Ramurile de pin, conurile si samburii de fructe sunt sanatosi pentru organism. Un copac mistic venerat in multe civilizatii din trecut, pinul reprezinta nemurirea in Extremul Orient datorita duratei sale de viata lungi si a sevei sale specifice. El creste de obicei in varful muntilor stancosi,  in aer uscat si sol sarac, care sunt acide si nisipoase. Pinul poate creste pana la dimensiuni gigantice, iar circumferinta sa este impresionanta.

Cat de inalt poate creste? In functie de soi, aceasta conifer vesnic verde poate creste intre 15 si 45 de metri. Coaja sa spongioasa se reinnoieste si cade ca solzii. Acele aterizeaza pe sol si dureaza mult timp sa se descompuna, prevenind astfel cresterea tufisurilor.

Acest tip de copac este mai frecvent in cele mai tari portiuni ale planetei noastre, atat in ​​nordul indepartat, cat si in sudul indepartat. Rezista bine la climele reci. In aceasta prezentare generala rapida, acest articol va reflecta ce proprietati medicinale impartaseste pinul, precum si cele mult apreciate in gastronomie.

Toti pinii apartin familiei Pinaceae . „Pinul“ este numele generic, comun pentru toti arborii care apartin genului „Pinus”. Exista cel putin 111 specii diferite in acest gen. Uneori se numeste „lemn de pin”. Numele acestui copac se intoarce la greaca veche , celtica si sanscrita cu cuvantul radacina „ Pitu ” care inseamna „bautura” sau „mancare”.

Intr-adevar, in cultura japoneza, chiparosii si pinii joaca un rol in instrumentele rituale specifice si portiunile templelor din credintele sintoiste. In ceea ce priveste imperiul roman, zeita fertilitatii Cybele a inspirat oamenii pentru a simboliza reinnoirea eterna in ciclurile Naturii.

Faimosii taoisti orientali ar fi avut seminte de pin, ace si seva ca dieta preferata, deoarece au spus ca „le-a facut corpul usor si capabil de zbor”!

In Europa , exista mai multe specii diferite de pini: pin maritim, pin scotian, pin elvetian, pin alb estic, pin negru, pin de Alep, Pinus uncinata, pin de piatra, pin loblolly, pin mugo.

Dar acum, care sunt proprietatile acestui copac foarte faimos?

Beneficiile terapeutice ale pinului

In America de Nord si in Europa, cresterea tanara a pinilor a fost mult timp un ingredient pentru prepararea ceaiului din plante. Intr-adevar, se stie ca beneficiile sale trateaza:

– reumatism si rani rebele pentru vindecare (sub forma de lotiuni);

– raceli frecvente si inflamatii ale mucoasei tractului pulmonar (sub forma de tratament cu vapori inhalati).

Baile medicinale traditionale vechi de un secol fac parte integranta din ceea ce crede poporul german. Medicul igienist Kneipp si-a folosit influenta pentru a ajuta baile medicinale sa devina un tratament obisnuit pentru multe afectiuni din Germania.

Intr-adevar, pinul este recomandat in special pentru tratarea bolilor care rezulta din functionarea defectuoasa a nervilor, tulburari nevralgice si reumatism .

Relaxarea intr-o cada cu extracte de pin este cu siguranta benefica pentru sanatatea dumneavoastra.

Pentru a aprecia cel mai bine beneficiile sale pentru sanatate, taiati lastari tineri si adaugati-i la apa fierbinte. Utilizati o punga de panza pentru a usura alegerea frunzelor mai tarziu si aruncarea lor in compost.

Este posibil sa va scaldati in apa infuzata cu pin asa cum este descris mai sus, dar inhalarea puterii brute a unei paduri de pini in natura este o alta experienta cu totul. Intr-adevar, daca ai ocazia, mergi la o plimbare intr-o padure groasa de pini si inghite aerul in plamani. Este incarcat cu extract de pin, un parfum asemanator cu camforul.

Anterior, pin alb tulpinile tinere au fost foarte apreciate in gatit de catre Iroquois indienii americani. Au gustat si le-au mancat crud. Acest obicei alimentar era, de asemenea, familiar indienilor americani din Columbia Britanica, care ar mesteca si lastari crudi din alte specii de pini.

Unii au gasit diferite moduri de a gati lastari tineri de pin, iar cand ii adaugati la legume la sfarsitul gatitului sau aruncati niste salate mixte, va schimba complet preparatul.

Acesta este motivul pentru care foarte multi apreciaza brazii artificiali in locul celor naturali. Cumparand un brad artificial Craciun, salvezi padurile de conifere.

Portiunile comestibile ale arborelui de pin sunt, printre altele:

– pinul sau pignoli sunt semintele. Impreuna cu parmezan si busuioc, formeaza baza celebrului pesto italian sau pistou francez.

– ace de pin

– scoarta interioara de pin

– flori masculine tinere

– si, ca sa incheiem, unele triburi precum Nlaka’pamux din Columbia Britanica ar consuma seva ducle. O varianta a sevei rasinoase, acest lichid a fost numit „lapte matern de copac-mama”.

Atentie: tisa este toxica, desi asigurati-va ca va cunoasteti mai intai copacii!

Tulpinile tinere de pini – in special cele mai fragede – sunt foarte apreciate in salatele mixte. Taiati-le la varful ramurilor, chiar la locul unde ace nu au crescut inca.

Odata recoltate, uscati tulpinile tinere pe o carpa sau voal cu multa circulatie a aerului. A se pastra departe de umiditate si lumina. Cand sunt uscate, depozitati-le intr-o punga de hartie, o cutie de carton, un borcan de sticla sau o cutie de metal. De asemenea, puteti semana o punga de panza pentru a le pastra.