Cand cuplurile de acelasi sex decid sa isi extinda unitatea familiala, li se cere sa intreprinda pasi suplimentari. Un cuplu format din doi barbati se indreapta de obicei catre surogatul in strainatate, in timp ce un cuplu format din doua femei va necesita o donatie de sperma sau o fertilizare in vitro.

La sfarsitul procesului dificil, un singur membru al cuplului va fi parintele biologic; intr-un cuplu masculin, cel care a donat sperma, intr-un cuplu feminin, cel care a purtat fatul in pantecele ei.

Aceasta situatie cu siguranta pune intrebarea, „care este statutul celuilalt sot / parinte”? Ambele parti au inceput procesul impreuna ca un cuplu care doreste sa devina parinti, asa ca se doreste a sti care sunt drepturile asupra copilului, ale celui de-al doilea parinte, non-biologic.

DIFERITELE MODURI DE DETERMINARE A PARINTILOR

Pana acum cativa ani, pentru a deveni parinte cu drepturi si obligatii pentru un copil, trebuia indeplinita una dintre urmatoarele conditii:

  • Parintii asigura sperma si ovulul din care este format copilul. Aceasta legatura este valabila chiar si pentru sarcina surogat.
  • Legatura biologica – mama care a purtat copilul in pantece.
  • Primirea unui ordin de adoptare – in conformitate cu Legea adoptarii din 1981.

In ultimul deceniu, au aparut ingrijorari cu privire la surogatul de peste mari, si parinta cuplurilor de acelasi sex. S-a considerat ca este necesar sa se abordeze parinta unui sot ca parinte biologic, si multe altele.

De exemplu, in cazul separarii intre cupluri de acelasi sex, impartirea unei familii atunci cand copilul este inca la o varsta frageda si fiind crescut de un nou sot, instanta este de asemenea obligata sa recunoasca celalalt parinte.

SE INTRODUCE ORDINUL DE CRESTERE JUDICIARA

In Doron Mamet Maged impotriva Ministrului de Interne, 2013, s-a decis ca exista o a patra modalitate de a va inregistra ca parinte in Registrul populatiei si de a primi drepturile unui parinte. Aceasta cale presupune obtinerea unui „ordin judiciar de parinti” de la instanta:

Legatura catre legatura – in virtutea faptului ca este sotul parintelui care are o legatura genetica cu copilul.

In aceeasi hotarare, pozitia procurorului general a fost data cu privire la conditiile pentru obtinerea ordinului:

  • Ambii membri ai cuplului trebuie sa aiba cel putin 21 de ani.
  • Ambii membri ai cuplului trebuie sa fie rezidenti in Israel.
  • Un cuplu de parinti a fost semnat cuplu, inainte de nastere.
  • Cererea pentru o comanda a fost depusa in termen de 90 de zile de la nastere.
  • Declaratia solicitantului (sotul care solicita ordinul), ca nu a fost niciodata condamnat pentru infractiuni sexuale / violente.

Instanta are deplina discretie cu privire la acceptarea sau nu a cererii de ordin. Poate alege sa acorde o comanda chiar si atunci cand nu au fost indeplinite toate conditiile enumerate mai sus.

DIFERENTELE DINTRE UN ORDIN DE ADOPTIE SI UN ORDIN DE PARINTI JUDICIARI

Una dintre modalitatile prin care sotul nebiologic se poate inregistra ca parinte si a obtine drepturile copilului este de a obtine un ordin de adoptare. Cu toate acestea, obtinerea unui ordin de crestere judiciara este un proces mult mai rapid si mai convenabil, mai ales atunci cand se solicita ajutorul unui avocat de top precum Samy Ilie. In acest sens, cei interesati trebuie doar sa acceseze www.si-law.ro, pentru a lua legatura cu renumitul avocat, care le poate veni in ajutor.

Ordin judiciar de parinti

Poate fi dat imediat dupa nastere daca se depune o cerere, chiar si fara a fi necesara o revizuire de catre serviciile sociale. Chiar si atunci cand este necesara o revizuire, instanta poate stabili un timp pentru pregatirea sa. Comanda nu necesita inregistrare in niciun registru. Nu exista nici o diferenta de inregistrare intre parintele non biologic si parintele biologic.

Ordin de adoptare

Exista o perioada de asteptare de aproximativ sase luni dupa nastere pana cand se poate incepe procesul pentru obtinerea unei comenzi. Sotia este obligata sa contacteze serviciile de asistenta sociala pentru un sondaj (care este obligatoriu), serviciile de asistenta sociala nu sunt limitate in timp. Copilul va fi inregistrat ca adoptat.

UN ORDIN JUDICIAR DE PARINTI ESTE CONSTITUTIV SAU DECLARATIV?

Cererea de ordonanta se depune la instanta dupa nastere. Intrebarea care se pune este, ordinea este „constitutiva”? Adica, este valabila de la data la care a fost emisa si mai departe, sau ordinul este „declarativ”? Ordinul constituie o declaratie de parinti? Daca da, se aplica retroactiv de la data la care a fost dat, pana la data nasterii copilului.

Curtea Suprema a decis ca, de regula, ordinul este „constitutiv”. Cu toate acestea, pot exista cazuri in care ordinul va fi „declarativ” si se va aplica retroactiv la data nasterii. Principala consideratie este de a determina ce este in „interesul superior al copilului”.

PATERNITATE COMUNA SI ORDIN JUDICIAR DE PARINTI

O alta modalitate prin care cuplurile de acelasi sex sa devina parinti si sa extinda unitatea familiala este prin „parinti in comun”, care implica cazuri in care un membru al cuplului naste un copil cu o alta persoana de sex opus, cu dorinta pentru sot a parintelui biologic sa functioneze, si ca parinte al copilului.

Este important de remarcat faptul ca, de regula, legea israeliana nu recunoaste parinta a mai mult de doi parinti biologici, si in astfel de cazuri, nu se va emite un ordin judiciar de parinti (AN v. DM). Cu toate acestea, exista exceptii.