Ripple este atat o platforma folosita pentru transferul de valute peer-to-peer (RippleNet), cat si o moneda digitala (ripple XRP). Platforma in sine este un protocol open source, conceput pentru a permite tranzactii rapide si ieftine intre doua parti. Pe platforma se poate schimba orice tip de moneda, de la monede fiduciare precum lira sterlina, la criptomonede, la mile aeriene.

Jetonul Riple (XRP) in sine poate fi folosit si pe platforma si este interschimbabil cu orice moneda sau activ digital. Cu toate acestea, utilizarea XRP este independenta de reteaua Ripple. O parte nu are nevoie de XRP pentru a transfera valute. Prin urmare, valoarea Ripple nu sta in tokenul XRP, ci in retea in sine si in capacitatea acesteia de a transfera active rapid in intreaga lume.

Reteaua functioneaza ca un concurent pentru sistemele de plata existente, cum ar fi Swift. Poate facilita o varietate de transferuri prin RippleNet, mai degraba decat sa actioneze ca un inlocuitor pentru metodele de plata existente sau ca un concurent direct al monedelor fiduciare, asa cum urmaresc alte criptomonede, cum ar fi Bitcoin.

Ideea de Ripple a fost luata in considerare pentru prima data in 2004, dar abia in 2013 a inceput sa se concretizeze. Jed McCaleb (un cunoscut programator si antreprenor si unul dintre co-fondatorii Ripple) a invitat un grup de investitori sa investeasca in retea. Chris Larsen a fost unul dintre acesti investitori ingeri si este considerat unul dintre cei mai bogati oameni implicati in criptomonede.

Pentru ce se utilizeaza Ripple?

Bancile si persoanele fizice pot folosi software-ul Ripple pentru a schimba active. In prezent, acest lucru se realizeaza folosind Swift, un sistem care se bazeaza pe bancile care au conturi separate in toate tarile in care isi desfasoara activitatea.

Ripple ofera o alternativa cu unele beneficii. De exemplu, ar putea oferi schimb valutar cu comisioane reduse. In prezent, exista multe valute care nu pot fi convertite direct in alta, asa ca bancile trebuie sa foloseasca dolari americani ca mediator. Acest lucru duce la comision dublu. Ripple ar putea fi folosit si ca moneda de mediator, dar este mult mai ieftin decat USD. De asemenea, ofera tranzactii internationale mult mai rapide decat alte alternative similare. Timpul mediu de tranzactie pe platforma Ripple este de patru secunde, in comparatie cu aproximativ 10 minute pentru Bitcoin, sau cateva zile pentru sistemele bancare traditionale.

Xcurrent este serviciul existent al Ripple, oferind o alternativa la ceea ce multi percep ca fiind sistemul de mesagerie arhaic al lui Swift. Xcurrent se adreseaza in mod special bancilor si altor institutii financiare pentru a oferi o solutie mai rapida si mai eficienta pentru platile transfrontaliere.

O inovatie recenta legata in mod constant de diverse institutii financiare si companii de servicii este Xrapid. Pretul Ripple a crescut puternic la sfarsitul lunii septembrie 2018, in urma zvonurilor despre legaturi catre acest nou serviciu. Xrapid functioneaza permitand furnizorilor de plati si bancilor sa conecteze diferite valute din intreaga lume folosind XRP ca activ-punte, procesand astfel tranzactiile transfrontaliere mai rapid ca niciodata.

Cum sa tranzactionati ripple

Cand cumparati Ripple la un schimb, pretul unui token XRP este de obicei cotat in raport cu dolarul american (USD). Cu alte cuvinte, vindeti USD pentru a cumpara Ripple. Daca pretul Ripple creste, veti putea vinde pentru profit, deoarece acum valoreaza mai multi USD decat atunci cand l-ati cumparat. Daca pretul scade si decideti sa vindeti, atunci ati avea o pierdere.

Cu CMC Markets, tranzactionati Ripple printr-un spread bet sau un cont CFD. Acest lucru va permite sa speculati asupra miscarilor preturilor sale fara a detine criptomoneda reala. Nu preluati proprietatea asupra Ripple. In schimb, deschideti o pozitie care va creste sau va scadea in valoare, in functie de miscarea pretului Ripple fata de dolar.

Spread betting si CFD-urile sunt produse cu efect de levier. Aceasta inseamna ca trebuie sa depuneti doar un procent din valoarea totala a unei tranzactii pentru a deschide o pozitie. Nu va trebui sa va legati tot capitalul dintr-o singura miscare, cumparand direct, ci puteti folosi un depozit initial pentru a va expune la sume mai mari. In timp ce tranzactionarea cu efect de levier va permite sa va mariti randamentul, pierderile vor fi, de asemenea, marite, deoarece se bazeaza pe valoarea totala a pozitiei.

