XRP este criptomoneda sau activul digital nativ al XRP Ledger, un blockchain descentralizat care a luat nastere ca o solutie menita sa permita bancilor si entitatilor financiare de tot felul sa foloseasca puterea tehnologiei blockchain pentru a-si imbunatati sistemele de tranzactii transfrontaliere.

Acum ca stiti ce este compania RippleLabs si protocolul acesteia, vom vorbi in detaliu despre caracteristicile token-ului sau, XRP. Criptomoneda XRP (pentru identificatorul sau de piata) este o criptomoneda. Bazele crearii sale au fost foarte diferite de alte criptomonede traditionale.

Criptomoneda XRP este cunoscuta drept criptomoneda bancilor. Adevarul este ca aceasta descriere este perfecta pentru ea. XRP Ledger se doreste a fi o completare a sistemului bancar actual, ajutand transferurile internationale sa se transforme din bani fiat in aur. Scopul din spatele designului sau a fost de a face astfel de tranzactii mai rapide si mai ieftine.

XRP este o criptomoneda diferita de Bitcoin. Dar, in primul rand, sa intelegem putin mai multe despre moneda pe care multi o cunosc sub numele de Ripple.

XRP este o criptomoneda care utilizeaza propriul protocol de consens. Acesta cauta sa fie folosit pentru a efectua plati transfrontaliere aproape instantaneu. Este o moneda pe care unele banci si institutii financiare incearca sa o adopte ca instrument in procesele lor. O alta caracteristica a XRP este ca este conceputa pentru a face posibila conectarea diferitelor sisteme de plata. Acest lucru va permite sa mutati rapid bani in diferite valori.

Acum sa aflam mai multe despre aceasta criptomoneda si caracteristicile sale izbitoare.

Inceputurile proiectului

Protocolul Ripple a fost creat in 2004 ca un prototip functional. Desi povestea sa adevarata incepe in 2013, cand creatorul retelei EDonkey, a facut o invitatie unui grup de investitori de top sa investeasca in compania Ripple Labs, cu sediul in California, Statele Unite.

Fondatorul companiei Ripple a fost Ryan Fugger, a carui intentie era sa dezvolte un sistem de schimb care sa fie descentralizat. Si ca a permis utilizatorilor sai imputernicire efectiva asupra propriilor resurse. In 2011, fondatorul EDonkey, Jed McCaleb, l-a angajat pe Chris Larsen si au inceput sa dezvolte o idee de criptomoneda ale carei tranzactii au fost verificate in consens de retea. Mai tarziu, in 2012, Fugger a fost abordat cu ideea acestei criptomonede, iar dupa mai multe discutii, Fugger a cedat compania. Lasandu-i pe McCaleb si Larsen ca fondatori ai corporatiei OPENCOM.

Aici incepe dezvoltarea protocolului Ripple si a retelei sale de plata si schimb. In 2013, corporatia OpenCoin si-a schimbat numele in Ripple Labs Inc, iar anul acesta a lansat oficial criptomoneda. Mai tarziu, in 2015, a facut o alta schimbare; lassand compania cu numele de Ripple, asa cum este cunoscut in prezent.

In 2016, Ripple a primit licenta ca moneda virtuala de catre Departamentul de Servicii Financiare de Stat din New York, iar in 2017 a anuntat ca mai multe corporatii si institutii bancare s-au alaturat proiectului sau. Printre acestia, gigantul bancar spaniol BBVA.

Astfel, tranzactiile dureaza doar aproximativ 4 secunde pentru a se finaliza, devenind astfel o retea transfrontaliera simpla si rapida.

Cum functioneaza XRP?

Spre deosebire de Bitcoin si alte criptomonede, XRP nu functioneaza sub tehnologia blockchain ca atare. In schimb, foloseste tehnologia DLT (Distributed Ledger) impreuna cu propriul protocol de consens. Numele acestui protocol este Ripple Protocol Consensus Algorithm (RPCA). In acest fel, RippleNet are servere speciale insarcinate cu validarea tranzactiilor si a token-urilor XRP.

Aceste servere nu ofera o recompensa ca in cazul Bitcoin, ci mai degraba este o retea administrata de servere independente. Astazi, Ripple detine 5,75 miliarde XRP.

Pe de alta parte, de la lansarea sa, XRP are o „premina” pentru un total de 100 de miliarde de jetoane XRP. Cel mai curios lucru despre aceste monede „preminate” este ca XRP nu este minat. In escrow (depozitul de incredere) exista 46,5 miliarde XRP. In fiecare zi de 1 a lunii, 1.000 sunt deblocate si trimise la Ripple. Ripple decide cate sa pastreze si returneaza restul. Le foloseste ca sursa principala de finantare. Escrow s-a nascut pentru a oferi transparenta sistemului si pentru a impiedica majoritatea XRP-ului sa fie detinuta de companie. Acest sistem asigura, de asemenea, ca XRP-ul care nu este utilizat este returnat la depozitul de garantie.

