Stiati ca un numar din ce in ce mai mare de parinti, nu prea mai au timpul necesar pentru ase juca cu copiii lor, si nici nu mai ies cu cei mici in parc, pentru ca sunt foarte ocupati cu lucrul, iar cand ajung acasa, au nevoie de putina liniste si odihna.

In aceste conditii, din ce in ce mai multi parinti aleg sa isi indrepte atentia spre diferite gadgeturi pe care le cumpara pentru a le oferi copiilor, sperand ca acestia vor fi cuminti in casa. In timp ce un parinte poate alege pentru copilul lui un smartphone, alt parinte ii poate oferi acestuia o tableta.

Tot ce conteaza insa, este faptul ca a le da asemenea dispozitive celor mici, nu este cu siguranta un lucru pozitiv. Chiar daca se simt atrasi de aceste dispozitive, cei mici vor avea de suferit pe parcurs.

Din acest motiv, de precizat este faptul ca parintii ar putea alege sa se joace cu cei mici in curtea casei, in aer liber, iar jocul dezordonat poate fi o alegere ideala. Mai multe studii au aratat ca jocul dezordonat este unul dintre cele mai bune moduri de invatare si dezvoltare a copiilor nostri, asa ca acum este momentul sa-l imbratisam si sa devin dezordonat!

In randurile care urmeaza, vom aborda acest subiect, si vom vedea de ce fiecare parinte, este foarte important sa se implice in joaca copilului sau, si sa se joace cu acesta diferite jocuri dezordonate.

Continuati sa cititi, pentru ca veti descoperi multe informatii legate de acest subiect, si de ce este jocul dezordonat atat de important pentru un copil, si cum poate fi acesta benefic pentru un copil.

Jocul le stimuleaza curiozitatea, imaginatia si explorarea copiilor

Nu exista nicio modalitate corecta de a efectua jocul dezordonat, ci este sa lasam copiii sa exploreze si sa experimenteze diferite obiecte si materii prime, fara a avea scopuri finale care sa ii restrictioneze. De exemplu, desi jucariile pot fi distractive, cum ar fi o masina de jucarie de pe https://www.bebelusjucaus.ro/trenulete-si-masinute/masinute, copiii sunt restrictionati in modurile in care le pot folosi.

Cu materii prime, cum ar fi nisip, apa, creta, vopsea, aluat sau pasta, imaginatiile copiilor pot alerga salbatic, iar cei mici pot petrece mult timp explorand aceste lucruri, facand propriile lor descoperiri, stimulandu-le curiozitatea si dezvoltandu-le cunostintele.

Odata cu jocul dezordonat, experienta senzoriala ii ajuta si pe copii sa-si inteleaga simturile. Explorand cum se simt lucrurile, mirosul si gustul, acest tip de joc alimenteaza o constientizare si o intelegere a lumii care ii inconjoara.

Incurajeaza comunicarea si dezvoltarea limbajului

Jocul dezordonat este o activitate sociabila, fie cu familia sau cu alti copii, deci, in mod natural, va imbogati relatiile prin interactiunea sociala.

Deoarece copiii mici nu pot explica lucrurile verbal, le permite sa-si impartaseasca descoperirile in moduri diferite prin utilizarea obiectelor si gesturilor, iar pentru a face acest lucru, ei trebuie sa se gandeasca prin actiunile lor, astfel incat sa poata comunica aceasta explicatie

In functie de ceea ce faceti in activitatea de joc dezordonat, se poate folosi jocul si pentru a dezvolta abilitati lingvistice si pentru a incuraja vorbirea.

De exemplu, folosirea scrisorilor din activitate ajuta la dezvoltarea unei intelegeri a limbajului scris, prin descrierea senzatiilor si texturilor copiilor tai, ii poti ajuta sa isi construiasca vocabularul si, vorbind prin ceea ce faci si punand intrebari deschise, cum ar fi „Ma intreb ce se intampla cand fac asta?” ii oferiti oportunitati de vorbire si ascultare si incurajati abilitatile de gandire ale acestuia.

Practica o buna concentrare si nutreste abilitatile viitoare

Sunt necesare niveluri ridicate de concentrare in timp ce se angajeaza in joc dezordonat, de la explorarea obiectelor si implicarea tuturor simturilor lor pana la gandirea prin descoperirile lor si incercarea de a le comunica.

Acest lucru ii ajuta pe copii sa dezvolte abilitati esentiale de invatare, care le permite apoi sa se concentreze si sa se concentreze atunci cand invata si practica abilitati practice.

Data viitoare cand va vedeti copilul facand semne in nisip, ar putea dezvolta o forma timpurie de scriere! Sau poate atunci cand ii vedeti schimband un obiect cu un alt copil, ei invata sa impartaseasca si sa negocieze cu ceilalti.

Sustine abilitatea de a juca independent

In generatia mai tanara de astazi, in special, copiii isi pierd capacitatea de a se putea amuza. Cu jocul dezordonat, ii puteti invata ca isi pot face propriul dvs. divertisment!

Intr-un mediu de joaca fara restrictii in care nu exista un mod corect sau gresit de a face lucrurile, aceasta este situatia perfecta pentru a-i permite copilului tau sa se joace cum vrea. Folosindu-si propria minomoameni independent.

Promoveaza dezvoltarea fizica

Jocul dezordona le ofera copiilor multe beneficii fizice, permitandu-le copiilor tai sa-si dezvolte constientizarea corpului si a spatiului personal, in timp ce isi consolideaza controlul muscular.

Activitatile cum ar fi turnarea de nisip cu lopata in remorca masinii de jucarie, sau extragerea de nisip in nisip, ajuta la formarea fortei in grupele musculare mari din partea superioara a bratelor, iar acesti muschi permit apoi muschilor mai mici din maini si degete sa faca miscari precise si controlate.

In jocul dezordonat, copiii se pot juca cu instrumente pentru a-si dezvolta si exersa abilitatile motrice fine, precum si coordonarea mainii-ochi, pana in curand vor putea tine un stilou sau pot manca cu o furculita!

In concluzie, cand alti parinti le ofera celor mici diferite dispozitive, dvs. alegeti sa va jucati cu ei cu masinutele sau cu alte jucarii dezordonat. Cei mici vor avea astfel doar de castigat pe viitor.