Piesele unui vehicul incep sa se uzeze din momentul in care intra in functiune si va fi inevitabil ca intr-o zi sa trebuiasca sa cautati piese de schimb pentru vehiculul dvs.

Fiecare model si marca de masina aduce specificatiile de durata de viata ale fiecarei parti, de obicei exprimate in kilometri parcursi.

In momentul schimbarii piesei se pune intrebarea despre avantajele si dezavantajele alegerii unei piese de schimb originale sau generice.

Expertii in acest domeniu considera ca, calitatea pieselor de schimb uzate sau aftermarket ar putea fi aceeasi cu cea originala. „Fabricile de automobile nu au toate fabricile de piese sau piese de schimb, alte fabrici sunt cele care le fac si multe dintre ele vand piese de schimb aftermarket, dar fara marca”, spun specialistii, care distribuie acest tip de piese de schimb generice.

Fara indoiala, in majoritatea cazurilor, este adevarat ca piesa de schimb originala este mai scumpa decat o piesa de schimb generica, dar este oare, calitatile sunt aceleasi?

Unii experti gandesc diferit insa fata de altii. Un mecanic auto de 40 de ani de exemplu ce trebuie sa lucreze atat cu piese originale, cat si cu piese uzate spune: „O piesa generica nu dauneaza masinii, dar ceea ce este dovedit este ca durabilitatea sa este total inferioara, prin urmare originalele vor fi intotdeauna mai bune” explica acesta.  Vezi BCJH-52-15Y.

Una dintre cele mai comune piese de schimb sunt amortizoarele, iar mecanicii le schimba foarte mult in atelierele sale fiind piesele cele mai cerute pentru a fi inlocuite. Expertii mecanicci explica faptul ca un vehicul pentru munca, cum ar fi un taxi, care utilizeaza una dintre aceste piese de schimb originale va avea siguranta ca amortizorul sau va dura de la un an la un an si jumatate. Pe de alta parte, daca piesa de schimb este una “no name” sau second hand, toti taximetristii stiu deja ca va dura maximum sase luni.

Situatia pieselor de schimb no name si originale este determinata de buget. Nimeni care poate cumpara o piesa de schimb originala nu va opta pentru una fake.

Insa pe la alta parte, exista mecanici ce asigura ca piesele non originale castiga incredere pentru ca demonstreaza calitate in majoritatea cazurilor.. parerile sunt impartite, alegerea este strict a clientului.

Atunci cand piesele de schimb nu sunt cunoscute, este dificil sa se identifice o piesa de slaba calitate, astfel incat, in primul rand:

  1. Uita-te dupa un magazin de piese originale de renume sau aftermarket cu garantie.
  2. Gasiti un mecanic de incredere care sa va consilieze cu privire la piesele de schimb.
  3. O piesa care nu este originala nu are marca gravata.
  4. Culoarea metalului este mai stralucitoare in partile generice.

Cum sa ai grija de intertinerea masinii tale?

Utilizati produse de curatare in aer liber ecologice

Aspirarea si curatarea umeda sunt pietrele de temelie ale curatarii interioare. Pe piata putem gasi nenumarate produse dezvoltate special pentru tapiterie sau curatarea cabinei vehiculului. Cu toate acestea, multi dintre ei folosesc compusi chimici, astfel incat veti dauna mediului si, in plus, veti cheltui mai multi bani, deoarece acestea sunt mai scumpe decat media.

Majoritatea produselor contin detergenti duri care, abuzati, pot deteriora tapiteria. O alternativa este de a utiliza un sampon de par usor si putina apa si peria petele cu atentie.

Curatati bine sistemul de aer conditionat si ventilatie

Crapaturile inguste, stramte, cum ar fi cele din aerul conditionat, sunt adesea o problema atunci cand curatati interiorul masinii. A Sterge praful de aici aici cu o carpa obisnuita este aproape imposibil, deci este mai bine sa folositi o perie de spuma, de preferinta un model ingust, pentru a elimina praful din crapaturile sistemului de ventilatie.

Periuta de dinti si pasta de dinti pentru micile detalii

Ati incercat deja toate remediile, dar inca nu puteti scapa de murdarie? Apoi incercati sa utilizati pasta de dinti, distribuind-o uniform cu o carpa umeda pe plasticul farurilor. Lasati timp de cateva minute sa actioneze si sterge pasta. Farurile masinii tale vor straluci din nou ca si noi.

 Primul ajutor pentru daune mici

Daca parbrizul are crestaturi, in principal din cauza pietrelor care au sarit in sticla, nu exista alta optiune decat sa mergeti la cel mai apropiat atelier. Pentru a evita deteriorarea ulterioara pana cand un profesionist o fixeaza, cel mai bine este sa asigurati aceste daune cu banda adeziva rezistenta, impiedicand astfel patrunderea apei si formarea de fisuri de magnitudine mai mare.

Curatarea exterioara nu trebuie sa fie costisitoare

Spalarea masinii este ceva accesibil tuturor bugetelor dar petrecerea unui timp indelungat in spalarea masinii poate fi mai avantajoasa pentru dvs., deoarece cu doar putin sapun puteti curata masina eficient si in siguranta si plus de asta, costul va fi mult mai mic decat daca alegeti sa o spalati la un centru special.