Pritocirea sau tragerea vinului de pe drojdie este un proces esential care trebuie sa aiba loc in vederea obtinerii unui vin de calitate, clar si fara imperfectiuni ori arome nedorite. Asadar, daca vrei sa stii mai multe despre acest subiect, afla cand se trage vinul de la ReclamaPeTelefon.ro.

Primul pritocit al vinului ar trebui sa aiba loc la scurt timp dupa presarea acestuia. Daca este un vin rosu, presarea va avea loc de obicei dupa finalizarea fermentatiei primare. Lasa vinul sa se aseze timp de una sau doua zile, apoi scoate-l din stratul gros de drojdie bruta.

Acesta este cel mai critic pritocit si poate fi o situatie de make-or-break pentru vin, adica de a obtine sau nu produsul dorit la final.

Daca este un vin alb sau rose, primul pritocit va avea loc dupa presare, dar inainte de fermentare. Drojdia bruta in acest moment consta in cea mai mare parte din pulpa de fructe. Este de dorit sa separi ceva din acest lucru, daca poti.

Daca ai posibilitatea de a raci sau de a „aseza” la rece sucul, acest lucru ii va permite putin mai mult timp pulpei sa se aseze. Obtine ceea ce poti, dar nu trebuie sa faci exces de zel in acest moment. Un pic de materii solide pot ajuta la fermentare.

Al doilea pritocit ar trebui sa aiba loc atunci cand drojdia se ingramadeste la un nivel incomod inca o data. De regula, orice drojdie de peste 3/8 inch grosime este putin riscanta pe termen lung. Peste un centimetru grosime ar trebuie sa fie o preocupare urgenta. Uneori, drojdia poate urca pe partile laterale ale recipientului  si arata mult mai groasa decat este cu adevarat.

Pentru un vin rosu, acest al doilea pritocit ar trebui sa apara in mod ideal dupa finalizarea fermentatiei malolactice. Daca drojdia ajunge la un nivel usor incomod inainte ca fermentatia malolactica sa se finalizeze, agita vinul aproximativ o data sau de doua ori pe saptamana, dar nu face inca tragerea.

Odata ce s-a terminat fermentatia malolactica si drojdia a inceput sa se ingramadeasca din nou, atunci este timpul sa tragi vinul si sa-l dozezi cu putin SO2 pentru a trece prin urmatoarea perioada de imbatranire. Daca intentionezi sa depozitezi la rece vinul, este ideal sa o faci chiar inainte de acest pritocit.

Odata depozitat, acesta este un moment bun pentru a adauga produse din stejar precum cuburi, doage sau spirale. Daca intr-adevar nu se afla in recipient o multime de drojdie dupa fermentarea malolactica, atunci nu trebuie neaparat sa faci pritocirea.

Pentru un vin alb, cel de-al doilea pritocit are loc, in general, dupa ce fermentatia s-a incheiat si lucrurile s-au asezat timp de aproximativ doua zile. In acest moment, vinul trebuie completat si sulfatat pentru a preveni fermentarea malolactica (cu exceptia cazului in care vrei acel gust de unt ca intr-un Chardonnay).

Al treilea si ultimul pritocit ar trebui sa aiba loc in momentul imbutelierii. Trei trageri ale vinului sunt de obicei mai mult decat suficiente. In acest stadiu, vinul nu ar trebui sa aiba ceata vizibila si nici mirosuri neplacute. Se scoate vinul din resturile de drojdie ramase intr-un vas de amestecare temporar, ca o galeata.

Daca ai acces la gaz inert, cum ar fi argonul, mergi mai departe si acopera vasul de stocare cu gaz inainte de a face transferul pentru a minimiza contactul cu oxigenul. Orice amestecare finala are loc si in acest stadiu. Sulfitii sunt verificati si reglati in aceasta etapa.

Daca faci un vin alb sau rose sec, poti efectua indulcirea si stabilizarea acum. Apoi acesta este direct imbuteliat.