Incalzirea in pardoseala foloseste principiul de baza al undelor de caldura care se ridica prin aer. Incalzirea in pardoseala poate fi fie un sistem „umed” care pompeaza apa calda prin conductele de sub podea, fie un sistem „uscat” de bobine electrice amplasate sub podea, care se incalzesc atunci cand sistemul este pornit.

Mai jos, vom arunca o privire asupra avantajelor si a dezavantajelor oferite de un sistem de incalzire prin pardoseala, vom vedea care sunt diferitele tipuri de sisteme de incalzire prin pardoseala disponibile, si veti descoperi multe alte informatii interesante.

Care sunt avantajele si contra de incalzire in pardoseala?

Asa cum este cazul in toate obiectele si produsele pe care le folosim in viata, incalzirea in pardoseala are argumente pro si contra care trebuie luate in considerare la luarea deciziei de a opta sau nu pentru acest tip de incalzire.

Beneficiile incalzirii prin pardoseala

  • Confort – acel sentiment de lux este amplificat atunci cand sunteti in stare sa va plimbati cu picioarele goale in timpul iernii.
  • Eficienta crescuta a caldurii – nu numai ca distributia termica este uniforma in jurul camerei, dar un sistem suficient de mare pentru incalzirea intregii camere va fi o metoda mai eficienta de incalzire decat un calorifer, astfel incat facturile dvs. de energie ar putea scadea.
  • Valoarea crescuta a locuintei – incalzirea in pardoseala este o caracteristica extrem de dorita pentru cumparatorii de locuinte, astfel incat orice proprietate care o include (chiar daca este doar in apartament care consta in bucatarie, baie si intr-o singura camera) va merita mai mult cand va veni momentul sa se vanda.
  • Instalare – este posibil sa instalati singuri sisteme electrice de incalzire in pardoseala si, functioneaza deosebit de bine cu gresie si piatra, ceea ce o face o alegere populara pentru bai.

Cu toate acestea, exista cateva aspecte importante ale sistemelor de incalzire in pardoseala, pe care trebuie sa le aveti in vedere inainte de a instala unul.

Contra incalzirii la pardoseala

  • Cost – poate costa mai mult sa ai instalat sistemul, si poti intampina unele probleme pe parcursul procesului de instalare, daca nu ai mai instalat un asemenea sistem pana acum. Acest lucru il face deosebit de potrivit pentru proprietati noi de constructie.
  • Timpul de incalzire si dispunerea camerei – un sistem de incalzire in pardoseala va dura mai mult timp pentru a incalzi o camera, de aceea este vital sa o combinati cu un cronometru, astfel incat sa aveti caldura atunci cand doriti de fapt. De asemenea, sistemele pot restrictiona ceea ce puteti aseza pe podea, deoarece acestea nu pot sta sub amenajari si obiecte de mobilier.
  • Instalare – daca optati pentru un sistem bazat pe apa, va trebui sa platiti pentru instalarea profesionala, mai degraba decat sa incercati sa faceti singuri instalarea.

Sisteme electrice de incalzire in pardoseala

Sistemele electrice de incalzire in pardoseala se bazeaza pe o retea de fire sub podea care se incalzesc. In functie de forma camerei, puteti opta pentru covorase de incalzire care acopera suprafete mari sau fire individuale. Covorasele de incalzire sunt, in general, putin mai ieftine, deoarece au o dimensiune uniforma.

Firele stau de obicei deasupra unui strat de izolatie. Se pot incadra sub diferite tipuri de pardoseala (dar nu ar trebui sa fie sub covoare prea groase – o cota de peste 1,5 este, in general, clasificata drept prea groasa).

Cablurile electrice in sine sunt destul de subtiri, ceea ce le face mai usoare si mai ieftin de instalat decat un sistem bazat pe apa. Cu toate acestea, sunt de asemenea, usor mai costisitoare pentru a rula, facandu-le mai potrivite pentru zonele mai mici.

Sisteme de incalzire in pardoseala pe pa

In schimb, sistemele de incalzire prin pardoseala de acest tip, necesita o retea de conducte legate de cazanul dvs. care pompeaza apa calda in jurul camerei. Deoarece sistemele de incalzire prin pardoseala distribuie caldura mai uniform decat caloriferele, acestea folosesc de fapt apa la o caldura mai mica decat un calorifer. Acest lucru va asigura ca centrala dvs. este mai eficienta.

Dificultatea cu sistemele bazate pe apa se bazeaza in jurul instalatiei, iar costurile sunt de obicei initial mai mari din acest motiv. Daca nu sunteti un instalator profesionist, este inadmisibil sa incercati sa instalati singur sistemul.

Tevile sunt mai groase decat firele, asa ca trebuie sa existe suficient spatiu in podeaua dvs. pentru a fi instalat sistemul, sau este posibil ca terenul sa fie usor ridicat. Acest lucru inseamna ca, desi sunt o solutie excelenta pentru constructii noi, acestea pot fi dificil de instalat pe unele proprietati. Prin urmare, instalarea unui sistem bazat pe apa nu este usoara si, spre deosebire de sistemele electrice, nu ar trebui instalata fara asistenta.

Cum se instaleaza sisteme de incalzire in pardoseala

Tipul de sistem pe care il instalati va depinde de tipul de pardoseala pe care il aveti, cu diferite tipuri disponibile pentru suprafete diferite. In general, sistemele de incalzire prin pardoseala pot fi instalate in general pe cont propriu, reducand costul total.

Cand vine vorba de un sistem pe baza de apa, cel mai bine este sa nu incercati sa il instalati singur – angajati un instalator care sa se ocupe de dvs. pentru ca instalatia va necesita instalarea conductelor, conectarea acestora la sistemul cazanului si eventual chiar ridicarea podelei.

Cat costa instalarea sistemelor de incalzire in pardoseala?

Costul de incalzire in pardoseala depinde in totalitate de sistemul pentru care optati si daca il instalati intr-o noua constructie (sau instalati la momentul renovarii unei proprietati existente) sau nu.