Este dificil pentru medicina sa acopere toate problemele corpului uman si sa participe la fiecare boala singura, motiv pentru care este necesara existenta altor stiinte care, derivate din aceasta, pot servi drept sprijin.

Unul dintre aceste cazuri este cardiologia, stiinta dedicata inimii si diferitele intrebari, boli si eventualitati care pot fi legate de aceasta.  Policlinica Baba Novac are o gama variata de servicii medicale.

Ce este Cardiologia?

Cardiologia este una dintre numeroasele specialitati ale medicinei, care este responsabila pentru studiul anatomic si functional al inimii, oferind informatii nu numai despre anatomia si functionarea acesteia, ci si despre modul de tratare a bolilor pe care le poate suferi.

Astfel, cardiologia isi concentreaza studiul asupra inimii, prin urmare, studiaza, trateaza si previne bolile care pot afecta acest organ, care functioneaza ca o pompa musculara, lasand date si informatii care servesc drept sursa si fundal pentru cazuri similare.

Pe de alta parte, cardiologia este o ramura medicala care urmareste diagnosticarea patologiilor cardiologice, prin analiza clinica a conditiilor normale sau non-normale ale organului mentionat, evaluand constant fiecare date obtinute.

Ramuri de Cardiologie

Cardiologia este una dintre stiintele medicale care are un domeniu destul de larg de activitate, acest lucru in principal pentru ca trateaza si diagnosticheaza bolile intr-unul dintre cele mai importante organe ale corpului.

Prin urmare, cardiologia da nastere unor subspecialitati care anexeaza domeniul medical cu alte domenii, cum ar fi fizica. Unele dintre ramurile sale sunt:

  • Electrofiziologie cardiaca:isi concentreaza studiul pe performanta cardiaca, analizand modificarile electrice, pentru a diagnostica posibilele nereguli cu ritmul cardiac.
  • Cardiologie interventionala:O ramura a cardiologiei care se ocupa cu tratamentul si corectarea anomaliilor cardiace prin utilizarea chirurgiei si tratamentului invaziv.
  • Cardiologia nucleara: este o ramura a cardiologiei care utilizeaza radiofarmaceutice pentru a trata mai rapid bolile de inima, cum ar fi bolile coronariene.
  • Ecocardiografia:este o stiinta de suport de diagnostic, utilizeaza echipamente cu ultrasunete pentru diagnosticarea bolilor cardiace obstructive.

Importanta cardiologiei

Inima este principalul organ al sistemului circulator, prin urmare, este responsabila pentru pomparea sangelui in toate colturile corpului, obtinand astfel oxigen, nutrienti si metaboliti necesari organismului.

Functia inimii nu se opreste sa se odihneasca, deci este obisnuit sa suferiti anumite afectiuni datorita activitatii sale continue, motiv pentru care cardiologia are atat de multa importanta in lume, deoarece este responsabila pentru mentinerea inimii sanatoase.

Pe de alta parte, daca nu ar fi fost aceasta specialitate, o mare parte din informatiile despre functionarea inimii ar fi necunoscute, un alt motiv convingator care este foarte important pentru aceasta ramura a medicinei.

Obiectivele Cardiologiei

Obiectivul principal al cardiologiei este de a putea oferi informatii utile despre starea inimii, care nu numai ca serveste ca metoda de diagnosticare, ci si ca informatii care pot fi utilizate pentru a instrui noi specialisti medicali in acest domeniu.

Pe de alta parte, cardiologia cauta sa trateze intr-un mod curativ si preventiv afectiuni patologice, cum ar fi hipertensiunea arteriala sau leziunile vasculare care compromit foarte mult dezvoltarea normala a unei persoane.

Inovatii sau progrese in Cardiologie

Tehnologia a permis avansul exponential al medicinei si al specialitatilor sale, cum este cazul cardiologiei, unde includerea zonei nucleare a permis dezvoltarea medicamentelor pentru a reduce perioada de timp necesara pentru diagnosticarea bolilor de inima.

Cele mai comune probleme cu inima?

Termenul „boala cardiaca” se refera la mai multe tipuri de afectiuni cardiace. Cel mai frecvent tip de boala cardiaca in Statele Unite este boala coronariana (CAD), care afecteaza fluxul de sange catre inima. Scaderea fluxului sanguin poate provoca un atac de cord .

Uneori, boala cardiaca poate fi „tacuta” si nu este diagnosticata pana cand o persoana prezinta semne sau simptome de atac de cord, insuficienta cardiaca sau aritmie. Cand apar aceste evenimente, simptomele pot include:

  • Infarct: durere sau disconfort in piept, dureri in partea superioara a spatelui sau a gatului, indigestie, arsuri la stomac, greata sau varsaturi, oboseala extrema, disconfort in partea superioara a corpului, ameteli si dificultati de respiratie.
  • Aritmie: senzatii de fluturare in piept (palpitatii).
  • Insuficienta cardiaca: scurtarea respiratiei, oboseala sau umflarea picioarelor, gleznelor, picioarelor, abdomenului sau a venelor gatului.

Aflati faptele despre bolile de inima

Aproximativ 697.000 de oameni din Statele Unite au murit din cauza bolilor de inima in 2020 – adica 1 din 5 decese.

Care sunt factorii de risc pentru boli de inima?

Hipertensiunea arteriala, colesterolul in sange si fumatul sunt factori cheie de risc pentru bolile de inima. Aproximativ jumatate dintre oamenii din Statele Unite (47%) au cel putin unul dintre acesti trei factori de risc.  Cateva alte afectiuni medicale si optiuni de stil de viata pot, de asemenea, expune oamenii la un risc mai mare de boli de inima.

Ce este reabilitarea cardiaca?

Reabilitarea cardiaca (rehab) este un program important pentru oricine care se recupereaza dupa un atac de cord, insuficienta cardiaca sau unele tipuri de interventii chirurgicale pe inima. Reabilitarea cardiaca este un program supravegheat care include.

  • Educatie despre viata sanatoasa, inclusiv alimentatia sanatoasa, luarea medicamentelor asa cum este prescris si modalitati de a va ajuta sa renuntati la fumat
  • Consiliere pentru a gasi modalitati de a scapa de stres si de a imbunatati sanatatea mintala
  • echipa de oameni va poate ajuta prin dezintoxicare cardiaca, inclusiv echipa de ingrijire a sanatatii, specialisti in exercitii si nutritie, terapeuti fizici si consilieri sau profesionisti in sanatate mintala.