Ecografia mamara este un test imagistic care utilizeaza unde sonore pentru a privi interiorul sanilor. Poate ajuta medicul dumneavoastra sa gaseasca probleme ale sanului.

De asemenea, o ecografie mamara Cluj Napoca ii permite furnizorului de servicii medicale sa vada cat de bine curge sange in zonele din sanii dvs. Acest test este adesea folosit cand s-a observat o modificare pe o mamografie sau cand se simte o schimbare, dar nu apare pe o mamografie.

Furnizorul de asistenta medicala misca un dispozitiv asemanator unei baghete numit transductor pe pielea dvs. pentru a obtine imaginile sanilor. Traductorul emite unde sonore care sar din tesutul sanului.

Undele sonore sunt prea mari pentru a le putea auzi. Traductorul apoi preia undele sonore care s-au respins. Acestea sunt transformate in imagini din interiorul sanilor.

Furnizorul dumneavoastra de servicii medicale poate adauga un alt dispozitiv numit sonda Doppler in traductor.

Aceasta sonda ii permite furnizorului dumneavoastra de servicii medicale sa auda undele sonore transmise de traductor, si va auzi cat de repede curge sange printr-un vas de sange si in ce directie curge.

Lipsa sunetului sau un sunet slab pot insemna ca aveti un blocaj in flux. Ecografia este sigura pe timpul sarcinii, deoarece nu foloseste radiatii.

De ce am nevoie de o ecografie la san?

O ecografie mamara Cluj Napoca este cel mai adesea facuta pentru a afla daca o problema care a fost depistata un urma unei mamografii sau a examenului fizic al sanului poate fi un chist umplut cu lichid sau o tumora solida.

Ecografia mamara nu este de obicei facuta pentru a depista cancerul de san. Acest lucru se datoreaza faptului ca pot lipsi unele semne precoce de cancer. Un exemplu de semne precoce care pot sa nu apara la ecografie sunt depozitele minime de calciu numite microcalcificari.

Ecografia poate fi utilizata daca:

  • Aveti tesut mamar deosebit de dens. Este posibil ca o mamografie sa nu poata vedea prin tesut.
  • Sunteti insarcinata. Mamografia foloseste radiatii, dar ecografia nu. Acest lucru o face mai sigura pentru fat.
  • Aveti mai putin de 25 de ani.

Furnizorul dumneavoastra de servicii medicale poate utiliza de asemenea, ultrasunete pentru a privi ganglionii limfatici din apropiere, pentru a ajuta la ghidarea unui ac in timpul unei biopsii sau pentru a elimina lichidul dintr-un chist.

Furnizorul dumneavoastra de servicii medicale poate avea si alte motive pentru a recomanda o ecografie la san.

Care sunt riscurile unei ecografii mamare?

O ecografie a sanului nu are risc de radiatii. Nu prezinta niciun risc pentru femeile insarcinate. Ecografia mamara poate sa nu arate mici tumori sau tumori solide care sunt frecvent intalnite cu mamografie. A fi obez sau a avea sani foarte mari poate face ecografia mai putin precisa.

Este posibil sa aveti riscuri in functie de starea dvs. de sanatate specifica. Asigurati-va ca discutati cu furnizorul dumneavoastra de servicii medicale despre problemele pe care le aveti inainte de procedura.

Cum ma pregatesc pentru o ecografie la san?

Furnizorul dumneavoastra de sanatate va va explica procedura. Puneti orice intrebari cu privire la procedura. Vi se poate solicita sa semnati un formular de consimtamant care sa permita efectuarea testului. Cititi cu atentie formularul si puneti intrebari daca nu este clar.

Nu trebuie sa incetati sa mancati sau sa beti inainte de test. De asemenea, nu veti avea nevoie de medicamente care sa va ajute sa va relaxati. Nu trebuie sa puneti pe sani lotiune, pulbere sau alte substante in ziua testarii.

Purtati haine pe care le puteti scoate cu usurinta. Sau purtati haine care lasa radiologul sau tehnologul sa ajunga in pieptul dvs. Gelul pus pe pielea dvs. in timpul testului nu pateaza imbracamintea, dar este posibil sa vreti sa purtati haine mai vechi. Urmati orice alte instructiuni pe care le ofera medicul dumneavoastra pentru a va pregati.

Ce se intampla in timpul unei ecografii a sanului?

Modul in care este efectuat testul poate varia in functie de starea dumneavoastra si de practicile furnizorului de servicii medicale. In general, ecografia mamara urmareste acest proces:

  • Vi se va cere sa indepartati orice bijuterii si imbracaminte din talie in sus.
  • Va veti aseza pe spate pe o masa de examinare. Vi se va cere sa ridicati bratul deasupra capului de partea laterala a sanului pentru a fi privit.
  • Tehnologul va pune un gel transparent pe piele deasupra zonei de san care trebuie privita, si va aplica traductorul pe piele, pe care il va muta pe zona studiata. Dupa efectuarea testului, tehnologul va sterge gelul.

Ce se intampla dupa o ecografie a sanului?

Nu aveti nevoie de ingrijiri speciale dupa o ecografie a sanului. Furnizorul dumneavoastra de servicii medicale va poate oferi alte instructiuni, in functie de situatia dvs.