Ce este Aave? Aave este un protocol de finantare descentralizat (DeFi) care este construit pe reteaua Ethereum. Acesta permite utilizatorului sa ia sau sa dea cu imprumut criptomonede fara un intermediar centralizat. Utilizatorul trebuie sa plateasca dobanda daca imprumuta un jeton si poate castiga sub forma de dobanda daca isi imprumuta jetonele.

Prin urmare, este o modalitate unica si inovatoare de a castiga venituri pasive prin imprumutarea activelor crypto.

Lansat initial in 2017, sub numele de ETHLend, a fost ulterior redenumit Aave in 2018. Cel mai bun mod de a descrie Aave ar fi ca este un intreg sistem sau o retea de fonduri de lichiditate. Aceste pool-uri ofera jetoanele pe care utilizatorul le imprumuta, in timp ce acei utilizatori care doresc sa obtina venituri pasive prin imprumutarea jetoanelor lor pot castiga dobanda furnizand jetoanele lor fondurilor de lichiditate.

Cine a creat Aave?

Stani Kulechov

Ceea ce este acum cunoscut sub numele de Aave a fost lansat in 2017 cu numele ETHLend si tokenul nativ LEND. A fost creat de Stani Kulechov, care a vrut sa exploreze potentialul Ethereum de a perturba sistemele financiare traditionale.

Kulechov este un antreprenor experimentat care are o experienta vasta in blockchain si spatiul fintech. Viziunea initiala a lui Kulechov a fost de a crea o platforma in care cei care imprumuta sa poata fi conectati cu creditori, astfel incat cererile de imprumut sa poata fi corelate cu un utilizator care era dispus sa-si imprumute criptomoneda. Aceasta viziune a fost implementata initial in ETHLend.

Platforma a fost creata dupa un ICO (Oferta Initiala de Monede) de succes care a strans peste 16,2 milioane de dolari. Cu toate acestea, conditiile financiare nefavorabile din 2018 au fortat echipa ETHLend sa se adapteze si sa lucreze la modificarea brandului. Dupa ce a devenit Aave in 2018, reteaua de testare Aave V1 a fost lansata in octombrie 2019.

In ianuarie 2020, reteaua principala Aave V1 a fost lansata si ETHLend a incetat sa mai existe. Mai tarziu in acel an, in octombrie, jetonul AAVE a fost lansat si utilizatorii anteriori si detinatorii de LEND au fost autorizati sa migreze la AAVE. In cele din urma, in decembrie 2020, Aave V2 a fost lansat cu noi functii, in timp ce V1 continua sa ruleze in paralel.

Cum functioneaza Aave?

La inceputurile sale ca ETHLend, procesul de a lua cu imprumut si de a imprumuta se intampla cam in acelasi mod in care criptomonedele sunt cumparate si vandute in schimburile cripto traditionale. Cu toate acestea, dupa bear market-ul din 2018, platformei au fost aduse cateva modificari semnificative. Aave rebranduit este similar in concept cu ETHLend, dar procesul si executia sistemului sunt total diferite.

In ETHLend, cererile de imprumut erau indeplinite numai daca exista cineva la celalalt capat care era dispus sa imprumute exact aceeasi suma sau mai mult. Aave, pe de alta parte, este o piata monetara algoritmica.

Aceasta inseamna ca, in loc sa asociati creditorii cu debitorii, cererile de imprumut pot fi indeplinite printr-un pool.

Toate criptomonedele care sunt disponibile pentru imprumut pe Aave au propriile lor fonduri de lichiditate.

Utilizatorii care doresc sa-si imprumute jetoanele le imprumuta la aceste pool-uri si castiga dobanda, in timp ce cei care doresc sa ia cu imprumut se pot imprumuta din aceste pool-uri si platesc dobanda. Rata dobanzii a fiecarui pool este diferita si este determinata de disponibilitatea sau „rata de utilizare” a jetoanelor care sunt prezente in acel pool.

De exemplu, daca fondul unei anumite criptomonede „A” este aproape epuizat, atunci aceasta va avea o rata a dobanzii ridicata pentru a atrage creditorii sa-si imprumute jetoanele si a-i descuraja pe cei care imprumuta sa se imprumute.

