OHSAS 18001:2007 este un standard international pentru Sistemul de Management al Sanatatii si Securitatii Ocupationale.

Inainte de a intra in detalii despre acest standard despre care puteti obtine cele mai bune informatii legate de certificare de pe https://www.certificareiso.ro/certificat-ohsas-18001/, trebuie facuta precizarea ca OHSAS 18001:2007 ofera masurile de care este nevoie pentru a controla riscurile in domeniul sanatatii si securitatii in munca, si pentru a imbunatati performantele in acest domeniu.

Ce este un sistem de management al sanatatii si securitatii la locul de munca?

Un sistem de management al sanatatii si securitatii ocupationale, denumit adesea OH si SMS, este alcatuit din politici, procese, planuri, practici si inregistrari care definesc regulile care guverneaza modul in care compania dvs. are grija de sanatatea si siguranta ocupationala.

Acest sistem trebuie sa fie adaptat companiei dvs., deoarece numai compania dvs. va avea cerintele legale exacte si riscurile pentru sanatatea si securitatea muncii care se potrivesc proceselor dvs. de afaceri specifice.

Cu toate acestea, cerintele OHSAS 18001 ofera un cadru si linii directoare in ceea ce priveste crearea sistemului dvs. de management al sanatatii si securitatii la locul de munca, astfel incat sa nu ratati cele mai importante elemente care sunt necesare pentru ca un OH si un SMS sa aiba succes.

Motivele pentru care OHSAS 18001 este important

Ingrijirea sanatatii si securitatii la locul de munca si prevenirea accidentarilor la locul de munca sunt printre cele mai importante provocari cu care se confrunta intreprinderile astazi. Unul dintre cele mai mari beneficii ale implementarii unui OH si SMS este recunoasterea faptului ca o companie certificata, se numara printre acele companii care au grija de sanatatea si siguranta angajatilor sai.

Acest lucru poate aduce relatii mai bune cu clientii, publicul si comunitatea in general pentru compania dvs., dar in mod evident poate aduce si alte beneficii.

Impreuna cu imaginea publica buna, multe companii pot economisi bani in urma implementarii unui sistem de management al sanatatii si securitatii la locul de munca. Acest lucru poate fi realizat prin reducerea incidentelor care pot duce la ranirea lucratorilor si prin posibilitatea de a obtine asigurari la un cost mai rezonabil.

Aceasta imbunatatire a controlului costurilor este un beneficiu care nu poate fi trecut cu vederea atunci cand se ia decizia de a implementa un sistem de management al sanatatii si securitatii ocupationale.

Cum arata de fapt OHSAS 18001?

Structura OHSAS 18001 este impartita in patru sectiuni. Primele trei sunt introductive, cu ultima sectiune impartita in sase subsectiuni, care contin cerintele pentru sistemul de management de mediu. Iata despre ce sunt cele sase subsectiuni:

  • Sectiunea 4.1: Cerinte generale.
  • Sectiunea 4.2: Politica OH&S.
  • Sectiunea 4.3: Planificare.
  • Sectiunea 4.4: Implementare si functionare.
  • Sectiunea 4.5: Verificare.
  • Sectiunea 4.6: Revizuirea managementului.

Sectiunea 4.1: Cerinte generale – Aceasta sectiune ofera o declaratie generala conform careia sistemul de management al sanatatii si securitatii in munca trebuie sa fie stabilit, documentat, implementat, intretinut si imbunatatit continuu in conformitate cu cerintele standardului OHSAS 18001.

Acest lucru subliniaza faptul ca OH & SMS nu este o activitate unica de facut si apoi uitata, ci este menita sa fie mentinuta pentru a promova imbunatatirea.

Sectiunea 4.2: Politica OH&S – Politica de sanatate si securitate a muncii ajuta la stabilirea obiectivelor generale pentru indeplinirea scopului sistemului de management al sanatatii si securitatii la locul de munca. Politica include angajamentul companiei de a respecta cerintele legale, de a preveni vatamarile corporale, si de a se imbunatati continuu. De asemenea, ofera cadrul general pentru stabilirea obiectivelor pentru OH & SMS.

Sectiunea 4.3: Planificare – Exista trei parti ale procesului de planificare pentru OHSAS 18001. In primul rand, compania trebuie sa identifice pericolele si sa evalueze riscurile pentru fiecare loc de munca. In continuare, compania trebuie sa identifice cerintele legale si alte cerinte care se refera la pericolele identificate si procesele operationale si sa se asigure ca acestea sunt intelese si implementate.

In cele din urma, obiectivele si programele de imbunatatire a sistemului de management al sanatatii si securitatii ocupationale trebuie sa fie puse in aplicare cu resurse adecvate pentru realizarea obiectivelor.

Sectiunea 4.4: Implementare si functionare – Aceasta sectiune are multe elemente de luat in considerare, incepand cu atribuirea resurselor, rolurilor, responsabilitatilor si autoritatilor. In momentul in care acest lucru este pus in aplicare, este necesar sa va asigurati ca competenta, instruirea, constientizarea si comunicarea (atat interna, cat si externa companiei) sunt stabilite pentru functionarea OH & SMS.

Documentarea si controlul documentelor sunt necesare pentru a asigura coerenta, la fel ca si punerea in aplicare a controalelor si proceselor operationale pentru pregatirea si raspunsul la situatii de urgenta pentru a se asigura ca exista uniformitate acolo unde este necesar.

Sectiunea 4.5: Verificare – Monitorizarea si masurarea, inclusiv evaluarea conformitatii cu cerintele legale si alte cerinte, sunt necesare pentru a se asigura ca pot fi luate decizii. O parte din aceasta se refera la neconformitate, actiuni corective, actiuni preventive si auditarea proceselor in vigoare. Fara aceste elemente si inregistrarile asociate acestora, este aproape imposibil de spus daca lucrurile merg conform planului.

Sectiunea 4.6: Revizuirea managementului – Mana in mana cu inregistrarile din cerinta de verificare este aceasta cerinta pentru management, in ceea ce priveste revizuirea rezultatelor inregistrate pentru a se asigura ca actiunile progreseaza conform planului si pentru a garanta ca resursele adecvate sunt aplicate pentru a indeplini cerintele.