Cunoscuta si sub denumirea de microscopie prin epiluminiscenta, dermatoscopia este o procedura dermatologica de diagnostic, neinvaziva. Prin aceasta procedura, se realizeaza studiul leziunilor cutanate cu un dermatoscop precum acest Dermlite carbon dermatoscope de exemplu.

Dermatoscopul general este un dispozitiv care este format din mai multe componente, cum ar fi: o lupa, o sursa de lumina nepolarizata, o placa transparenta dar si un mediu lichid. Exista si dermatoscoape moderne insa, iar acestea nu utilizeaza mediu lichid.

In ceea ce proveste lumina polarizata, aceasta trebuie mentionat faptul ca se foloseste cu scopul de a anula reflexiile de pe suprafata pielii.

Procedura

Este important de mentionat faptul ca inainte de un examen dermatoscopic nu aveti nevoie de o pregatire speciala, la fel ca in cazul unui alt fel de examen medical. Trebuie doar sa tineti cont de faptul ca nu este indicat sa folositi creme de corp sau unguente cu o zi inainte de examinare.

Cu ajutorul unui dispozitiv precum Dermalite carbon dermatoscope, va fi realizata examinarea unei anumite regiuni a pielii, cu scopul de a obtine imagini detaliate. Pe piele poate fi aplicat un ulei sau un gel, astfel incat sa se obtina o calitate a imaginilor crescuta.

De precizat este faptul ca nu aveti de ce sa va faceti griji in ceea ce priveste o astfel de procedura, dat fiind faptul ca este nedureroasa si neinvaziva.

Tipuri de dermatoscoape

In ceea ce priveste componenta dermatoscoapelor, acestea sunt alcatuite dintr-o lentila de marire si o sursa de lumina, astfel incat sa se obtina o vizibilitate sporita a structurilor pielii. Referitor la tipurile de dermatoscoape, acestea se impart in mai multe categorii, dintre care aminitim:

  1. Dermatoscoape analogice

In ceea ce priveste dermatoscopia analogica, aceasta mai ese cunoscuta si sub denumirea de microscopie prin epiluminiscenta (ELM), iar dermatologii care folosesc un astfel de dermatoscop, vor folosi lentilele astfel incat sa observe leziunile cutanate in detaliu.

Dermatoscopul analogic se poate utiliza si in combinatie cu un smartphone sau cu o camera digitala in scopuri clinice de imagistica, dar si pentru a monitoriza leziunile in timp.

  1. Dermatoscoape digitale

Referitor la microscopia digitala prin epiluminiscenta (DELM) sau a videodermoscopiei, trebuie mentionat faptul ca dermatologii folosesc dermatoscoape digitale, si o camera integrata.

Ce inseamna acest lucru? Ei bine, dermatologii vor examina ecranul camerei digitale, astfel incat sa observe imaginile. Dermatoscoapele din aceasta categorie, le ofera dermatologilor posibilitatea de a lua imaginile dermoscopice ale leziunilor cutanate atunci cand examineaza pacientii.

Cele mai importante indicatii

Un amanunt foarte important de mentionat este faptul ca dermatoscopul ii permite dermatologului sa faca diferenta intre tumorile benigne si cele maligne, in mod special in ceea ce priveste diagnosticarea melanomului.

Exista si alte leziuni canceroase care se pot diagnostica prin dermatoscopie, cum ar fi: angiom, dermatofibroamele, keratoza seboreica, carcinoamele cu celule bazale, cilindroamele si carcinoamele cu celule scuamoase.

Dermatoscopia digitala care mai este cunoscuta si sub denumirea de dermatoscopie video, vine in ajutorul dermatologilor pe care ii ajuta sa monitorizeze leziunile cutanate care sunt potential canceroase.

Imaginile digitale sunt preluate, stocate si apoi comparate cu imaginile de la vizita urmatoare a pacientului. In cazul in care leziunea cutanata se modifica, este posibil sa fie nevoie de o excizie. In schimb, in cazul in care leziunea ramane la fel, atunci cele mai mari sanse sunt ca aceasta sa nu fie canceroasa. Mai pot fi de-asemenea recomandate si alte examinari, cum ar fi examinarea cu lampa Wood.

O astfel de procedura se foloseste de-asemenea cu scopul de a diagnostica infectiile fungice, ale parului si bolile scalpului, pediculoza pubiana, negi si scabie.

Care sunt caracteristicile dermatoscopice ale leziunilor pigmentare?

Pigmentarea leziunii este evaluata utilizand dermoscopia, in functie de structura si in functie de culoare. Culorile care se gasesc in leziunile pielii pigmentate sunt negru, maro, rosu, albastru, galben, alb si gri.

Caracteristicile structurii dermatoscopice a leziunilor cutanate includ:

  • Asimetie / simetrie.
  • Prezenta ulceratiei.
  • Morfologia si modelul vascular: neregulat sau regulat.
  • Omogenitat / uniformitate (egalitate) sau heterogenitate (diferente structurale intre leziuni).
  • Suprafata de piele (keratina): fisuri, chisturi albe de mici dimensiuni, etc.
  • Limita leziunii: se esompeaza, se opreste brusc sau exista dungi radiale.
  • Distributia pigmentului: zone fara structura, halouri, puncte, linii maronii.

Care sunt limitarile cunoscute ale dermatoscopiei?

Asadar, dermatoscopia este o procedura neinvaziva si nedureroasa care ii permite dermatolocului ca, folosind un dermatoscop precum acest dispozitiv Dermlite carbon dermatoscope, sa vizualizeze planul orizonal al unei leziuni a pielii, insa numai la nivelul dermului papilar.

Este foarte important de mentionat faptul ca nu pot fi vizualizate (cum ar fi cu ochiul liber) structurile patologice care se afla in stratul reticular. Ba chiar mai mult, leziunile pielii care sunt puternic pigmentate, de multe ori sunt foarte greu de diagnosticat cu ajutorul unui dermatoscop.

Acestea sunt asadar in mare parte, cele mai importante detalii pe care trebue sa le cunoasteti in ceea ce priveste dermatoscopia si dermatoscoapele, pe care le folosesc dermatologii.