Fie că preferi cafeaua la ibric sau la expressor, îți vom împărtăși câteva din secretele unei cafele preparate “ca la carte”, astfel încât să te bucuri din plin de aromă și savoarea băuturii tale preferate.

 Cafeaua preparată la ibric are o aromă şi un gust mult mai puternic, și, deși această metodă de preparare a cafelei a pierdut teren în fața aparatelor automate de făcut cafea, este încă destul de populară în lume. Se pare că obiceiul cafelei la ibric vin din Orient, fiind utilizat încă din anul 1555, când la curtea sultanului Soliman Magnificul au pătruns pentru prima dată boabele de cafea. Bucătarul sultanului a prăjit boabele la foc mocnit, le-a pisat, după care le-a pus la fiert pe cărbuni încinşi.

Pentru o cafea la ibric savuroasa este nevoie de apă rece, în care dilueazi zahărul, în funcție de preferințe, apoi adaugi 2-3 lingurițe de cafea. Experții recomandă pentru o cafea cremoasă să folosim cafeaua proapăt măcinată. Abia după ce urmezi aceşti pasi pui ibricul pe foc. Se recomandă amestecarea cu grijă a băuturii în timpul fierberii, dar fără ca linguriţa să atingă fundul ibricului, amestecându-se încet doar deasupra, pentru a ajuta cafeaua sa se decanteze.

Prepararea băuturii se face la foc mic, iar secretul este să nu o laşi niciodată să fiarbă, ci să o iei de pe foc chiar înainte ca acest lucru să se întâmple. Acest proces se poate repeta chiar şi de trei ori, până când se aduna spumă. Trebuie însă ca acest proces să fie supravegheat cu atenție pentru că băutura să nu dea în foc. Întregul proces ar trebui să dureze între 5 şi 10 minute, în funcţie de preferinţe.

Este nevoie de 42 de boabe de cafea pentru a prepara un espresso

Cafeaua la espressor este o altă metodă foarte populară de preparare. Espresso a fost pregătit manual în Milano, Italia, la începutul secolului al XX-lea. Trecerea timpului a dus la realizarea unei maşinării special concepute pentru crearea băuturii.

Folosind apă fierbinte sub presiune şi 42 de boabe de cafea prăjită şi măcinată, espressorul permite extragerea rapidă a aromelor şi formarea unui strat superior de spumă fină şi cremoasă. Lucrătorii din magazinele de cafea care foloseau espressorul erau cunoscuţi în Italia sub numele de „baristas”.

În zilele noastre, pentru un espresso de calitate este nevoie de un aparat bun și de o cafea proaspăt prăjită. Dacă respecți aceste condiții, vei obţine în doar 30 de secunde o băutură tare, cu aromă deosebită. Procesul este relativ simplu: apă clocotită trece cu presiune foarte mare prin cafeaua fin măcinată.

Presiunea mare dizolvă rapid substanțele din cafea și emulsifica uleiurile. Pune doar 50-60 ml de apă la 14 grame de cafea. Ideal este să macini boabele pe loc, înainte de a face cafeaua. Gradul de măcinare trebuie să fie mai mare ca în cazul cafelei la ibric, dar nu la fel de mare ca în cazul celei la filtru, iar presiunea din espressor trebuie setată la aproximativ 9 bari. Procesul de preparare intensifică savoarea, îngroaşă conţinutul lichid şi îi conferă o consistență cremoasă.

Espresso constituie bază pentru următoarele băuturi: cappuccino, caffè latte, caffè americano, caffè macchiato, ristretto, lungo. Pentru a savura cu adevărat un espresso “ca la carte”, recomandăm marca de cafea Lavazza și marca de cafea Illy.