Acneea este o afectiune care poate sa apara la toate varstele, din diferite cauze, incepand de la o predispozitie genetica, si pana la stres, imunitate scazuta, dereglari hormonale sau chiar si transpiratie.

Acneea este caracterizata de aparitia unor puncte albe, a unor puncte negre si a cosurilor, la suprafata pielii. Exista situatii in care apar si leziuni mai profunde, care pot fi mult mai dificil de tratat. Acestea sunt cunoscute ca si chisturi.

Este foarte important de mentionat ca pentru a fi depistata si diagnosticata corect acneea, si pentru a stabili care sunt factorii care au dus la aparitia acesteia, persoanele care au acnee au nevoie de o vizita la un medic dermatolog in Tg Mures.

Dermatologul poate recomanda efectuarea unui examen microbiologic, poate de-asemenea recomanda o consultatie endocrinologica, analize hormonale, consultare ginecologica sau chiar si o ecografie.

In ceea ce priveste tratamentul acneei, este foarte important de mentionat faptul ca acesta depinde foarte mult de la persoana la persoana. Tratamentul este important sa fie personalizat in functie de nevoile fiecarui pacient. Se pot utiliza diferite produse dermato-cosmetice, se poate folosi de-asemenea tratamentul medicamentos, tratamentul hormonal sau chiar si peeling-uri chimice.

In ceea ce priveste prevenirea acneei, este important de mentionat faptul ca se face urmand un stil de viata sanatos. De-asemenea, evitarea stresului si o igiena adecvata sunt factori care pot ajuta la prevenirea acneei.

Tipuri de acnee

Acneea este de trei tipuri, iar in cele ce urmeaza puteti descoperi mai multe informatii despre fiecare dintre acestea.

  1. Acneea comedoniana

Acest tip de acnee este caracterizata de comedoane deschise si inchise – puncte negre si puncte albe inchistate. Aceste puncte isi fac aparitia in cele mai multe cazuri pe frunte si pe obraji sau in jurul nasului. Pacientii care se confrunta cu acest tip de acnee, pot prezenta zeci de astfel de leziuni punctiforme.

  1. Acneea papulo-pustuloasa

Acest tip de acnee este caracterizat de papule – leziuni rosii, ferme si proeminente. Acestea este posibil sa fie foarte profunde si in acelasi timp dureroase. Pustulele care sunt denumite in popor “cosuri”, sunt leziuni inflamatorii care au continut galbui si mai putine comedoane.

Acest tip de acnee apare de obicei la nivelul tenului, dar si in zone diferite ale corpului, cum ar fi pe spate sau pe piept. Acneea papulo-pustuloasa se vinde ca greu, are o evoltie cronica si persistenta, si lasa cicatrici. Poate fi nevoie de mai multi ani de zile pentru vindecarea acestui tip de acnee.

  1. Acneea conglobata

Acneea conglobata este cea mai severa forma de acnee, prezentand pustule, comedoane, papule, abcese care dreneaza puroi, fistule, cicatrici cheloidale (acestea sunt zone de tesut fibros care dupa o accidentare inlocuiesc pielea normala), si cicatrici deprimate (cicatrici albe, atrofice, adancite).

Acneea conglobata este dupa cum spuneam, cea mai severa forma de acnee, si apare in diferite zone ale corpului, precum pe fata, pe gat, pe spate si pe piept. Evolutia acestui tip de acnee este cronica, si are chiar si stadii foarte dureroase.

In legatura cu acneea, trebuie precizat de-asemenea ca, in ciuda faptului ca exista foarte multe mituri ca doar adolescentii au acnee, 70% dintre adultii cu varsta cuprinsa intre 20 si 50 de ani, se confrunta cu acnee. De obicei, femeile sunt mai predispuse decat barbatii sa aiba acnee.

In ceea ce priveste persoanele adulte insa, acneea reprezinta mai mult o problema de natura cosmetica. Aceasta este o afectiune dermatologica dezvoltata spontan, dar poate recidiva.

Acneea in randul adultilor poate fi dificil de tratat, si mai mult decat atat, multe persoane se pot confrunta cu probleme emotionale cum ar fi de exemplu scaderea stimei de sine, si nu numai.