Un aparat dentar reprezinta sistemul prin cu ajutorul caruia medicul ortodont aplica o forta pe dinti, cu scopul de a-i deplasa in pozitia corecta, dar si cu scopul de a schimba dinamica si relatia dintre dinti, obtinand astfel un datorita utilizarii aparatului dentar, un rezultat functional si estetic.

Aparatul dentar se foloseste in ortodontie, aceasta fiind specialitatea stomatologiei care cuprinde diagnosticarea, preventia si tratamentul malpozitiilor dentare si faciale.

Aceasta ramura a stomatologiei se ocupa de studiul si tratamentul malocluziilor (muscaturilor incorecte). Aceste muscaturi incorecte pot aparea fiind cauzate de pozitia incorecta a dintilor sau de inconcordanta arcadelor dentare.

Ei bine, in ceea ce priveste aparatele dentare (ortodontice sau ortopedice), acestea se folosesc cu scopul de a corecta anomaliile, prin miscarea dintilor si a oaselor.

Ce face aparatul dentar?

Atunci cand este aplicat in cazul copiilor, un aparat dentar corecteaza in perioada de crestere, problemele dezvoltarii oaselor maxilare, dar si pe cele ale arcadelor dentare. Totodata, aparatul dentar corecteaza neconcordantele care exista inre marimea dintilor si arcadele dentare.

Utilizarea unui aparat dentar, poate ghida eruptia dintilor permanenti cat mai aproape de locatia lor exacta, astfel incat atunci cand toti dintii au erupt, sa nu mai fie necesare alte corectii, sau daca mai sunt inca necesare alte corectii, acestea sa fie minime.

In plus, aparatele dentare sunt capabile sa mai rezolve o mare problema in perioada de crestere. Aici, facem referire la eliminarea obiceiurilor nesanatoase si la repararea problemelor osoase si dentare pe care acestea le-au cauzat. Drept exemple amintim suptul degetului, pozitia incorecta a limbii in cavitatea orala, muscarea buzei inferioare, respiratia orala, iar exemplele pot continua.

In ceea ce priveste persoanele adulte, un aparat dentar poate fi deosebit de eficient in conditiile in care acesta poate corecta pozitia incorecta a dintilor, cat si ocluzia (muscatura). De precizat este insa faptul ca un aparat dentar nu poate corecta anomaliile osoase grave.

In aceste cazuri care sunt mai rare de-altfel, aparatul dentar acesta pregateste pacientul pentru ca o incongruenta majora osoasa sa poata fi corectata chirurgical, intr-o anumita perioada a tratamentului ortodontic.

Pentru ca pacientii sa poata insa sa inteleaa mai multe aspecte legate de acest subiect, vor putea accesa , pentru a lua legatura cu specialistii.

Mai multe aspecte le vor fi insa explicate pe larg de catre noi in cadrul consultatiei, dupa ce vor accesa link-ul de mai sus. Este important ca pacientii sa cunoasca toate detaliile inca de la inceputul tratamentului, astfel incat sa poata lua cea mai buna decizie, si sa stie care ar fi costurile, si daca isi permite sa inceapa sa poarte inca de pe acum aparatul dentar, sau daca doreste sa mai astepte.

De ce trebuie sa purtam aparat dentar?

Cu siguranta exista persoane care se intreaba de ce trebuie sa poarte aparat dentar. Ei bine, atunci cand dantura este aliniata in mod corect, aceasta este sanatoasa si frumoasa. Aparatul dentar contribuie din plin la acest lucru.

Ganditi-va doar ca dintii care sunt inghesuiti, sunt foarte dificil de curatat, iar odata cu trecerea timpului vor aparea carii in zonele unde periuta de dinti nu are acces (sau are acces ingreunat). Vor aparea problemele gingivale si pierderea osoasa, care mai este cunoscuta sub denumirea de boala parodontala mecanica.

Apoi, este important sa luati in calcul faptul ca un zambet frumos, va ofera o mai mare incredere in farmecul personal. Daca pana acum nu ati prea zambit pentru ca nu aveati dintii perfecti, puteti corecta acest lucru, prin purtarea unui aparat dentar, insa mai multe detalii va va prezenta medicul dentist.

Beneficiile purtarii unui aparat dentar

  • Daca ati cititi pana aici si nu v-ati convins inca de importanta purtarii unui aparat dentar, iata in continuare cateva beneficii pe care le puteti simti pe propria piele, datorita purtarii unui aparat dentar:
  • Veti avea o igiena corecta, dat fiind faptul ca dintii nu vor mai fi inghesuiti, si vor fi usor de curatat, nu veti mai avea placa bacteriana.
  • Dintii dvs, vor fi fara uzura. Atunci cand nu muscati corect, dintii se pot uza odata cu trecerea timpului, dar acest lucru se poate corecta purtand un aparat dentar.
  • Reducerea riscului de parodontoza este un alt beneficiu al purtarii unui aparat dentar. Este necesar sa stiti ca dintii inghesuiti si greu de curatat, dar si muscatura incorecta sunt cauze ale parodontozei, dar nu va veti confrunta cu asemenea probleme atunci cand veti avea aplicat un aparat dentar.
  • Reducerea riscului de probleme la articulatiile temporo-mandibulare, reprezinta cu siguranta un alt avantaj de care puteti avea parte atunci cand aveti aplicat un aparat dentar.
  • In plus, puteti vorbi fara probleme, veti putea pronunta cuvintele clar, pentru ca dintii va sunt alineati corect, datorita aparatului dentar.

Acestea sunt cateva beneficii ale purtarii unui aparat dentar. Chiar daca in primele doua – trei zile se poate simti o usoara senzatie de disconfort, purtarea aparatului dentar nu este dureroasa.