienti, acestia de fapt nu se pierd, devenind clienti de internet in banda larga. Aproape 76,6 milioane de gospodarii americane beneficiaza de banda larga de la companii de cablu si de telefonie de top, desi doar o portiune dintre acestia dispun de viteze suficiente pentru a sustine streaming video de calitate.

Dispozitivele convergente pentru divertisment la domiciliu vor juca probabil un rol mult mai mare in viitorul televiziunii, schimband efectiv fluxurile traditionale de venituri si oferind in acelasi timp consumatorilor mai multe optiuni.