Care este diferenta dintre Ripple si Bitcoin?

Exista mai multe diferente intre Ripple si Bitcoin, printre care:

  • Tehnologie: Bitcoin se bazeaza pe tehnologia blockchain, in care este inregistrata o evidenta publica a tranzactiilor verificate. Pe de alta parte, Ripple nu foloseste tehnologia blockchain, ci foloseste propria sa tehnologie cunoscuta sub numele de algoritmul de consens al protocolului Ripple (RPCA).
  • Mining: minerii sunt folositi pentru a verifica tranzactiile cu bitcoin si, de asemenea, pentru a emite noi bitcoini in retea. In loc de minerit, Ripple foloseste un mecanism unic de consens distribuit printr-o retea de servere pentru a valida tranzactiile, iar toate jetoanele sale XRP sunt pre-minate.
  • Durata tranzactiei: Ripple este capabil sa gestioneze 1.500 de tranzactii pe secunda si sa scaleze pana la 50.000 de tranzactii pe secunda, similar cu Visa, de exemplu. Comparativ, Bitcoin are doar o viteza de tranzactie de trei pana la sase tranzactii pe secunda.
  • Aprovizionare: Bitcoin are o aprovizionare totala de 21 de milioane de monede, in timp ce Ripple are 100 de miliarde de jetoane pre-minate.

RIPPLE UTILIZEAZA TEHNOLOGIA BLOCKCHAIN?

Ripple, spre deosebire de Bitcoin, nu foloseste tehnologia blockchain. Tranzactiile Bitcoin sunt validate de mineri si apoi adaugate la blockchain-ul existent. Ripple foloseste, de asemenea, servere de validare si un mecanism de consens, dar prin propria tehnologie brevetata, algoritmul de consens al protocolului Ripple (RPCA). Cuvantul „consens” din nume se refera la faptul ca, daca fiecare nod este in acord cu restul, acesta va fi validat.

De ce sa tranzactionati Ripple cu CMC Markets?

Deschideti o pozitie lunga sau scurta*

Pariurile pe spread si CFD-urile va permit sa tranzactionati atat pe preturi in crestere, cat si in scadere. Nu trebuie sa detineti Ripple pentru a-l vinde (scurta), lucru care nu este posibil in schimburile de criptomonede.

Utilizarea eficienta a capitalului

Tranzactionarea cu efect de levier inseamna ca depubeti doar un mic procent din valoarea totala a unei tranzactii pentru a deschide o pozitie. Cu schimburile de criptomonede principale, ar trebui sa depuneti intreaga valoare a contractului. Amintiti-va ca atat profiturile, cat si pierderile vor fi marite si puteti pierde mai mult decat suma pe care o depuneti pentru a deschide o pozitie.

Fara cont de schimb sau portofel

Spre deosebire de cumpararea jetoanelor XRP subiacente, nu este nevoie sa deschideti un cont de schimb sau un portofel pentru a detine criptomoneda pe care ati cumparat-o. Acest lucru inseamna ca nu asteptati aprobarea de la schimb, nu va preocupati de mentinerea portofelului in siguranta si nu vi se percepe nicio taxa daca doriti sa retrageti fonduri mai tarziu.

Comert cu un furnizor consacrat

CMC Markets este un furnizor reglementat. Avem 29 de ani de experienta in industrie si, de asemenea, oferim suport tuturor clientilor nostri ori de cate ori pietele sunt deschise.

Faceti comert responsabil

Criptomonedele sunt inca relativ noi pentru majoritatea oamenilor si pot fi extrem de volatile. Ne dorim ca ai nostri clienti sa aiba acces la materiale educationale aprofundate pentru a le sustine tranzactionarea.

Ce factori afecteaza pretul Ripple?

Pretul Ripple este determinat de factori precum:

  • Reglementare: multe criptomonede nu sunt in prezent reglementate de guverne si banci centrale. Daca acest lucru se va schimba in urmatorii cativa ani, ar putea avea un impact asupra valorii Ripple.
  • Tehnologie: tehnologia de baza a Ripple ca platforma pentru tranzactii internationale este ceea ce o face diferita de alte criptomonede. Mai multe banci mari au anuntat testarea tehnologiei Ripple, iar acest lucru ar putea afecta pretul acesteia in viitor.
  • Presa: este probabil ca interesul media pozitiv si dezabaterile despre tehnologia Ripple sa aiba un efect pozitiv corelat asupra valorii acesteia.