Beneficiile de a alerga pentru sanatatea fizica si mentala sunt multe, si au fost, de asemenea, demonstrat de numeroase studii stiintifice. Exercitiile fizice favorizeaza sanatatea in general, este mai mult decat dovedit. Daca nu aveti timp, castigati bani pentru a plati o sala de gimnastica, joggingul sau alergarea este o optiune excelenta pentru a intra in forma si a obtine toate avantajele activitatii fizice.

Alergarea serveste pentru a va imbunatati sanatatea fizica si mentala. Nu mai poti sa-ti faci scuze. Lipsa de timp? 30 de minute pe zi este suficient. Daca vreoi sa ai si competitie, poti sa te inscrii la un semimaraton.

Principalele beneficii ale alergarii pentru sanatatea femeilor si barbatilor

1-Running -ul imbunatateste activitatea creierului

Un studiu realizat de Universitatea din Carolina de Sud a constatat ca exercitiile fizice sunt capabile sa creasca numarul de mitocondrii nu numai in muschi, ci si in creier.

Mitocondriile genereaza energie pentru functionarea celulelor, astfel incat muschii ale caror fibre au mai multe mitocondrii, simt mai putina oboseala si, prin urmare, au mai multa rezistenta.

In mod similar, biogeneza crescuta a mitocondriilor in celulele creierului poate ajuta, de asemenea, la prevenirea oboselii, dar, in plus, este, de asemenea, potential capabila sa scada riscul de a suferi de diferite boli ale sistemului nervos central si de anumite demente, adesea caracterizate prin functia mitocondriala slaba.

In plus, aceasta crestere a mitocondriilor din creier va poate ajuta sa ganditi mai bine sau mai clar, potrivit dr. Davis, coautor al studiului.

Din fericire, nu trebuie sa mergeti la maratoane de alergare pentru a obtine aceste beneficii. Jogging timp de 30 de minute zilnic, timp de cateva saptamani este suficient pentru a stimula formarea de noi mitocondrii si, astfel, imbunatati functionarea de neuroni.

2-Evita depresia

Mergand sa alergi va poate ajuta sa va simtiti mai bine din mai multe motive. Dar una dintre ele este ca exercitiile fizice moderate stimuleaza expresia unei gene care are un efect antidepresiv important.

Potrivit datelor dintr-un studiu realizat de Universitatea Yale, soarecii care alergau pe roata 3 km in fiecare noapte timp de o saptamana, au crescut semnificativ expresia genei VGF (printre altele), care a avut un efect antidepresiv important in comparatie cu soarecii care au ramas sedentari.

Identificarea genei VGF este una dintre explicatiile posibile pentru motivul pentru care exercitiile fizice pot functiona ca antidepresiv, ceea ce pana acum nu era foarte clar.

In plus, alergarea creste productia de endorfine si a anumitor neurotransmitatori care favorizeaza sentimentul de bunastare generala. Multi mentioneaza ca se confrunta cu un sentiment de „euforie” atunci cand alearga, datorita secretiei de beta endorfine, care sunt opiacee naturale.

Pe de alta parte, exista, de asemenea, dovezi stiintifice care arata ca obiceiul de a alerga creste secretia de serotonina si noradrenalina in creier. Aceste substante sunt neurotransmitatori cunoscuti pentru influenta lor importanta si benefica asupra dispozitiei.

3-Ajuta la prevenirea cancerului

Stiati ca alergarea poate reduce riscul de cancer de colon, cancer de san, prostata si pulmonar si ca poate creste, de asemenea, rata de supravietuire la persoanele care au deja cancer?

Cum poti alerga mai repede si mai usor?

A fi capabil sa mentii viteza printr-o alergare este un semn clar al unui alergator experimentat si increzator. Daca descoperiti ca viteza de alergare pare sa scada, atunci mai trebuie sa te antrenezi. Merita sa cauti modalitati de a va face ritmul mai consistent. Acest lucru va va ajuta sa va atingeti obiectivele de alergare mai usor, sa reduceti epuizarea si va va oferi un sentiment mai mare de control asupra exercitiului.

Fiecare alergator a fost acolo la un moment dat – incepi cu un tempo provocator, dar confortabil, dar dupa cativa mile te straduiesti sa tii ritmul. In curand, raportul tau de timp si distanta se termina si te simti epuizat. A invata cum sa mentii viteza printr-o alergare te poate ajuta sa eviti acest scenariu si sa devii un atlet mai consecvent.

Viteza de baza este ritmul mediu pe minut pe kilometru. Va puteti da seama destul de usor de acest lucru facand o alergare de 5 km si notand exact cat timp a durat fiecare km pentru a parcurge. La terminarea cursei, adunati timpii pentru toti cele 5 km si impartiti la 5 – veti folosi aceasta ca viteza de baza.

Daca alergati pe o pista, pur si simplu apasati butonul „splits” de pe cronometru de fiecare data cand ati alergat un km. Ca alternativa, utilizati aplicatia Runkeeper de la ASICS, care va va inregistra cu acuratete minutele pe mila oriunde ati alerga.

Acum ca v-ati stabilit viteza de baza, urmatorul  obiectiv este sa va asigurati ca fiecare km pe care il alergati este facut exact in acest ritm. De-a lungul timpului, veti dori sa cresteti aceasta rata, dar cel putin pentru urmatoarele doua sesiuni de antrenament, urmariti sa alergati in mod constant la ritmul de baza – asta va va obisnui cu un ritm mai stabil.