Daca te gandesti sa te muti in Bucuresti, Romania si nu stii la ce sa te astepti, iata un ghid rapid despre costul vietii in acest oras.  In general, Bucurestiul este cu siguranta mai ieftin decat orasele din Europa de Vest sau din SUA, dar mai scump decat locuinta in alte parti ale lumii. E undeva la mijloc, daca vrei.

Un fapt interesant despre locuitul in capitala Romaniei este ca, in timp ce locuintele sunt mai ieftine decat in ​​alte orase mari europene, vei descoperi ca mancarea si imbracamintea sunt la egalitate cu preturile occidentale, uneori chiar mai mari pentru bunurile de lux.

Costul de inchiriere in Bucuresti

Daca aveti nevoie de cazare temporara in Bucuresti, chiria va varia in functie de locatie si daca apartamentul este sau nu complet mobilat. Un apartament cu un dormitor in centrul orasului costa in medie aproximativ 490 USD si poate scadea la 330 USD daca te muti din centrul orasului.

Daca va mutati cu intreaga familie, un apartament cu 3 dormitoare in centrul orasului costa aproximativ 870 USD, in timp ce unul mai departe de centrul orasului va costa in medie 470 USD.

Retineti ca exista o mare diferenta intre cladirile vechi, datand din epoca comunista, care nu arata atat de grozav, si cele moderne, cu holuri elegante de marmura si parcare privata.

Costul achizitiei unei case in Bucuresti

Din nou, preturile variaza foarte mult. Daca doriti sa cumparati o casa in centrul Bucurestiului , pretul pe metru patrat este in jur de 2.190 USD, in timp ce in afara centrului orasului este in jur de 1.340 USD pe metrul patrat.

Puteti gasi cladiri rezidentiale moderne in centrul orasului, dar totusi majoritatea proiectelor rezidentiale inteligente sunt la periferia orasului, majoritatea in partea de nord. Un pic incomod in ceea ce priveste naveta zilnica, dar in rest, aceste proiecte sunt adesea la standardele occidentale. Poti achizitiona un apartament 2 camere Pipera foarte ieftin, cu rate direct de la investitor, in complexe noi. Aceste apartamente sunt gata de utilizare si tot ce trebuie sa faci este sa te muti.

Costul Utilitatilor in Bucuresti

Asta depinde de locul unde locuiesti. Costul mediu al utilitatilor pentru un apartament cu trei dormitoare intr-un bloc normal este de aproximativ 100 de dolari pe luna, iar asta include apa, electricitate, incalzire si gunoi. Retineti ca costurile sunt mai mici in lunile de vara, dar pot depasi 100 USD in timpul iernii, cand trebuie sa platiti pentru incalzirea centrala.

Cu toate acestea, daca alegeti sa locuiti intr-un complex rezidential, costul utilitatilor poate ajunge pana la 400 USD, deoarece exista multe suplimente de platit, cum ar fi securitatea si parcarea.

Costul lunar al Internetului in capitala Romaniei este de 9,72 USD, cu o viteza de 300 Mbps si date nelimitate.

Costul transportului in Bucuresti

Transportul public din Bucuresti este ieftin in comparatie cu alte capitale europene. Incepand cu august 2020, costul unei calatorii cu autobuzul sau cu metroul este de 0,34 USD. Sistemul de transport public nu este cel mai bun din lume. Daca doriti sa va deplasati in zona centrala a orasului, este in regula, dar nu este cea mai buna alegere daca trebuie sa traversati orasul.

O calatorie cu taxiul costa 0,48 USD pe kilometru si aveti atat taxiuri obisnuite, cat si servicii de partajare, precum Uber.

Majoritatea expatilor care locuiesc in Bucuresti ar prefera sa foloseasca propria masina, caz in care trebuie sa stii ca pretul benzinei este de 1,28 USD pe litru.

Daca va ganditi sa cumparati o masina noua la nivel local, nu va asteptati la chilipiruri. Un nou Volkswagen Golf sau ceva similar va va costa peste 20.000 de dolari, in timp ce o Toyota Corolla Sedan este in jur de 22.500 de dolari. De asemenea, gasirea unui loc de parcare in centrul orasului poate fi o provocare.

Costul mancarii in Bucuresti

Majoritatea magazinelor alimentare din Bucuresti ofera o multime de produse locale, precum si o gama larga de alimente importate din tarile Europei de Vest. Cat de mult cheltuiti pentru mancare depinde de cat de mare este familia dvs. si de preferintele dvs.

Costul mesei in oras in Bucuresti

Acest lucru depinde si de locul in care mananci. Ca sa va faceti o idee, sa luam locuri de fast-food. O masa normala la McDonalds este de 4,85 USD. O masa pentru o persoana intr-un restaurant ieftin este de 8,40 USD, in timp ce costul unei mese cu trei feluri pentru doua persoane intr-un restaurant de gama medie este de aproximativ 36 USD. Pentru o noapte in centrul vechi al orasului foarte animat, o bere locala ieftina de 0,5 litri costa 1,94 USD, in timp ce o sticla de bere importata de 0,33 litri costa 2,42 USD. Pretul unui cappuccino obisnuit este de 2,37 USD Exista totusi cateva locuri exclusiviste in Bucuresti unde poti cheltui sute sau chiar mii de dolari intr-o noapte.