In ultimii ani, o multime de persoane au fost nevoite sa se reinventeze in Romania. Ce inseamna acest lucru? Ei bine, multi dintre cei care au urmat o facultate si s-au specializat in diferite domenii, au ajuns in situatia de a munci intr-un super market sau intr-un centru comercial, in loc sa fie la birou, asa cum sperau cand s-au inscris la facultate.

Multi dintre cei care au facut diferite cursuri de calificare pentru a obtine diplome in diferite domenii, au activat foarte putin in domeniile respective sau chiar deloc, iar acum trebuie sa se reinventeze din nou.

Unele persoane tinere, iar aici ne referim in special la absolventii de liceu, au considerat ca este mai bine sa plece in strainatate acolo unde aveau rude sau prieteni, pentru a munci. Unii au ramas acolo pentru ca au avut norocul de a-si gasi un job bun. Altii in schimb, s-au intors acasa, si acum se intreaba ce e de facut. Ce trebuie sa faca pentru a-si gasi un loc de munca.

Ei bine, se gasesc locuri de munca in Romania, insa intrebarea este alta. Sunt oare oamenii multumiti cu joburile pe care le gasesc? Sau, ar mai fi o intrebare… Pot cei care cauta un loc de munca, sa indeplineasca cerintele pentru a obtine un job?

Vedem din ce in ce mai mult ca se cauta traineri in Romania. Exista multe companii recent aparute pe piata, si care cauta cei mai buni traineri. Multi aspiranti la un job doresc o asemenea functie, dar oare au urmat un curs trainer autorizat? Au oare cele mai importante calitati pentru a fi traineri?

A fi trainer nu este cu siguranta la indemana oricui. Exista unele calitati necesare trainerilor, iar in cele ce urmeaza le vom prezenta pe cele mai importante dintre acestea. Din acest motiv, daca aspirati la o cariera de trainer, in afara faptului ca trebuie sa participati la un curs trainer autorizat, trebuie sa aveti si unele calitati. Iata care sunt cateva dintre acestea.

Pasiunea pentru ceea ce face

In mod evident, un trainer trebuie sa fie pasionat de ceea ce face. Este important sa se documenteze in permanenta, sa devina din ce in ce mai bun.

Incepand de la analiza nevoilor de training si pana la discutiile sincere purtate cu cursantii sai, de la pregatirea activitatilor pentru training si pana la adunarea si interpretarea feed-back-urilor, toate sunt sarcinile trainerului.

Cunoaste bine domeniul de activitate

Cu siguranta nu poti opta pentru o cariera de trainer intr-un domeniu pe care nu il cunosti. Este deosebit de important ca in calitate de trainer sa cunosti toate detaliile mai mult sau mai putin importante, care au legatura cu domeniul in care activezi. Este impoortant sa ai cat mai multe cunostinte, pentru a le putea raspunde cursantilor la orice intrebari ar avea acestia.

Comunicare clara si adaptarea mesajului

Fara doar si poate, un trainer trebuie sa poata sa comunice clar cu cursantii sai, si este foarte important sa poata sa adapteze mesajul pe care il transmite, in functie de situatie, in functie de tipul audientei dar si de experienta persoanelor in fata carora vorbeste.

Stie sa puna intrebarile corecte

Un trainer nu doar discuta, ci si asculta. Este important din acest motiv sa stie sa puna intrebarile corecte si potrivite pentru cursantii sai. Ascultand raspunsurile intrebarilor adresate, poate descoperi noi perspective si noi metode eficiente prin care sa puna in practica tot ceea ce se discuta la curs.

Trainerul stie ca exista diferite metode de invatare

Cand vine vorba despre invatare, exista diferite metode, iar trainerul este constient de acest lucru, iar prin felul in care abordeaza subiectele de la curs, si prin activitatile specifice, gaseste metoda potrivita de a-si forma cursantii.

Este nevoie de rabdare

In toate domeniile de activitate este nevoie de rabdare, dar pentru traineri, aceasta este si mai importanta, dat fiind faptul ca are la cursuri diferite tipologii de persoane. In plus, trainerul trebuie sa parcurga materia predata in ritmul gandit initial, in ordinea in care a exersat pentru curs, si in timpul alocat.

Trebuie sa fie bine organizat

Un trainer bun, trebuie neaparat sa fie bine organizat, trebuie sa fie foarte atent la detalii si sa pregateasca din timp cursul. Cu cat este mai stapan pe acest lucru si pe ceea ce trebuie sa transmita, cu atat este mai increzator. Cu siguranta si participantii vor fi incantati si vor aprecia buna organizare si efortul depus de catre trainer, pentru ca intreb cursul sa se desfasoare perfect.

Asadar, acestea sunt cateva dintre cele mai importante calitati pe care trebuie sa le aiba un trainer. Cu siguranta, cei care au aceste calitati, in cazul in care vor participa la un curs autorizat trainer, vor reusi sa isi gaseasca ulterior un loc de munca special, vor deveni traineri in cadrul unor companii.