Modificarile tiroidei pot provoca diverse simptome care, daca nu sunt bine analizate, pot trece neobservate, agravand in continuare problema. Atunci cand tiroida este modificata, poate exista o crestere a functionarii sale cunoscuta sub numele de hipertiroidism sau, dimpotriva, poate scadea functionarea acesteia cunoscuta sub numele de hipotiroidism.

In ceea ce priveste hipertiroidismul poate provoca simptome cum ar fi agitatie, nervozitate, dificultati de concentrare, cresterea poftei de mancare si dificultati de a castiga in greutate; in cazul hipotiroidismului poate provoca simptome precum oboseala, pierderea memoriei, usurinta de crestere in greutate, pielea uscata si rece, ciclul menstrual neregulat si caderea parului. Citeste despre Glanda tiroida si simptomele tiroidismului.

Deci, unele simptome generale care ar trebui sa fie acordata atentie, deoarece acestea pot indica probleme sau modificari in functionarea glandei tiroide sunt:

  1. Cresterea sau pierderea in greutate

Cresterea in greutate fara un motiv aparent, mai ales daca nu au existat modificari ale dietei sau ale activitatilor zilnice este intotdeauna ingrijoratoare si poate fi cauzata de hipotiroidism, in care glanda tiroida functioneaza defectuos si incetineste intregul metabolism si organismul. Cu toate acestea, pierderea in greutate poate aparea, de asemenea, fara un motiv aparent, care poate fi legat de hipertiroidism sau de prezenta unei alte boli, cum ar fi boala Graves, de exemplu.

  1. Dificultati de concentrare si lipsa de memorie

Sentimentul ca sunteti in mod constant in afara locului, avand adesea dificultati de concentrare sau lipsa de memorie, poate fi un simptom al modificarilor in functionarea tiroidei, iar lipsa de concentrare poate fi un semn de hipertiroidism si lipsa de memorie un semn de hipotiroidism.

  1. Caderea parului si pielea uscata

Caderea parului este normala in perioadele de mare stres si in toamna si primavara, insa, daca observi ca ai o multime de caderi ale parului sau dureaza dincolo de aceste vremuri, poate indica faptul ca ai unele modificari in functionarea tiroidei. In plus, pielea uscata si mancarime poate fi, de asemenea, un alt semn, mai ales daca nu este cauzata de vreme rece sau uscata.

  1. Tulburari de dispozitie si constipatie

Deficitul sau excesul de hormon tiroidian din organism poate provoca modificari ale dispozitiei, iar hipertiroidismul poate provoca iritabilitate, anxietate si agitatie, in timp ce hipotiroidismul poate provoca tristete sau depresie constanta, modificand nivelul serotoninei din creier.

In plus fata de cele de mai sus, aceste modificari in functionarea tiroidei pot provoca dificultati in digestie si constipatie, care nu pot fi rezolvate cu alimente si activitate fizica.

  1. Somnolenta, oboseala si dureri musculare

Somnolenta, oboseala constanta si cresterea numarului de ore in care dormi pe noapte pot fi semne de hipotiroidism, deoarece incetineste functiile organismului si provoaca o senzatie de oboseala constanta. In plus, durerile musculare inexplicabile sau crampele pot fi, de asemenea, un alt semn, deoarece lipsa hormonului tiroidian poate deteriora nervii care trimit semnale catre creier pentru restul corpului, provocand furnicaturi si cusaturi in organism.

  1. Disconfort in gat

Glanda tiroida este situata in gat si de aceea, daca simtiti in mod constant durere sau simtiti orice nodul in aceasta regiune, aceasta poate fi sinonima cu glanda modificata si, in acelasi timp, functionarea acesteia.