Cu totii ne uitam la filme. Unii preferam filmele de comedie, altii prefera filmele romantice, exista persoane pasionate de filmele de actiune sau de filmele horror, iar exemplele pot continua.

In ceea ce priveste filmele, unele au un foarte mare succes si mare lipici la public, in timp ce alte filme, chiar daca au bugete foarte mari, nu reusesc sa aiba lipici la public, datorita distributiei.

Distribuirea actorilor potriviti in filme, in reclame, in seriale si nu numai, poate fi un factor decisiv in a avea succes. Atunci cand insa, pentru anumite productii nu sunt alesi actorii potriviti, sansele ca productia respectiva sa fie sortita esecului sunt deosebit de mari.

Regizorii sunt atat de ocupati, incat practic le este imposibil sa reuseasca sa gaseasca actorii potriviti pentru productiile pe care le pregatesc. In aceste conditii, este deosebit de important ca regizorii sa fie siguri totusi de faptul ca, vor lucra cu actorii potriviti pentru filmele lor, pentru reclamele sau alte productii la care lucreaza de zor.

Si in aceste conditii, cine se va ocupa oare de gasirea actorilor potriviti pentru productiile respective? Cine va stii ca un actor este cel mai potrivit pentru a fi personajul negativ, sau ca o actrita poate interpreta rolul unei printese, sau orice alt rol?

Pentru ca regizorii dupa cum va spuneam sunt atat de ocupati, acestia apeleaza la ajutorul agentiilor de casting, pe care le angajeaza pentru a organiza preselectii, astfel incat sa aleaga cei mai potriviti actori.

De cele mai multe ori, actorii pentru cele mai de succes filme sunt alesi de catre o agentie de casting sau de catre un director de casting. Rolul unei agentii de casting in succesul unui film este unul deosebit de important.

In cele ce urmeaza, vom vedea ce face o agentie de casting, pentru a se asigura ca filmele pentru care trebuie sa recruteze actorii, vor avea succesul dorit.

Asadar, mai intai de toate, agentia de casting trebuie sa se cunoasca cu regizorul care se ocupa de filmul pentru care urmeaza ca agentia sa caute cei mai potriviti actori. De-asemenea, in cazul in care este posibil, este indicat ca reprezentantii agentiei sa se cunoasca si cu scriitorii.

Atunci cand cei care se ocupa de castingul unui film cunosc scriitorii, pot afla mai in detaliu povestea personajelor pentru care cauta actori. Apoi, citind cu atentie scenariul, cei de la agentia de casting, vor intelege mai bine care sunt trasaturile personajelor, si vor stii ce calitati trebuie sa aiba cei care vor fi selectati.

In mod normal, atunci cand producatorii unui film se intalnesc cu directorul agentiei de casting, se discuta si despre bugetul productiei. In aceste conditii, este foarte important ca directorul agentiei de casting sa se asigure de faptul ca totul se incadreaza in bugetul productiei.

Poate parea o chestiune banala, insa imaginati-va ca discutam despre un casting la care participa cei mai renumiti actori din tara sau chiar si de peste hotare. Acestia, este foarte posibil sa aiba unele asteptari si unele pretentii, care sa depaseasca bugetul productiei. In aceste conditii, directorul de casting trebuie sa se asigure ca totul se desfasoara normal, si ca preselectia ramane in bugetul productiei.

Agentia de casting este foarte important sa se asigure de faptul ca dispune de o lista de actori pregatiti, pentru productia pentru care au efectuat castingul. De preferat ar fi ca preselectiile sa fie si filmate.

Directorul de casting este foarte important sa se asigure de faptul ca actorii pe care i-au ales pentru anumite productii, sunt disponibili in perioada in care se filmeaza. Tocmai de aceea, este important ca pe lista acestora sa fie cel putin un actor in plus, pentru ca in cazul in care actorul preferat pentru o productie nu se poate prezenta la filmari, acesta sa poata fi inlocuit.

Oricum, in ceea ce priveste decizia finala, aceasta ii va apartine regizorului sau producatorului; in timp ce agentia de casting se ocupa doar de recrutarea actorilor.

Exista situatii in care producatorii le solicita directorilor de casting sa negocieze cu actorii, insa de cele mai multe ori, negocierile sunt purtate cu agentii sau cu agentul actorilor.

Agentia de casting in mod evident va pastra o copie de rezerva pentru toti actorii, astfel incat, atunci cand au nevoie de actori pentru o anumita productie, ei deja sa aiba lista pregatita cu actorii care se incadreaza perfect pentru diferite roluri.

Asadar, dupa cum se poate vedea, succesul unui film sau a unei productii depinde foarte mult de actorii care sunt angajati. Dat fiind faptul ca regizorii nu se pot ocupa de recrutarea actorilor, acestia fiind ocupati cu alte activitati, singura lor sansa pentru a se asigura ca au actorii potriviti pentru productiile pe care le vor efectua, este aceea de a angaja o agentie de casting pentru a le recruta actorii.