Dupa cum bine stim cu totii, o multime de persoane au unul sau mai multi dinti lipsa, iar din acest motiv evita sa zambeasca. Aceasta problema poate fi remediata insa, prin inserarea unui implant dentar (sau a mai multor implanturi dentare, de la caz la caz).

Implanturile dentare asa cum le stim astazi au fost inventate in anul 1952 de catre un chirurg ortoped suedez pe nume Per-Ingvar Brånemark. Astazi, ele sunt considerate standardul de ingrijire pentru inlocuirea protetica a dintilor lipsa in stomatologie.

Un implant dentar este un aparat chirurgical care este plasat in maxilar si lasat sa fuzioneze cu osul pe o perioada de cateva luni. Implantul dentar actioneaza ca un inlocuitor pentru radacina unui dinte lipsa. La randul sau, aceasta „radacina artificiala a dintilor” serveste pentru a tine un dinte sau o punte de inlocuire.

A avea un implant dentar fuzionat cu maxilarul este cel mai apropiat lucru pentru a imita un dinte natural, deoarece sta pe cont propriu, fara a afecta dintii din apropiere, si are o mare stabilitate. Procesul de fuziune intre implantul dentar si mandibula se numeste „osseointegrare”.

Majoritatea implanturilor dentare sunt realizate din titan, ceea ce le permite sa se integreze cu osul, fara a fi recunoscute ca obiect strain in corpul nostru. De-a lungul timpului, tehnologia si stiinta au progresat pentru a imbunatati mult rezultatele plasarii implantului dentar. Astazi, rata de succes a implanturilor dentare este aproape de 98%.

Care sunt tipurile de implanturi dentare? De ce sunt folosite?

Istoric, au existat doua tipuri diferite de implanturi dentare:

  • endosteal
  • subperiostal.

Endosteal se refera la un implant care este „in os”, iar subperiosteal se refera la un implant care se sprijina pe varful maxilarului sub tesutul gingiei. Implanturile subperiosteale nu mai sunt folosite astazi, din cauza rezultatelor lor slabe pe termen lung, in comparatie cu implanturile dentare endosteale.

Desi functia principala a implanturilor dentare este de inlocuire a dintilor, exista zone in care implanturile pot ajuta in alte proceduri dentare. Datorita stabilitatii lor, implanturile dentare pot fi folosite pentru a sustine o proteza detasabila, si pentru a asigura o potrivire mai sigura si mai confortabila.

In plus, pentru procedurile de ortodontie, mini-implanturile dentare pot actiona ca dispozitive de ancorare temporare (TAD) pentru a ajuta miscarea dintilor intr-o pozitie dorita. Aceste mini-implanturi sunt mici si sunt fixate temporar pe os, ajutand in ancorare pentru miscarea dintilor. Acestea sunt indepartate ulterior dupa ce functia lor a fost indeplinita.

In ceea ce priveste pacientii care si-au pierdut toti dintii din cauza cariilor, este disponibila o optiune pentru a oferi o proteza foarte stabila si confortabila folosind un numar minim de implanturi.

Un astfel de exemplu este tehnica „All-On-4” care a fost numita de producatorul de implanturi Nobel Biocare. Aceasta tehnica isi ia numele de la ideea ca patru implanturi pot fi folosite pentru a inlocui toti dintii dintr-un singur arc (superior sau inferior).

Implanturile sunt plasate strategic in zone cu oase puternice bune si se insurubeaza in proteza. Tehnica All-On-4 asigura inlocuirea dintilor care este stabila (nu poate fi detasata) si se simte ca dintii naturali in comparatie cu metoda mai veche de proteze traditionale (detasabile).

Care sunt riscurile potentiale, complicatiile si problemele cu un implant dentar?

La fel ca in orice interventie chirurgicala, exista intotdeauna cateva riscuri si potentiale complicatii pentru pacient sau pentru succesul unui implant dentar. Planificarea atenta este importanta pentru ca dentistii sa se asigure ca un pacient este suficient de sanatos pentru a fi supus unei interventii chirurgicale orale si pentru a se vindeca corect.

La fel ca orice procedura de chirurgie orala, pot aparea sangerarile, infectii, alergii. Unele afectiuni medicale existente si medicamente au nevoie de o examinare atenta inainte de a continua tratamentul.

Din fericire, rata de succes este destul de mare, si de obicei esecurile apar in cazul putin probabil de infectie, fracturaa implantului dentar, suprasolicitarea implantului dentar, deteriorarea zonei inconjuratoare (nervi, vase de sange, dinti), pozitionare slaba a implantului dentar sau o cantitate sau o calitate slaba a oaselor.

Din nou, planificarea atenta cu un chirurg calificat poate ajuta la evitarea acestor probleme. In multe cazuri, se poate face o alta incercare de inlocuire a unui implant dentar esuat dupa ce a avut loc timpul necesar pentru vindecare.

Chirurgia implantului dentar este dureroasa?

Chirurgia implantului dentar este de obicei efectuata sub anestezic local, si prin urmare, nu trebuie sa se simta durere in timpul procedurii. Dupa ce anestezicul local s-a uzat, disconfortul post-chirurgical va varia cu fiecare caz in parte.

Cu toate acestea, in general, majoritatea oamenilor vor simti disconfort similar cu cel de dupa o extractie dentara. Un pachet de gheata rece este plasat pe piele peste zona de interventie imediat dupa tratament pentru a ajuta la reducerea umflarii.

Aceasta durere poate fi tratata in mod obisnuit cu medicamente calmante. O interventie chirurgicala mai invaziva poate necesita o mai puternica medicatie impotriva durerii si mai mult timp de recuperare.

In afara de medicamente pentru durere, poate fi nevoie de retete pentru antibiotice pentru a sprijini vindecarea zonei pentru urmatoarele saptamani.