Desi doar 19% dintre parinti impun sau stabilesc controale pentru a gestiona timpul petrecut pe ecran pentru copiii lor, exista cateva instrumente excelente disponibile pe majoritatea platformelor si dispozitivelor pentru a ajuta la stabilirea limitelor digitale in ceea ce priveste jocurile pe care copiii le pot juca.

Toate consolele de jocuri sunt echipate cu controale parentale care va pot ajuta sa pastrati controlul asupra tipurilor de jocuri la care au acces copiii. De asemenea, va pot ajuta sa gestionati daca pot comunica cu altii online si timpul pe care il pot petrece jucand pe dispozitiv. Aceste controale parentale sunt protejate prin parola, pentru a va asigura ca nu sunt usor de schimbat. Exista mai multe tipuri de jocuri online pe care le poti testa.

Unele ofera de asemenea, o modalitate de a gestiona timpul petrecut pe ecran prin intermediul aplicatiilor de pe smartphone-ul parintilor, astfel incat sa puteti vedea in timp real ceea ce a facut copilul dumneavoastra pe consola.

Pentru dispozitivele mobile si smartphone-uri, in functie de tipul de sistem de operare, puteti utiliza restrictii setate asupra aplicatiilor pe care copilul dvs. le poate descarca si daca poate face achizitii in aplicatie.

Jocurile individuale ofera, de asemenea, propriile setari de confidentialitate, care permit profilurilor sa ramana private sau publice, pentru a putea sa gestioneze cu cine vorbesc online.

Desi acestea sunt instrumente grozave, s-ar putea sa nu fie sigure, asa ca va recomandam intotdeauna sa petreceti timp vorbind cu copilul dumneavoastra despre riscurile cu care se poate confrunta atunci cand joaca, pentru a-l pregati si pentru a-i oferi strategii bune de adaptare daca ceva nu merge bine.

Exista vreo modalitate de a raporta ceva despre jocurile pe care le joaca?

Daca copilul tau este expus la continut neadecvat sau este agresat de un jucator de pe platforma, primul punct de apel ar fi sa contactezi moderatorii jocului. Adesea, jocurile vor avea caracteristici care va permit sa blocati si sa raportati utilizatorii direct pe platforma. Ca parte a echiparii acestora pentru a ramane in siguranta in timpul jocului, este o idee buna sa explorati unde se afla aceste functii de raportare pe platforma, astfel incat copilul sa poata lua masuri imediat ce apare o problema.

Ce jocuri ar trebui sa joace copilul meu?

Acest lucru depinde de varsta copilului dumneavoastra si de ceea ce ii place sa faca (sau sa urmareasca) si de tipul de dispozitiv pe care il va folosi. Indiferent de ceea ce sunt interesati, de la dinozauri la spatiul cosmic, exista o gama larga de jocuri din care puteti alege. Iata cateva moduri de a decide daca un joc este sau nu potrivit pentru copilul tau:

  • Cititi ce spun alti parinti despre joc – recenziile sunt de nepretuit atunci cand vine vorba de a alege daca sa investiti sau nu intr-un joc.
  • Verificarea evaluarii PEGI pentru a va asigura ca este adecvata varstei va va asigura ca copilul dvs. nu va intalni continut sau teme pentru care ar putea sa nu fie pregatit
  • Incepand cu Jocuri gratuite – site-uri precum CBBC si Nickelodeon au jocuri gratuite grozave pe care copilul dumneavoastra le poate juca fara sa descarce vreo aplicatie sau software.
  • Gasiti jocuri care se potrivesc cu ceea ce le place sa faca offline, cum ar fi sa joace fotbal sau sa citeasca carti despre dinozauri sau spatiul cosmic
  • Faceti din jocuri o activitate de familie, astfel incat sa puteti juca impreuna si sa ramaneti implicati in ceea ce le place sa joace
  • Combinati alegerile dvs. de jocuri, astfel incat acestia sa se poata bucura de o paleta variata de jocuri educationale si altele care sunt pur si simplu distractive.

Ce sunt de fapt jocurile video si cum au evoluat?

In anii 2000, industria de baza s-a concentrat pe jocurile „ AAA ”, lasand putin loc pentru jocurile experimentale mai riscante. Impreuna cu disponibilitatea internetului si a distributiei digitale , acest lucru a dat loc dezvoltarii independente de jocuri video (sau jocuri indie ) pentru a castiga proeminenta in anii 2010. De atunci, importanta comerciala a industriei jocurilor videoa crescut. Pietele asiatice emergente si proliferarea jocurilor pentru smartphone-uri in special modifica demografia jucatorilor catre jocurile ocazionale si sporesc monetizarea prin incorporarea jocurilor ca serviciu .

Astazi, dezvoltarea jocurilor video necesita numeroase abilitati interdisciplinare , viziune , lucru in echipa si legaturi intre diferite parti, inclusiv dezvoltatori , editori , distribuitori , retaileri , producatori de hardware si alte roluri de marketing , pentru a aduce cu succes un joc consumatorilor sai. Incepand cu 2020 , piata globala a jocurilor video a estimat venituri anuale de 159 miliarde USD in hardware, software si servicii, ceea ce este de trei ori mai mare decat industria mondiala a muzicii.si de patru ori mai mare decat cea a industriei cinematografice in 2019,  facandu-l o greutate grea formidabila in industria moderna de divertisment . Piata jocurilor video este, de asemenea, o influenta majora in spatele industriei electronice , unde vanzarile de componente pentru computere personale , console si periferice, precum si cerintele consumatorilor pentru performante mai bune ale jocului au fost factori puternici pentru proiectarea si inovarea hardware.

Deoarece jocurile le permit copiilor sa se cufunde in lumi virtuale si, uneori, sa se conecteze cu oameni din intreaga lume, poate fi o modalitate excelenta pentru ei de a invata despre diferite perspective si culturi.

Indiferent daca copiii joaca jocuri multiplayer online cu prietenii sau folosesc aplicatii potrivite pentru familie, cum ar fi „Heads Up”, aceste tipuri de jocuri pot ajuta la dezvoltarea relatiilor, prin momente comune. De asemenea, imbunatatesc abilitatile sociale ale copiilor.