Cunoasterea algoritmului de consens al protocolului Ripple (RPCA)

Protocolul de consens care face posibila XRP este cunoscut sub numele de Algoritmul de consens al protocolului Ripple sau RPCA. RPCA a fost un protocol conceput de David Schwartz, Noah Youngs si Arthur Britto in 2014. Functia RPCA este de a oferi retelei RippleNet si XRP un protocol cu ​​o anumita capacitate de toleranta la erori bizantine (BFT). Pentru a realiza acest lucru, RPCA lucreaza intr-o serie de runde pe care acum le vom descrie:

 • Initial, fiecare server ia toate tranzactiile ca fiind valabile inainte de a incepe procesul de consens.
 • In continuare, fiecare server colecteaza o serie de tranzactii candidate de pe toate serverele si voteaza veridicitatea tranzactiilor.
 • Tranzactiile care primesc mai mult decat procentul minim de voturi „DA” sunt reportate la punctul urmator. In timp ce tranzactiile care nu primesc suficiente voturi sunt eliminate sau vor fi incluse in pool-ul de candidati pentru inceperea procesului de consens in runda urmatoare.
 • Runda de consens necesita un procent minim de 80% din acordul serverelor asupra unei tranzactii. Toate tranzactiile care indeplinesc aceasta cerinta sunt aplicate registrului general.

Parteneriatele RippleLabs cu bancile

RippleLabs a incheiat aliante cu cateva dintre cele mai importante banci din lume. Printre acestea se numara BBVA, Santander, Axis Bank, Yes Bank, Westpac, Union Credit, NBAD, UBS si Itaú. De asemenea, putem trece in revista asocierea pe care o are cu Banca Federala a Indiei, care este una dintre cele mai mari din aceasta tara asiatica si, de asemenea, un important centru financiar. Toate aceste banci au decis sa foloseasca tehnologia Ripple pentru a efectua plati transfrontaliere, unde se pot raporta la piata de remitente pe care o gestioneaza.

O alta alianta importanta Ripple este cu SBI Financial Group din Japonia, cu care a implementat o aplicatie de plata numita MoneyTap, care este deja autorizata de autoritatile financiare japoneze pentru utilizare. In acelasi mod, reteaua de banci a ReiseBank din Germania, a inceput testarea aplicatiei de retea RippleNet cu care se pot face transferuri intre banci din retea propriu-zisa si altele situate in strainatate. Aceste teste au generat un grad de acceptare destul de rezonabil, deoarece permit efectuarea transferurilor intr-un timp mediu destul de scurt.

Pe de alta parte, criptomoneda XRP este singura, deocamdata, compatibila in cadrul retelei universale de plata Corda Settler, dezvoltata de compania R3. La randul sau, aceasta retea este aceeasi care este explorata de compania SWIFT, acelasi sistem pe care bancile il folosesc in prezent pentru a efectua expedieri transfrontaliere. Asadar, ne putem da seama de acceptarea pe piata financiara pe care a avut-o aceasta criptomoneda si multiplele ei aplicatii.

Parteneriatele RippleLabs cu bancile

Caracteristicile XRP

 1. Designul original al XRP ii permite sa functioneze ca un sistem de plata zilnic eficient si sigur. Deci tranzactiile dvs. se fac mult mai rapid si mai ieftin in comparatie cu Bitcoin.
 2. Este pentru uz institutional, de afaceri si privat. Pe scurt, oricine poate folosi XRP.
 3. Operatiunile XRP pot fi procesate si validate aproximativ la fiecare 4 secunde.
 4. Detine o scalabilitate mai buna decat unele criptomonede. Poate procesa aproximativ 1500 de tranzactii pe secunda.
 5. Moneda XRP are capacitatea de a fi schimbata cu orice criptomoneda, moneda fiat sau valoare, cum ar fi aurul, cu un comision minim unificat. Asadar, Ripple functioneaza ca un mecanism care va uni diferitele valute utilizate la nivel global.
 6. Toate monedele XRP au fost create de la inceput si exista deja. Deci, mineritul XRP este un proces ce nu poate fi facut. Daca este necesar, Ripple Labs poate creste emisia de jetoane dupa bunul plac.
 7. Cu cat mai multe banci folosesc protocolul Ripple, cu atat valoarea XRP va fi mai mare.
 8. RippleLabs detine 5,8% din monedele existente in prezent.