Cumpararea unei masini noi este un proces de luare a deciziilor care implica luarea masurilor corecte pentru a evita greselile, fie atunci cand alegem urmatorul nostru vehicul, fie atunci cand finantam o masina.

Oricum ar fi, este important sa cunoastem toate modalitatile de achizitie care exista, de la achizitia traditionala, prin finantarea si terminarea inchirierii de masini. Acum, exista inca o optiune de care trebuie sa tineti cont.

Ce este leasingul?

In ultimii ani, inchirierea si leasingul castiga popularitate in randul cumparatorilor de masini noi. Acestea sunt doua modalitati de achizitie similare in concept, desi cu diferente importante in ceea ce priveste avantajele si obligatiile pentru client. Astazi ne vom concentra pe leasing, descoperind ce este, care sunt avantajele si dezavantajele sale si daca intereseaza mai mult decat inchirierea sau finantarea.

Principalii factori care afecteaza pretul unei masini second hand sunt kilometrajul si starea vehiculului si ar trebui sa tii cont de acest aspect atunci cand cumperi una.

Ce este leasingul?

Leasingul auto este o forma de finantare in achizitionarea unui autovehicul nou. Principala diferenta fata de achizitionarea unei masini printr-un credit bancar traditional este ca o companie de inchiriere achizitioneaza vehiculul dorit de client. Asiguratul contractului de leasing negociaza durata contractului de inchiriere (minim doi ani sau 24 de luni), suma lunara si numarul de rate care trebuie platite, iar la finalul contractului puteti pastra sau nu cu masina.

Clientul isi poate exercita dreptul de a achizitiona masina de leasing prin achitarea valorii reziduale odata cu indeplinirea perioadei prevazute in contract. Daca nu, compania poate rascumpara vehiculul, prelungi contractul sau il poate vinde. Dreptul de proprietate asupra masinii este detinut de companie, dar proprietatea este a clientului. Acest tip de contract poate fi accesat de orice tip de persoana fizica sau juridica.

Diferentele fata de inchiriere

Acestea sunt principalele diferente dintre leasing si inchiriere:

  • Manager vehicul: intr-un contract de leasing clientul va fi responsabil si intr-un contract de inchiriere, compania.
  • Termeni contractuali: contractul de inchiriere are o durata legala minima de doi ani, dar poate fi de intreaga durata de viata utila a vehiculului. Intre timp, inchirierea este convenita intre 1 si 5 ani.
  • Tipul taxei lunare: in leasing poate fi fixa sau variabila, in timp ce in inchiriere este fixa.
  • Servicii incluse: in leasing nici unul. In inchirierea tuturor, dar defectiuni din cauza utilizarii necorespunzatoare a vehiculului, combustibil si amenzi.

Pro si contra leasingului auto

Printre principalele avantaje sau argumente pro ale unui plan de leasing se numara:

  1. Finantarea pana la 100% din costul vehiculului.
  2. Aceasta implica un cost financiar (TVA) mai mic in comparatie cu un imprumut.
  3. Vehiculul inchiriat poate fi dedus ca o cheltuiala atunci cand se plateste impozitul pe profit sau impozitul pe venit personal.
  4. Risc mai mic de defalcari avand in vedere durata medie a unui contract de leasing (36 pana la 48 de luni).
  5. Puteti schimba masinile frecvent. La sfarsitul contractului puteti alege sa reinnoiti si sa continuati cu acelasi vehicul, sa il schimbati cu unul nou sau sa anulati contractul.

Cum a schimbat masina istoria

Putine inventii au avut un impact la fel de profund asupra lumii precum masina. A fost o inventie care nu numai ca a schimbat felul in care traiau oamenii, ci a influentat afacerile si economia in moduri pe care nimeni nu le-ar fi putut prevedea atunci cand Henry Ford a pus la punct o operatiune de productie in masa pentru modelul sau T. Unii ar spune chiar ca cultura americana ar fi… nu exista fara masini.

Henry Ford este cunoscut ca patronul industriei auto americane, chiar daca Carl Benz a inventat primul vehicul in 1879. Poate ca nu a inventat vehiculul, dar a revolutionat modul in care sunt fabricate, ceea ce a facut ca masinile sa fie suficient de accesibile pentru oamenii din afara. a clasei superioare.

Ford a perfectionat productia pas cu pas pe linia de asamblare folosind piese standardizate, interschimbabile. Apoi a instruit angajatii in doar unul sau doi pasi, astfel incat fiecare persoana sa poata lucra cat mai rapid si eficient. Dar apoi Ford a facut un pas mai departe utilizand prima linie de asamblare in miscare pentru productia la scara larga.

Este un model de productie care a fost adoptat in nenumarate alte industrii, permitand productia de masa care reduce costurile. Fara modelul T, este posibil ca productia sa nu fie ceea ce este astazi.

Este o subestimare sa spunem ca productia de automobile a schimbat economia. Astazi, peste 4,25 milioane de oameni lucreaza direct in industria auto. Nu numai ca productia de masini a devenit una dintre cele mai mari industrii din lume, dar a fost si forta motrica din spatele cresterii industriei de petrol si gaze. Bineinteles, de-a lungul anilor crescatorii de cai si producatorii de carute au primit o lovitura.