Exista multe avantaje ale aparatului dentar pentru adulti. Unele dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii cauta un tratament cu aparat dentar fix sunt din cauza dintilor inghesuiti. Inghesuiala apare atunci cand dintii sunt prea apropiati unii de altii si poate cauza carii, dureri de cap si alte probleme.

Dentistii recomanda adesea aparatul dentar adultilor atunci cand alte tratamente, cum ar fi extractia dintilor, nu au functionat. Adultii care poarta aparat dentar au semnificativ mai putine carii dentare si o probabilitate mai mica de a avea migrene. In plus, aparatul dentar ajuta la indreptarea dintilor si poate imbunatati semnificativ aspectul dintilor.

Tehnic vorbind, un aparat dentar este un sistem care impune o pozitionare corecta a dintilor. Acesta este utilizat pentru a trata malpozitiile dentare la adolescenti si adulti.

Avantajele aparatului dentar fata de alte metode de reparatii dentare includ:

  • Ele pot fi eficiente in corectarea malalinierilor pozitionale care nu pot fi corectate prin alte metode, cum ar fi chirurgia;
  • Aparatele dentare sunt mai putin susceptibile de a provoca durere si permit o revenire mai rapida la activitatile normale;
  • Sunt mai putin costisitoare decat alte tratamente dentare.

Exista multe tipuri diferite de aparate dentare pe care ortodontul le poate recomanda pacientilor in timpul tratamentului. Printre acestea se numara aparatele ortodontice metalice, aparatele ortodontice ceramice si aparatele ortodontice de safir, care sunt toate tipuri de aparate fixe. Aparatele dentare fixe sunt purtate de obicei pe durata tratamentului, fara posibilitatea de a fi scoase. Initial, acestea sunt lipite de dinti cu ajutorul unei solutii speciale, iar apoi se introduc firele. Acestea, la randul lor, vor actiona asupra suporturilor si vor genera presiune asupra dintilor, ceea ce ii va deplasa pana cand vor ajunge in pozitia dorita.

Ortodontistii folosesc o serie de suporturi sau fire pentru a realinia dintii. In general, aceste bracket-uri sunt purtate timp de cel putin sase luni, cu posibilitatea de a continua sa le porti pana la doi ani dupa finalizarea tratamentului pentru a beneficia de efectul maxim al acestora. Cu toate acestea, ele pot fi indepartate in orice moment la cererea pacientului.

Exista multe motive pentru care cineva ar putea alege sa urmeze un tratament ortodontic, dar cele mai frecvente sunt tratarea malocluziei, diastema/trema, spatiile rezultate in urma extractiilor dentare, pozitia corecta pe arcada a dintilor permanenti care sunt blocati in os, pozitia corecta pe arcada a dintilor aflati prea in fata sau prea in spate, tratamentul dintilor inghesuiti sau a dintilor cu spatii foarte mari intre ei si tratarea dintilor rotati.

In prezent, exista o crestere la nivel national a numarului de pacienti care opteaza pentru un aparat dentar fix.

Alte avantaje ale aparatului dentar sunt:

  • Dintii sunt pozitionati corect pe arcade;
  • Masticatia este semnificativ imbunatatita;
  • Durerea si disfunctiile articulare sunt evitate inca de la inceput;
  • Dintii sunt pozitionati armonios, datorita repozitionarii dintilor inghesuiti;
  • Dintii sunt folositi intr-un mod echilibrat, ceea ce poate salva unii dinti de la uzura excesiva;
  • Muscatura este, de asemenea, corecta;
  • Stima de sine este profund imbunatatita, iar zambetul este unul de neuitat.

Aspecte interesante despre formarea dintilor

Parodontiul, care este structura de sustinere a unui dinte, este format din ciment, ligamente parodontale, gingii si os alveolar . Cimentul este singurul dintre acestea care face parte dintr-un dinte. Osul alveolar inconjoara radacinile dintilor pentru a oferi sprijin si creeaza ceea ce se numeste in mod obisnuit „ alveioara ”. Ligamentele parodontale conecteaza osul alveolar de ciment, iar gingia este tesutul inconjurator vizibil in gura.

Celulele din foliculul dentar dau nastere ligamentului parodontal (PDL). Evenimentele specifice care duc la formarea ligamentului parodontal variaza intre dintii de foioase (de bebe) si cei permanenti si intre diferitele specii de animale. [36] Cu toate acestea, formarea ligamentului parodontal incepe cu fibroblastele ligamentare din foliculul dentar. Aceste fibroblaste secreta colagen, care interactioneaza cu fibrele de pe suprafetele osului si cimentului adiacente.

Aceasta interactiune duce la un atasament care se dezvolta pe masura ce dintele erupe in gura. Ocluzia , care este aranjarea dintilor si modul in care dintii din arcadele opuse vin in contact unul cu celalalt, afecteaza continuu formarea ligamentului parodontal. Aceasta creatie perpetua a ligamentului parodontal duce la formarea unor grupuri de fibre in diferite orientari, cum ar fi fibrele orizontale si oblice.

Pe masura ce incepe formarea radacinii si a cimentului, osul este creat in zona adiacenta. Pe tot corpul, celulele care formeaza os se numesc osteoblaste . In cazul osului alveolar, aceste celule osteoblastice se formeaza din foliculul dentar. [36] Similar cu formarea cimentului primar, fibrele de colagen sunt create pe suprafata cea mai apropiata de dinte si raman acolo pana se ataseaza de ligamentele parodontale.

Ca orice alt os din corpul uman, osul alveolar este modificat de-a lungul vietii. Osteoblastele creeaza os, iar osteoclastele il distrug, mai ales daca se aplica forta asupra unui dinte. [38] Asa cum este cazul cand se incearca miscarea dintilor prin ortodontie folosind benzi, fire sau aparate, o zona de os aflata sub forta de compresie de la un dinte care se deplaseaza spre el are un nivel ridicat de osteoclaste, ceea ce duce la resorbtia osoasa .

O zona de os care primeste tensiunedin ligamentele parodontale atasate unui dinte care se indeparteaza de acesta are un numar mare de osteoblaste, rezultand formarea osului. Astfel, dintele sau dintii sunt deplasati lent de-a lungul maxilarului astfel incat sa se realizeze o dentitie care functioneaza in armonie. In acest fel, latimea spatiului dintre alveole si radacina se pastreaza aproximativ aceeasi.