Stiati ca incepand cu data de 1 ianuarie 2020, un agent frigorific de aer conditionat odata foarte popular nu mai poate fi fabricat sau importat in Statele Unite?

Cu siguranta va fi chestiune de timp pana cand acel agent frigorific va fi interzis in aproape toate tarile. Pana atunci insa, Magazin-Virtual.net iti explica ce este freonul, insa is acest articol iti ofera o multime de informatii utile despre freon.

Tocmai din acest motiv, in cazul in care vrei sa stii ce este freonul, si multe alte lucruri interesante despre acesta, este important sa citesti acest articol pana la final.

Agentia pentru Protectia Mediului (EPA) lucreaza in ultimele decenii, pentru eliminarea treptata a utilizarii CFC.

Ca parte a Legii privind aerul curat adoptata in 1990, productia si importul de substante care diminueaza ozonul sunt reglementate puternic.

Freonul, care mai este cunoscut si sub denumirea de R-22 si hidroclorofluorocarbona sau HCFC-22 a fost initial prevazut pentru restrictii in 2010.

Acum ca interdictia Freonului a intrat in vigoare, proprietarii de HVAC au multe intrebari. Am creat un ghid pentru a va raspunde la cele mai mari preocupari cu privire la aceasta modificare.

Ce este freonul si de ce este interzis acum

Ce este freonul si de ce este interzis acum?

Freonul este un agent chimic frigorific care a fost utilizat pe scara larga in sistemele de racire rezidentiale si comerciale mai vechi. R-22, componenta principala din Freon, a fost interzisa, impreuna cu alte gaze cu efect de sera, din cauza dovezilor ca acestea afecteaza stratul de ozon al Pamantului, si contribuie la incalzirea globala.

Cum pot afla daca sistemul meu foloseste freonul?

Daca sistemul dvs. de aer conditionat sau pompa de caldura a fost fabricat si instalat acum mai bine de 10 ani, este posibil sa necesite agent frigorific Freon. Este posibil sa gasiti aceste informatii pe eticheta producatorului atasata la unitatea HVAC. Daca nu stiti unde sa va uitati, este recomandat sa apelati la specialistii in instalarea unitatilor HVAC, sa verifice.

Ce optiuni am daca sistemul meu foloseste freon in prezent?

Deocamdata, proprietarii de case cu sisteme care utilizeaza R22 au trei optiuni.

  1. Cand nivelurile de agent frigorific sunt scazute, sa se asigure ca sistemul existent este reparat si reincarcat cu Freon, atat timp cat sunt disponibile cantitati stoc sau reciclate.
  2. Punerea sistemului in functiune pentru a rula pe o alternativa a Freonului.
  3. Inlocuirea sistemului care probabil se apropie de sfarsitul ciclului sau de viata oricum, cu un nou sistem HVAC.

Cum se poate prelungi durata de viata a sistemului de racire a locuintei?

Daca nu sunteti dispusi sa inlocuiti un sistem HVAC care functioneaza in prezent pe Freon, primul pas pentru a functiona bine mai mult timp este sa programati verificari periodice de intretinere.

Apoi, va trebui sa decideti daca sa va bazati in continuare pe consumabilele de freon sau sa alegeti ca sistemul sa fie modernizat pentru a utiliza un agent frigorific alternativ.

Mai este disponibil freonul

Mai este disponibil freonul?

Da. Incepand din acest an, substanta chimica R-22 nu mai poate fi fabricata sau importata. Cu toate acestea, unii furnizori de servicii HVAC pot avea in continuare stocuri limitate de lichid de racire disponibile pentru reumplerea sistemelor existente.

Freonul reciclat poate fi utilizat si pentru intretinerea si mentinerea acestor sisteme mai vechi in functiune pana cand consumabilele sunt complet epuizate.

Cand nu va mai fi disponibil freonul?

Nu exista un termen stabilit pentru utilizarea R-22. Disponibilitatea stocului si a freonului reciclat a inceput deja sa scada. Aprovizionarile vor scadea treptat in urmatoarele luni, pe masura ce va intra in vigoare procesul de eliminare treptata.

Va fi mai scump sistemul de aer conditionat?

Da, cel mai probabil. Deoarece R-22 nu mai este produs dupa 1 ianuarie, cantitatile vor deveni mai limitate si mai scumpe. Pe masura ce oferta scade, se asteapta sa creasca pretul pentru stocul ramas sau pentru freonul reciclat.

Aceasta inseamna ca va deveni din ce in ce mai scump pentru ca proprietarii sa intretina si sa reincarce unitatile mai vechi de aer conditionat care inca se bazeaza pe agentul frigorific interzis.

Trebuie sa inlocuim sistemul HVAC?

Nu neaparat. Din pacate, sistemele de aer conditionat si pompe de caldura nu dureaza pentru totdeauna. Dupa aproximativ 10 ani, performanta incepe adesea sa scada, in timp ce reparatiile necesare devin din ce in ce mai invazive si mai scumpe.

Atunci cand costul reparatiilor si eficienta scazuta depasesc investitia intr-o unitate noua, acela este momentul in care multi proprietari decid sa inlocuiasca sistemul HVAC.

Ce avantaje ofera achizitionarea unui sistem HVAC nou?

Orice sistem de aer conditionat care se bazeaza inca pe R-22 este probabil aproape de sfarsitul ciclului sau de viata. Inlocuirea unui sistem HVAC mai vechi garanteaza o eficienta energetica mai buna, facturi mai mici la utilitati si performante mai bune.

Aceasta inseamna, de obicei, livrarea de temperaturi echilibrate in toata casa si atingerea mai rapida a temperaturii dorite.