Când instituții financiare precum BlackRock adoptă produse financiare concentrate pe bitcoin, oare pierd potențialul pe care BTC îl are ca monedă?

Indiferent de perspectiva proprie asupra dacă bitcoin este un activ financiar sau o formă de monedă deja stabilită, un lucru este clar: piața va decide rolul bitcoinului. Puterea colectivă a capitalului investit și lichiditatea pieței vor fi întotdeauna factorul determinant.

O ÎMBRĂȚIȘARE CĂLDUROASĂ PENTRU BITCOIN, DAR CU LIMITĂRI

Indiferent dacă este o piață bullish sau bearish, Bitcoin este rar în afara știrilor. Dar este sigur să spunem că 2023 a fost un an cu adevărat agitat în ciclul de știri BTC. BlackRock, cel mai mare manager de active din lume cu 9 trilioane de dolari în active sub management (AUM), a aplicat pentru un ETF Bitcoin spot, cu CEO-ul Larry Fink numind BTC „un activ internațional”. În plus, mai multe alte instituții financiare de prestigiu și-au aruncat pălăria în ringul crypto, având Bitcoin ca principală focalizare.

Multe dintre aceste entități au aderat la narativa „aurului digital” a activului, inițiată de maximiștii primari și popularizată ulterior de Michael Saylor de la MicroStrategy. În loc să se concentreze pe utilizările monetare, această abordare vede bitcoin ca un vehicul de investiție pe termen lung, o protecție împotriva inflației și un depozit de valoare.

Îmbrățișarea călduroasă a jucătorilor de marcă din piață arată cât de departe a ajuns bitcoin ca activ. Au existat, desigur, multe repere și puncte de etapă de-a lungul drumului, iar unele s-au dovedit a fi mai puțin semnificative decât altele.

Acum doi ani, de exemplu, Starbucks a făcut posibilă cumpărarea cafelei cu bitcoin printr-un parteneriat cu compania de active digitale Bakkt. Unii au salutat această veste ca fiind deosebită, în timp ce alții au ignorat-o. Adevărul este că nu văd oameni năvălind să-și plătească Ristretto Bianco folosind criptomoneda preferată. Motivul nu se datorează tehnologiei de bază, nici reglementărilor – și cu siguranță nu este faptul că personalul ar avea dificultăți în a nota un număr de portofel pe pahar. Este din cauza singurului aspect legat de bitcoin pentru care nimeni nu poate garanta o soluție în viitor: volatilitatea prețului său.

Riscând să enunț ceva evident, BTC nu este încă un instrument pentru a cumpăra cafea – deși capacitatea de a schimba sats pentru o porție este agreabilă. Ceea ce reprezintă Bitcoin este evoluția și adoptarea unei clase dinamice de active digitale. În fiecare an, efectele rețelei se multiplică și afirmațiile anterioare despre lipsa de legitimitate devin progresiv mai absurde. De multe ori, îmi vine în minte un citat vechi al președintelui NYSE, Jeff Sprecher: „Cumva, bitcoin a supraviețuit într-o mlaștină.”

CE „ESTE” BANII, LA URMĂ URMEI?

Dar cine suntem noi să spunem ce sunt banii? Parafrazând două citate ale fostului președinte al Rezervei Federale, Alan Greenspan (unul dintre ele m-a făcut să râd, în timp ce celălalt m-a pus pe gânduri):

„Înțeleg istoria banilor. Când primesc niște bani, devine repede istorie.”

„Nu mai este posibil să definim clar banii, având în vedere expansiunea constantă a instrumentelor financiare.”

Aceste comentarii au fost făcute cu peste 20 de ani în urmă, iar pe măsură ce sofisticarea piețelor și produselor financiare continuă să crească, definirea banilor și rolul lor în lume este chiar mai nuanțată ca niciodată. Ai putea argumenta că nu contează dacă bitcoin este văzut ca bani; faptul că este considerat valoros este tot ceea ce contează.

S-ar putea foarte bine să se dovedească că atât maximiiștii Bitcoin, cât și Wall Street au dreptate, că bitcoin este atât bani, cât și un depozit de valoare pe termen lung. În viitorul apropiat, BTC va fi (cel mai probabil) categorisit ferm ca o clasă de active în sine, iar diverse produse financiare vor fi derivate din valoarea sa intrinsecă de bază.

Ulterior, investitorii en-gros ar putea profita de avantajele transferului de valoare mare cu un risc redus din partea contrapărții și cu o încheiere imediată a tranzacției, totul făcându-se de la egal la egal, eliminând mult din frecarea inutilă. Între timp, indivizii vor continua să folosească bitcoin așa cum consideră ei potrivit.

Dar iată problema: Deși tehnologia este mai mult sau mai puțin pregătită, reglementarea nu este. În întreaga lume, reglementarea criptomonedelor, în special a bitcoinului, precum și a infrastructurii mai largi a tehnologiei blockchain, încearcă să recupereze.

În unele regiuni, precum Emiratele Arabe Unite, Elveția și Singapore, pentru a menționa câteva, reglementatorii au luat decizii îndrăznețe privind activele digitale susținute de blockchain (o mențiune specială pentru Piața Globală Abu Dhabi [ADGM]). Previziunea mea este că lucrurile se vor așeza de la sine și participarea va crește rapid pe măsură ce avansăm.

Încheind acest articol, ar trebui să reiterez că piețele sunt mai inteligente decât noi toți – și capitalul merge mână în mână cu piața. Națiunile suverane vor dori întotdeauna să facă parte din economia de piață și să câștige o bucată din acel tort al capitalului! Indiferent ce se întâmplă, nu vă așteptați ca afacerea cu Bitcoin să scadă (cu atât mai puțin să moară) prea curând.