In mod similar, daca un pool are o abundenta de jetoane, atunci va avea o rata scazuta a dobanzii, ceea ce va duce la cresterea numarului celor care iau cu imprumut si la scaderea numarului celor care dau cu imprumut.

Acei oameni care isi imprumuta jetoanele catre Aave primesc in schimb jetoane de tip aTokens. Aici „a” se refera la Aave. Aceste aToken-uri da dreptul utilizatorului la dobanda castigata pentru toate jetoanele pe care le-a imprumutat. In plus, le permite, de asemenea, sa obtina o reducere din venitul generat prin „imprumuturile flash” ale Aave. Daca un utilizator doreste sa scoata jetoanele pe care le-a contribuit la pool, poate pur si simplu sa restituie jetoanele aToken si sa-si primeasca jetoanele inapoi.

Acei utilizatori care doresc sa imprumute de pe platforma trebuie sa depuna garantii. Aceasta garantie este, de asemenea, sub forma unei criptomonede si, din cauza volatilitatii de pe pietele cripto, trebuie sa fie mai mare decat suma care urmeaza sa fie imprumutata.

O alta trasatura distinctiva a Aave este cea a imprumuturilor Flash. Aceste imprumuturi flash utilizeaza lichiditatea neutilizata care este prezenta in pool-uri si le permite utilizatorilor sa ia imprumuturi negarantiate.

Totusi, problema este ca aceste imprumuturi trebuie returnate in cadrul aceleiasi tranzactii. Imprumuturile flash permit imprumutatilor sa valorifice oportunitatile de pe piata pe termen scurt si sa obtina profit prin activitatea de tranzactionare rapida.

Toate acestea se intampla in timpul necesar pentru adaugarea unui singur bloc la lant. Daca dintr-un motiv oarecare, imprumutul nu este rambursat in acest timp, atunci tranzactia este returnata si fondurile sunt returnate. Toate imprumuturile flash au un comision fix de 0,09%.

Ce este Aave

Ce este tokenul AAVE?

Tokenul AAVE este criptomoneda nativa a platformei Aave. Exista doua scopuri principale ale jetonului AAVE. In primul rand, este folosit ca token de guvernare. Intregul protocol Aave este o organizatie autonoma descentralizata, cunoscuta si sub numele de DAO.

Aceasta inseamna ca guvernarea intregului protocol este in mainile acelor oameni care detin si voteaza prin jetoane AAVE. Al doilea scop al jetonului AAVE este acela de a oferi anumite beneficii si privilegii utilizatorilor. De exemplu, daca un utilizator detine jetoane AAVE ca garantie, atunci limitele lui de a lua cu imprumut sunt crescute. In mod similar, acei utilizatori care imprumuta AAVE pot ocoli comisioanele de imprumut.

Ingrijorari

Cea mai presanta ingrijorare in ceea ce priveste Aave este sistemul sau de lichidare a garantiei in cazul in care volatilitatea preturilor determina devalorizarea garantiei. Aceasta inseamna ca, daca pretul garantiei dvs. scade, atunci protocolul il lichideaza automat si apoi este folosit pentru a acoperi costurile imprumutului.

O alta problema cu platforma este ca trebuie sa va transferati activele crypto in Aave, deoarece nu exista optiune de cumparare prin card de credit sau de debit. Principala problema cu aceasta este ca protocolul este construit pe reteaua Ethereum si, din cauza taxelor mari de tranzactie, utilizarea sa devine destul de costisitoare.

De unde puteti cumpara Aave?

Puteti achizitiona AAVE prin schimbul Binance.com, asa cum ati cumpara o alta criptomoneda. Puteti plasa fie un ordin de cumparare directa, fie un ordin de cumparare cu limita. Cu acesta din urma, determinati pretul pe care sunteti dispus sa-l platiti, iar comanda dvs. este finalizata odata ce pretul jetonului atinge pretul limita.

Daca doriti sa puneti mana pe token rapid, puteti plasa un ordin de piata, in care sunteti de acord sa platiti pretul curent si sa va finalizati comanda aproape imediat. Daca sunteti interesat sa cumparati AAVE, puteti face acest lucru vizitand Binance.com aici.