Intr-o perioada in care omenirea se confrunta cu noul coronavirus (Covid-19), iar in tara noastra exista din ce in ce mai multe infectari si mai multe decese, oamenii curiosi din fire se gandesc la servicii funerare non stop, si la cat de multa activitate au acestea.

Este firesc acest lucru, pentru ca din pacate in prezent, numarul infectarilor creste de la o zi la alta, la fel ca si numarul deceselor.

Odata cu trecerea anilor insa, au existat o multime de alti virusi letali care au ucis milioane de oameni. Vom discuta in continuare despre acest subiect, si veti afla care au fost cativa dintre cei mai letali virusi de pe pamant.

Virusul Marburg

Oamenii de stiinta au identificat virusul Marburg in anul 1967, atunci cand mici focare si-au facut aparitia in randul lucratorilor de laborator din Germania care au fost expusi maimutelor infectate importate din Uganda. Virusul Marburg este similar cu Ebola prin faptul ca ambele pot provoca febra hemoragica, ceea ce inseamna ca persoanele infectate dezvolta febra ridicata si sangerare in tot corpul, ceea ce poate duce la soc, insuficienta de organ si moarte.

Rata mortalitatii in primul focar a fost de 25%, dar de mentionat este faptul ca aceasta a fost mai mare de 80% in focarul 1998-2000 din Republica Democrata Congo, precum si in focarul din anul 2005 care a aparut in Angola, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Virusul Ebola

Primele focare cunoscute de Ebola la oameni au afectat simultan cetatenii din Republica Sudan si Republica Democrata Congo in 1976. Ebola se raspandeste prin contactul cu sangele sau alte fluide corporale sau tesuturi de la persoane sau animale infectate.

Tulpinile cunoscute variaza dramatic in ceea ce priveste mortalitatea, a declarat pentru Live Science Elke Muhlberger, expert in virusul Ebola si profesor asociat de microbiologie la Universitatea din Boston.

O tulpina Ebola Reston, trebuie precizat ca nici macar nu imbolnaveste oamenii. Dar pentru tulpina Bundibugyo, este important de precizat ca rata mortalitatii este de pana la 50% la nivel mondial, si de pana la 71% pentru tulpina din Sudan, potrivit OMS.

Focarul aflat in desfasurare in Africa de Vest a inceput la inceputul anului 2014 si este cel mai mare si mai complex focar de boala pana in prezent, potrivit OMS.

Rabia

Chiar daca vaccinurile antirabice pentru animale de companie, care au fost introduse in anii 1920, au contribuit din plin la imbolnavirea extrem de rara in lumea dezvoltata, aceasta afectiune ramane inca ramane chiar si acum o problema serioasa in India si parti din Africa. Cei care sunt infectati cu acest virus, in cazul in care nu sunt tratati, au sanse de 100% sa isi piarda viata.

HIV

In lumea moderna, cel mai mortal virus dintre toate poate fi HIV. „Este inca cel care este cel mai mare ucigas”, a spus dr. Amesh Adalja, medic pentru boli infectioase si purtator de cuvant al Societatii de Boli Infectioase din America. Aceasta afirmatie a fost facuta insa inainte de aparitia noului coronavirus.

Conform estimarilor, in jur de 32 de milioane de persoane au murit de HIV de la momentul in care boala a fost recunoscuta pentru prima data la inceputul anilor 1980. Boala infectioasa care afecteaza omenirea in acest moment este HIV, insa noul coronavirus ii face mare concurenta.

Medicamentele antivirale puternice au facut posibila trairea oamenilor timp de ani de zile cu HIV. Dar boala continua sa devasteze multe tari cu venituri mici si medii, unde apar 95% din noile infectii cu HIV. Aproape 1 din 25 de adulti din Afruca sunt seropozitivi, reprezentand mai mult de doua treimi din persoanele care traiesc cu HIV la nivel mondial.

Variola

In 1980, Adunarea Mondiala a Sanatatii a declarat lumea libera de variola. Dar inainte de acest moment, trebuie mentionat faptul ca oamenii s-au luptat cu variola timp de mii de ani, iar aceasta boala necrutatoare a ucis aproximativ 1 din 3 persoane infectate. A lasat supravietuitorilor o multime de cicatrici adanci si permanente, si adesea orbire.

Ratele mortalitatii au fost mult mai mari la populatiile care traiau in afara Europei, unde oamenii au avut un contact redus cu virusul inainte ca vizitatorii sa-l aduca in regiunile lor.

De exemplu, istoricii fac unele estimari si au ajuns la concluzia ca 90% din populatia nativa a Americii a murit din cauza variolei introdusa de exploratorii europeni. Numai in secolul al XX-lea, variola a ucis 300 de milioane de oameni.

Acestia sunt asadar, cativa dintre virusii care au facut ravagii odata cu trecerea timpului, si care au ucis o multime de persoane (sute de milioane la nivel mondial).

Dupa cum se poate vedea, cel mai periculos a fost variola. In cazul in care sunteti curiosi care sunt in prezent cei mai periculosi virusi, amintim fara doar si poate noul coronavirus (iar acest lucru este evident in conditiile in care ne aflam in plina pandemie).

Apoi, amintim si virusul HIV, datorita caruia mor foarte multi oameni. Chiar si gripa sezoniera este un criminal tacut care si in tara noastra ucide in fiecare an cateva mii de oameni, in timp ce la nivel mondial numarul deceselor cauzate de acest virus este mult mai mare.