Cromul este un oligoelement esențial care crește sensibilitatea la insulină și îmbunătățește metabolismul proteinelor, carbohidraților și grăsimilor. Este un element metalic de care oamenii au nevoie în cantități foarte mici.

Există informații limitate cu privire la cantitatea exactă de crom necesară sau la efectele sale, deoarece studiile până în prezent au produs rezultate contradictorii. Descoperirile recente sugerează că beneficiile cromului picolinat de pot fi nenumărate în cazul unor persoane, dar experții recomandă dieta ca cea mai bună sursă de crom.

Informații utile despre Crom

Cromul este un mineral de care oamenii au nevoie în cantități foarte mici. Sursele bune includ broccoli, ficatul și drojdia de bere. Suplimentele de crom pot îmbunătăți masa musculară, pierderea în greutate și controlul zahărului din sânge, dar cercetătorii încă lucrează pentru a dovedi acest lucru. Suplimentele alimentare sunt ca medicamentele și trebuie folosite cu prudență de către cei care iau în considerare acest tip de produse. O dietă sănătoasă este cea mai bună și mai sigură sursă de nutriție.

Surse bogate în crom și doze recomandate

Aportul adecvat de crom pentru copiii cu vârsta de 9 ani și peste, este de 21 micrograme pe zi; pentru femei de până la 25 și până la 35 micrograme pe zi pentru bărbați.

Pentru sugari și copii, doza recomandată este:

 • Până la 6 luni: 0,2 mcg pe zi
 • De la 7 la 12 luni: 5,5 mcg pe zi
 • 1 până la 3 ani: 11 mcg pe zi
 • 4 până la 8 ani: 15 mcg pe zi

Alimente bogate în crom

Unele dintre cele mai bune surse de crom sunt broccoli, ficatul și drojdia de bere. Cartofii, cerealele integrale, fructele de mare și carnea conțin, de asemenea și ele crom, însă într-un procentaj mai mic.

Sursele naturale pentru a extrage acest mineral sunt sunt:

 • Broccoli: 1 cană conține 22 mcg
 • Suc de struguri: 1 cană conține 8 mcg
 • Piept de curcan: 3 oz conține 2 mcg
 • Brioșe englezești: o brioșă din grâu integral conține 4 mcg
 • Piure de cartofi: 1 cană conține 3 mcg
 • Fasole verde: 1 cană conține 2 mcg
 • Vin roșu: 1 până la 13 micrograme în 5 uncii

Beneficiile cromului picolinat

Picolinatul de crom este un supliment alimentar popular comercializat în mod obișnuit celor care doresc să câștige mușchi sau să slăbească. Unii culturisti și sportivi îl folosesc pentru a îmbunătăți performanța și pentru a crește energia. Cercetările timpurii sugerează că suplimentarea cu crom vă poate ajuta să pierdeți în greutate și să creșteți masa musculară. Unele studii recente sugerează totuși că de multe ori creșterea musculară îmbunătățită sau scăderea masei de grăsime se poate datora consumului acestui mineral.

Cercetările anterioare au reușit să confirme că suplimentarea cu crom poate aduce beneficii persoanelor cu toleranță redusă la glucoză și diabet de tip 2, iar studiile recente sugerează că acesta poate ajuta la gestionarea diabetului, la scăderea nivelului lipidelor din sânge, la promovarea pierderii în greutate și la îmbunătățirea compoziției corporale.