Deoarece pielea noastra este bombardata zilnic, cu influente straine, cum ar fi soarele infiorator, vanturile uscate, vremea rece, bacteriile si murdaria, stramosii nostri indepartati au aflat rapid ca pastrarea sanatatii pielii este o cale pentru o viata mai buna si mai lunga.

Pe masura ce civilizatia noastra a evoluat incet din epoca de piatra pana in timpurile moderne, progresele in tehnologie, chimie si medicamente au permis cresterea sapunului. Sapunul este instrument de curatare multifunctional al pielii, hainelor si zonei in care traim.

Fiind fabricate din diferite tipuri de ingrediente, toate sapunurile au doua componente principale – uleiuri sau grasimi animale si solutie alcalina care permite procesul de saponificare.

In ultimele cateva mii de ani, procesul de creare a sapunului a primit numeroase imbunatatiri si modificari, in mare parte prin adaugarea de aditivi naturali de culoare si miros, dar in timpurile moderne de asemenea, multe substante industriale noi sunt folosite, care cresc performanta sapunului in curatare si ungere.

De-asemenea, in clipa de fata putem folosi sapun dezinfectant, fie el lichid sau solid, care ne ajuta sa ne protejam impotriva bacteriilor. Sapunurile insa dupa cum am mentionat deja, exista de pe vremea stramosilor nostrii.

Existenta primului material de tip sapun, care poate fi dovedit in sapaturi arheologice, este deosebit de vechi, de 4800 de ani din Babilonul antic, dar oamenii de stiinta speculeaza ca acel material format din grasimi animale si cenusa fierte au fost folosite ca gel de par.

Conturi mai detaliate despre utilizarea sapunului provenea din Egiptul Antic de 3500 de ani, unde sapunurile si uleiurile aromatice nu erau folosite numai pentru spalare, ci si ca leac medical important pentru multe boli ale pielii si muschilor.

Traditia folosirii sapunurilor a continuat sa traiasca in civilizatia romana, unde mai multe carti de instructiuni medicinale au declarat clar ca utilizarea sapunului este benefica pentru sanatate si viata lunga.

Din pacate, dupa caderea civilizatiei romane, traditia locuintelor personale, a locuintei si igiena alimentara a fost abandonata (cu exceptia celor din Asia, unde igiena a ramas respectata si aplicata de traditie). Acest lucru a permis raspandirea multor boli mortale in Europa si a scurtat durata medie a vietii umane la numai 35 de ani.

Beneficiile sapunului au reusit in sfarsit fie culese de o larga populatie europeana in secolul al XVII-lea, iar de atunci traditia de a mentine o igiena personala ridicata a experimentat doar o crestere constanta. Progresele in tehnologie si stiinta au permis ca sapunurile sa devina mai utile in curatare si au primit multe alte utilizari medicinale in timp.

Din pacate, introducerea sapunurilor si detergentilor puternic industrializati si produsi in masa a adus multe substante nesanatoase in sapunuri, care aveau un potential de a provoca iritatii ale pielii si alte efecte daunatoare asupra organismului uman.

Pe masura ce era produselor ecologice si naturale este maturata in intreaga lume, multi producatori internationali de sapunuri solide si lichide incearca sa isi mute productia intr-o directie care sa satisfaca toti clientii moderni care cer produse sigure, biodegradabile si ieftine.

Cu ajutorul sau medical si cu capacitatea de a ne curata hainele si de a ne dezinfecta imprejurimile de bacteriile daunatoare si murdarie, sapunurile raman unul dintre cele mai utile si fundamentale instrumente de igiena pe care omenirea le-a creat vreodata.

In prezent, desi exista si sapunuri solide, si sapunuri lichide, cele mai apreciate sunt fara doar si poate cele lichide. Avantajul de a utiliza sapun lichid atunci cand aveti copii sau sunteti intr-o toaleta publica, este cu siguranta legat de o mai buna igiena. Acesta reduce schimbul de germeni intre utilizatori, deoarece nimeni nu atinge sapunul. Cu dispozitivele de lux, este usor de utilizat si reumplut.

Spre deosebire de o bara de sapun solid, sapunul lichid nu devine moale. Fabricat din ingrediente similare cu un sapun solid, sapunul lichid tinde sa creeze o culoare si o textura mai bogata, 2 factori pe care multi ii prefera; si considera ca ca sapunul lichid face o treaba mai buna de curatare decat un sapun de tip solid.

Sapunul lichid poate avea de asemenea, un nivel de pH mai mic decat un sapun de tip solid, astfel incat poate fi mai bland si mai potrivit pentru persoanele cu piele sensibila.

Sapunul lichid are ambalaje suplimentare, cum ar fi sticlele si pompe de distrubuire, ceea ce creste costul.

Ambalajul nu este ecologic daca nu este reciclat. S-ar putea sa pierdeti putina apa scotand sapunul lichid din sticla sau s-ar putea sa spalati o parte din sapun inainte de a avea sansa sa-l utilizati in functie de daca va spalati pe maini sau in dus. S-ar putea sa existe de asemenea, un numar mai mic de sapun lichid in comparatie cu un sapun de bare.

Asadar, sapunul lichid al zilelor noastre este preferat de catre foarte multa lume, deoarece ofera avantaje sporite, precum comoditatea si o foarte buna igiena.